Cyprus IssueEventsGreek Reports (Ελληνικά)Live Events

Κοινή Διακήρυξη πολιτών για την Απελευθέρωση της Κύπρου

· ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ / BASIN BİLDİRİSİ / PRESS RELEASE · (Ελληνικά / Türkçe / English)

Ενεργοί πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρουσίασαν το όραμα και τις θέσεις τους για την επίλυση του Κυπριακού, μέσα από ένα κοινό έγγραφο αρχών και στόχων.

Η Διακήρυξη της Παγκύπριας Κινητοποίησης για την Ελευθερία της Κύπρου, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου σε μία κατάμεστη αίθουσα της Δημοσιογραφικής Εστίας.

Την παρουσίαση χαιρέτισαν ως υποστηρικτές της Διακήρυξης, ο αγωνιστής της ελευθερίας Σενέρ Λεβέντ, ο Δρ Στέφανος Κωνσταντινίδης, ο Ντίνος Τουμάζος, η Ειρήνη Μάντολε, ο Οζ Καραχάν, η Άρτεμις Ορφανού, ο Αλέκος Μιχαηλίδης, η Χαρά Σαββίδου Ιερίδου, ο Αζίζ Σαχ και η Τώνια Σταυρινού.

Κοινός στόχος και βασική αρχή όλων, είναι η αποκήρυξη μίας λύσης διαχωρισμού που θα δημιουργεί συνθήκες Απαρτχάιντ και θα εδραιώνει τα τετελεσμένα της κατοχής και η ενίσχυση του αγώνα για μία Ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Διακήρυξη της Παγκύπριας Κινητοποίησης για την Ελευθερία της Κύπρου, την οποία υπογράφουν ενεργοί πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίοι κατοικούν τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές, είναι ένα έγγραφο συγκλίσεων και αρχών, το οποίο αποτελεί μία κοινή βάση συζήτησης.

Στόχος είναι αυτή η συζήτηση να διευρυνθεί και να ανοίξει έναν διάλογο στην κοινωνία για το μέλλον που οραματιζόμαστε.

Οζ Καραχάν, Ειρήνη Μάντολε, Σενέρ Λεβέντ, Στέφανος Κωνσταντινίδης, Ντίνος Τουμάζος, Τώνια Σταυρινού.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Με την παρούσα, δηλώνουμε την ακλόνητη δέσμευσή μας στον αγώνα για την Ελευθερία της Κύπρου και στεκόμαστε ενωμένοι στην επιδίωξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Θεωρούμε και διαπιστώνουμε τα ακόλουθα:

 • Το Κυπριακό πρόβλημα έχει τις ρίζες του στον επεκτατισμό της Τουρκίας και διαιωνίζεται από την αδιαλλαξία της. Κατέληξε δε στην στρατιωτική κατοχή και τη δημογραφική αλλοίωση λόγω του αναγκαστικού εκτοπισμού των Κυπρίων και του εποικισμού.
 • Στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι ο έλεγχος ολόκληρης της Κύπρου. Μια διευθέτηση τύπου απαρτχάιντ με δύο συστατικά κράτη, με πολιτική ισότητα και ξεχωριστή κυριαρχία, θα διευκόλυνε την Τουρκία σε αυτήν της την επιδίωξη.
 • Μια βιώσιμη και δίκαιη λύση μπορεί να επιτευχθεί με τη θέληση των Κυπρίων: καμία δύναμη ή διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να μας την παραχωρήσει ή να μας βοηθήσει να την αποκτήσουμε.

Στοχεύουμε στα ακόλουθα:

 • Την απόσυρση όλων των Τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων από τα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, την εδραίωση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής της ακεραιότητας καθώς και την απαλλαγή της από την παρουσία όλων των ξένων στρατευμάτων και στρατιωτικών βάσεων στο νησί.
 • Τη διασφάλιση του δικαιώματος και των συνθηκών ασφαλούς επιστροφής όλων των εκτοπισμένων ατόμων.
 • Την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και την έμφαση στην ενότητα της κοινωνίας, της οικονομίας και των θεσμών κρατικής εξουσίας, σε ολόκληρη την επικράτειά της. Εγγύηση για αυτά μπορεί να διασφαλιστεί αποτελεσματικά από τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 • Σε ένα μέλλον όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν την ελευθερία να εγκαθίστανται και να μετακινούνται σε όλη την Κύπρο, να έχουν δικαίωμα εργασίας σε οποιονδήποτε επιθυμητό τομέα και να ασκούν δικαιώματα ιδιοκτησίας και να απολαμβάνουν τις δημοκρατικές ελευθερίες του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, βάσει της δημοκρατικής αρχής «ένα άτομο, μια ψήφος».
 • Τη διασφάλιση της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, βασισμένης σε ένα πολιτικό σύστημα που να λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο της σύγχρονης πλουραλιστικής δημοκρατίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να επιτευχθεί μία δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση.

Στην επιδίωξή μας για σωτηρία και απελευθέρωση της πατρίδας μας και για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης, προτείνουμε και υποστηρίζουμε:

 • Την Παγκύπρια ενότητα και αλληλεγγύη.
 • Την ανάπτυξη μιας πολυεπίπεδης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής για τη σφυρηλάτηση στρατηγικών συμμαχιών με γειτονικά και άλλα κράτη βάσει κοινών συμφερόντων.
 • Την προσπάθεια μέσω διεθνών και Ευρωπαϊκών μηχανισμών για την εφαρμογή μέτρων κατά της Τουρκίας ενόσω συνεχίζεται η κατοχή.
 • Την έναρξη μιας παγκόσμιας εκστρατείας μποϊκοτάζ και κυρώσεων κατά της Τουρκίας λόγω των εγκλημάτων πολέμου και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

Εμείς, οι συμμετέχοντες σ΄ αυτή την πρωτοβουλία, συμμεριζόμαστε το όραμα που σκιαγραφείται σε αυτή τη Διακήρυξη. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ούτω καλούμενη λύση που περιλαμβάνει διχοτόμηση, δύο κράτη ή οποιαδήποτε άλλη διευθέτηση με γεωγραφικό διαχωρισμό βασισμένη σε φυλετική καταγωγή, όπως συνομοσπονδία ή διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία (ΔΔΟ) που με τις προβλεπόμενες χωριστικές ρυθμίσεις αναπόφευκτα οδηγεί σε δυο κράτη.

Υποστηρίζουμε σθεναρά μια πλήρως ανεξάρτητη, πραγματικά δημοκρατική και ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία.

Τώνια Σταυρινού
Ντίνος Τουμάζος
(Δ) Σενέρ Λεβεντ με τον μεταφραστή Ιμπραχίμ Αζίζ (Α)
Δρ. Στέφανος Κωνσταντινίδης
Ειρήνη Μάντολε
Οζ Καραχάν
Άρτεμις Ορφανού
Αλέκος Μιχαηλίδης
Χαρά Σαββίδου Ιερείδου
Αζιζ Σαχ
«Ελεύθερη Κυπριακή Δημοκρατία Χωρίς Διαχωρισμούς»
«Κοινός αγώνας για Τερματισμό της Τουρκικής Κατοχής και Ενιαίο, Δημοκρατικό, Πλουραλιστικό και Κοσμικό Κράτος»
”Το Κυπριακό ήταν και παραμένει πρόβλημα εισβολής και κατοχής και όχι μία δικοινοτική διαμάχη”
”Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία η οποία προτείνεται ως μορφή λύσης, οδηγεί σε ένα καθεστώς μόνιμου διαχωρισμού της Κύπρου σε δύο ξεχωριστές εδαφικές, πληθυσμιακές και πολιτειακές οντότητες. Δεν επανενώνει το νησί, αλλά αντιθέτως μονιμοποιεί και νομιμοποιεί τη διαίρεση δημιουργώντας συνθήκες απαρτχάιντ.”

«Κοινή Πορεία για Ένα Κανονικό Κράτος»
«Μαζί για Τερματισμό της Τουρκικής Κατοχής και Ενιαίο, Δημοκρατικό, Πλουραλιστικό, Κοσμικό και Κανονικό Κράτος»

«Αυτήν την πατρίδα θέλουμεν» – «Αυτή είναι η πατρίδα μας και το έμβλημα της»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button