Greek Reports (Ελληνικά)

Κύπρος, 2015-2018 : Μια τριετία που άλλαξε το Κυπριακό, Η μάχη για την κανονικότητα χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα & εγγυήσεις

Χαιρετισμός Προέδρου Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

20 Φεβρουαρίου 2019

Cine Studio, Κεντρικό Κτίριο

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Αγαπητοί Υπουργοί

Αρχηγοί, Βουλευτές και Εκπρόσωποι Κομμάτων

Κύριοι Πρέσβεις

Κύριε Πρύτανη και Κύριε Πρόεδρε του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι

Κυρίες και Κύριοι

Ανδρέας Θεοφάνους

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που εκ μέρους του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας καλωσορίζω τον τέως Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, για να παρουσιάσουμε το βιβλίο του με τίτλο «ΚΥΠΡΟΣ 2015-2018: Μια τριετία που άλλαξε το Κυπριακό, Η μάχη για την κανονικότητα χωρίς «παρεμβατικά δικαιώματα» και «εγγυήσεις».

Την αξία του βιβλίου αλλά και την ευρύτερη προσφορά του κ. Νίκου Κοτζιά αντικατοπτρίζει το εκλεκτό panel των ομιλητών που έχουμε την τιμή να είναι μαζί μας: ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Δημοσιογράφος και Συνεργάτης του Κέντρου Κώστας Βενιζέλος.

Ομολογώ ότι αισθάνομαι όχι μόνο ικανοποίηση αλλά και συγκίνηση καθώς σε πολλές εκδηλώσεις που είχαμε διοργανώσει ως Κέντρο αλλά και σε διάφορες συζητήσεις με διπλωμάτες και ξένες δεξαμενές σκέψης από την εποχή του Σχεδίου Ανάν, όταν ετίθετο το ερώτημα «τι επιτέλους θέλετε;», η απάντησή μας ήταν πολύ απλή: “to be a normal state”, να είμαστε ένα κανονικό κράτος.

Γι’ αυτό όταν σε πολιτικό επίπεδο ο Νίκος Κοτζιάς ανέδειξε αυτό το ζήτημα σε σχέση με τις εγγυήσεις και τα ξένα στρατεύματα η ικανοποίηση ήταν πραγματικά ιδιαίτερη και η συγκίνηση μεγάλη.  Είναι σημαντικό ότι και ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει χρησιμοποιήσει αυτό τον όρο. Αυτή η μεγάλη επιτυχία, η οποία πιστώνεται στον Νίκο Κοτζιά, θα πρέπει να έχει και συνέχεια.

Υπογραμμίζω ότι για χρόνια τώρα το πολιτικό σύστημα ακολουθούσε μια φιλοσοφία στη λογική ενός παρεξηγημένου ρεαλισμού ο οποίος εν πολλοίς προσαρμόζεται σε ξένες πιέσεις.  Ως εκ τούτου, δυστυχώς από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 μέχρι σήμερα έχει επέλθει μια μετατόπιση των ελληνοκυπριακών θέσεων προς τις τουρκοκυπριακές.

Δράττομαι της ευκαιρίας να υπογραμμίσω ότι ο αγώνας για ένα κανονικό κράτος δεν αφορά μόνο τα παρεμβατικά δικαιώματα και τις εγγυήσεις.  Αφορά επίσης και τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού καθώς και τις δομές του νόμιμου κράτους το οποίο θα πρέπει να έχει συνέχεια και να μην αυτοκαταργηθεί.

Ο Νίκος Κοτζιάς ως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ανέδειξε το ζήτημα των εγγυήσεων και των ξένων στρατευμάτων ως ζωτικό θέμα στο οποίο η Ελλάδα είχε έννομο συμφέρον. Στα θέματα διακυβέρνησης και στα άλλα ζητήματα που αφορούν τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού η Αθήνα έκρινε σκόπιμο να μην παρέμβει σεβόμενη την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντίθετα η Άγκυρα παρεμβαίνει σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού.  Δεν είναι μόνο το θέμα των εγγυήσεων και των στρατευμάτων είναι και τα εσωτερικά ζητήματα.  Άλλωστε και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προέταξε την πολιτική ισότητα ως αναπόσπαστο στοιχείο οποιουδήποτε μοντέλου επίλυσης του Κυπριακού.  Και η εκάστοτε τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν διαφοροποιείται από την Άγκυρα. Λαμβάνοντας επίσης υπ’ όψιν τον συνεχιζόμενο εποικισμό των κατεχομένων εδαφών είναι προφανές ότι η Τουρκία αποσκοπεί στον έλεγχο της Μεγαλονήσου.

Κλείνοντας κρίνω σκόπιμο να υπογραμμίσω ένα σημαντικό σημείο που θίγει ο συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου:  Σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Κοτζιάς: «Η δύναμη των ιδεών όταν είναι δίκαιες, συγκροτημένες, και ορθές κατακτούν κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο».

Η δύναμη των ιδεών είναι όντως σημαντικό κεφάλαιο.  Και η Κύπρος καλείται να το αξιοποιήσει.  Στα πλαίσια αυτά προβάλλει όσο ποτέ άλλοτε η ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο αφήγημα και σε πολιτικό επίπεδο.

Τα ζητήματα αυτά μας απασχολούν έντονα.  Και το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων όχι μόνο θα συνεχίσει αλλά και θα εντείνει τις προσπάθειες του εφ’ όλης της ύλης για την υπερίσχυση των δίκαιων ιδεών.

Αγαπητέ κ. Νίκο Κοτζιά σας ευχαριστούμε θερμά!

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Φίλες και Φίλοι, Κυρίες και Κύριοι, Σας ευχαριστώ και εσάς θερμά για την παρουσία σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button