Greek Reports (Ελληνικά)

Για τον Οτσαλάν που επιμένει

Στις 4 Απριλίου, ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλλάχ Οτσαλάν συμπληρώνει τα 75 του χρόνια.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα την κατάσταση της υγείας του, ούτε καν αν ζει ή αν πέθανε.

Κι αυτό γιατί τον Μάρτιο του 2021 ήταν η τελευταία φορά που επικοινώνησε κάποιος μαζί του.

Συγκεκριμένα, αυτός ήταν ο αδερφός του Μεχμέτ Οτσαλάν, που του μίλησε τηλεφωνικά πριν διακοπεί η κλήση τους από τις τουρκικές Αρχές. Έκτοτε, δεν υπάρχει επικοινωνία με τον Αμπντουλλάχ Οτσαλάν, ο οποίος βρίσκεται έγκειστος στις φυλακές της Καλολίμνου (Ιμραλί) από το 1999, σε συνθήκες απομόνωσης και εξαθλίωσης.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το ρεπορτάζ που δημοσίευσε στο AlphaNews.Live η Ελίνα Σταματίου, μετά από επικοινωνία που είχε με έναν εκ των δικηγόρων του, Ιμπραήμ Μπιλμέζ. Κανονικά, το ρεπορτάζ έπρεπε να προκαλέσει σεισμό και στην κυπριακή αλλά και στη διεθνή πολιτική σκηνή αλλά οι προσπάθειες του κουρδικού λαού και των δικηγόρων του Οτσαλάν πέφτουν στο κενό και μια ένοχη ομερτά τηρείται από τις ηγεσίες των κρατών. Πρόκειται για παραβιάσεις βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις οποίες διαπράττει το τουρκικό φασιστικό κράτος μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας και οι όπου Γης ηγέτες (και οι δικοί μας, σε Ελλάδα και Κύπρο) δεν βγάζουν άχνα για να μη χαλάσουν τη νύχτα του Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν βγάζουν άχνα και αξίζει να ενημερωθούν για όσα βιώνει ο Οτσαλάν στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του τουρκικού κράτους. Διότι δεν συγκινούνται για το ότι η απομόνωση κρατουμένου εμπίπτει στην κατηγορία των βασανιστηρίων, όπως δηλώνει και ο δικηγόρος του στο «AlphaNews.Live». Δεν συγκινούνται για το ότι για πολλά χρόνια δημιουργούσαν ένταση στο κελί του Οτσαλάν για να δοκιμάσουν τον κουρδικό λαό, αντάρτες και μη. Γιατί το ότι κρατείται ο Αμπντουλλάχ Οτσαλάν σ’ ένα νησί για έναν και μόνο άνθρωπο -για δέκα χρόνια δεν υπήρχε άλλος κρατούμενος- αποτελεί βασανιστήριο και για αυτό ελάχιστοι άνθρωποι μιλούν πέραν των Κούρδων.

Λοιπόν, ο δικηγόρος του Οτσαλάν έχει να τον δει από τις 7 Αυγούστου 2019, δηλαδή πριν σχεδόν πέντε χρόνια και τότε, χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν δεκάδες διαμαρτυρίες για να γίνει η επίσκεψη. Και απευθύνει μέσω της Ελίνας Σταματίου ένα αγωνιώδες μήνυμα σε όλη την Ευρώπη: Να θυμηθεί ότι ο Οτσαλάν αποφάσισε να φύγει από τη Συρία το 1999 για να βρει διπλωματική λύση για το κουρδικό ζήτημα και η Ευρώπη αρνήθηκε να του παραχωρήσει άσυλο, ακόμα και η Ελλάδα. Να θυμηθεί ότι σκοπός του, μετά από 15 χρόνια ένοπλου αγώνα, ήταν να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ευρώπη, αλλά η Ευρώπη του έκλεισε τις πόρτες. Να θυμηθεί ότι ο Οτσαλάν δεν ήρθε στην Ευρώπη για να σώσει το τομάρι του αλλά για να πείσει την Τουρκία να αποδεχτεί την επίλυση του Κουρδικού, που θα άνοιγε την πόρτα για να λυθούν όλα τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής.

Ο Ιμπραήμ Μπιλμέζ ζητά από όλα τα δημοκρατικά σώματα σε Κύπρο, Ελλάδα και Ευρώπη να ανανγωρίσουν τις προσπάθειες του Οτσαλάν, ο οποίος έχει αφιερώσει όλη τη ζωή του στο να βρει μια ειρηνική λύση για τη Μέση Ανατολή. Ζητά από όλα τα κράτη, τις οργανώσεις, τα κόμματα, να σταθούν στο πλευρό του και να απαιτήσουν την αναγνώριση των δικαιωμάτων του, για να βοηθήσει στον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Να αναγνωρίσουν ότι η απελευθέρωση του Οτσαλάν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετάσχει σε μια ειρηνευτική διαδικασία που θα λύσει το κουρδικό πρόβλημα και θα σταματήσει το χάος που επικρατεί στη Μέση Ανατολή.

Γιατί τόση σιωπή;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button