Greek Reports (Ελληνικά)

Δημαρχιακές: Ιστορίες του χωρκού στη μπανανία Κύπρο

Στη μπανανία Κύπρο, (κατά τον μ. Γλαύκο Κληρίδη) τα πράγματα πάντα ήταν για γέλια και για κλάματα.

Παλαιότερα και πριν τις δύο βάρβαρες τουρκικές εισβολές, απολαμβάναμε την καθημερινότητα με την κυριακάτικη σάτιρα στο θέατρο στη Λευκωσία!

Ήταν η εβδομαδιαία μας διασκέδαση!

Αλλά η τωρινή περίπτωση της κατάντιας με τις δημαρχιακές δεν έχει προηγούμενο. Πού είστε μ. Νίκο Παντελίδη, Ανδρέα Μούστρα, Κώστα Παπαμαρκίδη, Έλλη Παναγιώτου, Δώρα  Κακουράτου, και λοιποί αξιαγάπητοι ηθοποιοί μας…

Δεν θα τα επαναλάβω παραθέτω μόνο δύο άρθρα που τα λένε όλα.

Ο Κώστας Παπαμαρκίδης και η Έλλη Παναγιώτου ο Θεός αναπαύσει τη ψυχή τους βλέπουν και εκείνοι από ψηλά τα χάλια της μαρτυρικής Κύπρου μας…

«Η κομματοκρατία δυναμίτισε την προοπτική μιας λειτουργικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης» Σάββα Ιακωβίδη «Σημερινή» 18.2.24

«…Θα νόμιζε κανείς πως η οικονομική κρίση και κατάρρευση, η Τρόικα και η ΕΕ θα προσγείωναν, επιτέλους, τους κομματάρχες και θα τους υποχρέωναν να νοιάζονται πρώτα και μόνο για το δημόσιο συμφέρον και την εξυπηρέτηση των δημοτών. Αλλ’ όχι! Αυτή η μάστιγα της Δημοκρατίας δυναμίτισε κάθε προοπτική βιώσιμης λειτουργίας των Δήμων. Και έχουμε μια Kυβέρνηση-παιδική χαρά που, αίφνης, διερωτάται γιατί Δήμοι θα χρεoκοπήσουν, ενώ όφειλε να γνωρίζει και να αντιμετωπίσει στρεβλώσεις και αρρυθμίες

Το Παρίσι, με συνολικό πληθυσμό 12,6 εκ. (μητροπολιτική περιφέρεια), αποτελείται από 20 δημοτικά διαμερίσματα (arrondissements). Η Νέα Υόρκη, με πληθυσμό 8.5 εκ., έχει πέντε Δήμους, καθένας από τους οποίους αποτελεί και μια κομητεία της. Το Λονδίνο, με πληθυσμό 9 εκ., έχει 32 διαμερίσματα. Η Μόσχα, με πληθυσμό 12,5 εκ., έχει 12 διοικητικά διαμερίσματα. Η Αθήνα και ο Δήμος Αθηναίων έχουν πληθυσμό 640.000 κατοίκων (ο πληθυσμός του πολεοδομικού συγκροτήματος Αθήνας ανέρχεται στα 3 εκ. κατοίκους), με έναν δήμαρχο. Η… τεράστια… απέραντη Κύπρος, όμως, με πληθυσμό 940.000 (στις ελεύθερες περιοχές), θα διοικείται προσεχώς από 20 δημάρχους, 93 αντιδημάρχους, πέντε περιφερειάρχες, διευθυντές και 442 δημοτικούς συμβούλους. Παρακαλώ, κάνετε τη σύγκριση, για να καταλάβετε πόσο αδίστακτη είναι η κομματοκρατία που επέβαλε αυτόν απίστευτο χρηματοβόρο, κοστοβόρο τραγέλαφο…» Ολόκληρο το άρθρο εδώ –

https://simerini.sigmalive.com/article/2024/2/18/e-kommatokratia-dunamitise-ten-prooptike-mias-leitourgikes-topikes-autodioikeses/

«Μάσιαλλα, να λέμε. Θα έχουμε και 93 αντιδημάρχους» Άριστου Μιχαηλίδη «Φιλελεύθερος» 9.2.2024.

«…Και γαία πυρί μιχθήτω. ΄Εκαναν τη μεταρρύθμιση για να έχουμε εξοικονομίσεις και τελικά θα μπατιρίσουμε. Μέχρι το 2011 οι δήμοι ήταν 24… Τους έκαναν αίφνης 30. Το αποφάσισε η κυβέρνηση Χριστόφια και το ψήφισαν οι υπόλοιποι χωρίς καμία ένσταση. Συμφώνησαν στο άψε-σβήσε. Διότι θα μοίραζαν όλοι τα οφίκια. Χωριά και χωριουδάκια, βαφτίστηκαν δήμοι, απόκτησαν μέγαρα, αρχόντους, κομματικούς παράγοντες κι έπλεε η ευτυχία απ΄τα ποδημάρια τους. Τα μέγαρα κόστιζαν, βέβαια εκατομμύρια να κτιστούν κι εκατομμύρια για να γεμίζουν υπαλλήλους. Και δώστου χρεώσεις στον κοσμάκη για να τα βγάζουν πέρα οι δήμοι και να καπαρδίζουν οι τοπικοί άρχοντες… Το 2013 όταν ήρθε η Τρόικα, τους είπε: Πού πάτε βρε ξυπόλητοι στ΄αγκάθια: Ανακάλυψαν τότε ότι όλοι ήταν καταχρεωμένοι. Αλλά, είχαν μέγαρα!

Ξεκίνησαν, λοιπόν, τις μελέτες να δουν τι μπορεί να γίνει. Έφεραν εμπειρογνώμονες, Βρετανούς, έφεραν Ιταλούς, έφεραν Ελλάδίτες,  τους πληρώναμε χρυσάφι για να μας κάνουν μελέτες. Καμιά μελέτη δεν υποστήριζε ότι οι δήμοι μπορούν να είναι πάνω από 14. Των Βρετανών, μάλιστα, έλεγε ότι οι δήμοι στην ελεύθερη Κύπρο πρέπει να είναι πέντε. ΠΕΝΤΕ… Αλλά, πού να ξέρουν οι εμπειρογνώμονες;…

Γέννησαν στα καλά καθούμενα δήμους συνενώνοντας χωριά τα οποία μια χαρά είναι ως χωριά…Ένας δήμος έπρεπε να υπάρχει στην Πάφο. ΄Όπως και στη Λάρνακα… ΄Όπως και στη Λεμεσό… Πέντε μόνο στη Λάρνακα, όταν η μελέτη έλεγε πέντε δήμοι παγκύπρια… Έτσι, θα έχουμε τώρα 20 δημάρχους, 93 αντιδημάρχους και 442 δημοτικούς Συμβούλους.

Διότι οι μελέτες των εμπειρογνωμόνων έλαβαν υπόψη το συμφέρον των δημοτών. Τα κομματικά γρανάζια και οι τοπικοί παραγοντισμοί είχαν άλλα στο μυαλό τους. Και τελικά, μια και δεν έχουμε πλέον την Τρόικα στα κεφάλια μας, ξεχάσαμε γιατί την θέλαμε την μεταρρύθμιση. Ας πληρώνουν οι πολίτες τα βίτσια του καθενός.»

Ολόκληρο το άρθρο εδώ –

https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1436549/masialla-na-leme-tha-echoume-ke-93-antidimarchous/

Η πιο σωστή μελέτη ήταν βέβαια των Βρετανών. ΠΕΝΤΕ !!! Αλλά που…Άστε που ούτε κατά διάνοια σύγκριση με τις υπηρεσίες που χειρίζονται και προσφέρουν οι δήμοι στην Αγγλία  με την …εργασία των δήμων στην «μπανανία» της Μεσογείου…

Πως, λοιπόν,  θα πάρουν στα σοβαρά ότιδήποτε για το Κυπριακό από την κυπριακή κυβέρνηση οι «κηδεμόνες» του Λονδίνου και δεν θα προχωρούν ακάθεκτοι με τις πάγιες των θέσεις εις βάρος μας   όταν βλέπουν τι γίνεται με τις δημαρχιακές; Και με ποιους έχουν να κάνουν. Αν και ήδη γνωρίζουν με τη …πείρα που έχουν μαζί μας…

Η κατάντια αυτή επιβεβαιώνει και γιατί μας έδωσαν μια ψευτο-ανεξαρτησία το 1960 και κράτησαν οι ίδιοι την εξωτερική πολιτική της «πρώην» αποικίας τους. Και άφησαν στους ντόπιους την «εσωτερική διακυβέρνηση» !

Να χειρίζονται τις λαϊκές αγορές, λαχανικών, πατατών, χαλουμιών ελιών, εσπεριδοειδών κ.α. (Συγνώμη,  αφαιρώ τα χαλούμια, εφόσον κατάφεραν να λάμψουν και εκεί  με την απίστευτη ανικανότητά τους  στο χειρισμό (της πατέντας) του χαλουμιού, και εισέπραξαν την δημόσια επίκριση του δικαστή σε δίκη στο Λονδίνο)…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button