Greek Reports (Ελληνικά)

Ο φόβος του Τραμπ, η Άκρα Δεξιά και η διχασμένη Αμερική.

Προκλήσεις

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πολιτείας του Κολοράντο να αποκλείσει τον Ντόναλντ Τραμπ από τις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2024, στη γεωγραφική περιοχή του Κολοράντο, εξαιτίας των πράξεών του όταν έγινε η επίθεση οπαδών του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο, δημιουργεί μια μεγάλη πολιτική κρίση στις ΗΠΑ, που ασφαλώς θα έχει αντίκτυπο και εκτός ΗΠΑ, λόγω του αμερικανικού ρόλου σε πλανητικό επίπεδο.

Είναι φανερό ότι το βαθύ πολιτικο-οικονομικό κατεστημένο στις ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να αποκλείσει την συμμετοχή του Τραμπ στις επερχόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές, καθώς θεωρείται πολύ πιθανή η επάνοδός του στον Λευκό Οίκο.

AP Photo/Rebecca Blackwell

Σε τελική ανάλυση θα κληθεί να αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ σε ομοσπονδιακό επίπεδο, στο οποίο ο Τραμπ θα εφεσιβάλει την απόφαση αυτή ή και κάποια άλλη παρόμοια που πιθανόν να προέλθει από μια άλλη Πολιτεία.

Μπορεί όμως ένα δικαστήριο να αποκλείσει από τις εκλογές, με παρακινδυνευμένα νομικο-συνταγματικά κριτήρια, έναν υποψήφιο που οι δημοσκοπήσεις τον παρουσιάζουν ως τον νικητή των προσεχών προεδρικών εκλογών;

Η αμερικανική κοινωνία είναι βαθιά διχασμένη και με τον Τραμπ ή χωρίς, η Άκρα Δεξιά καλπάζει σε αυτή την χώρα. Το Δημοκρατικό Κόμμα εναποθέτει ακόμη τις ελπίδες του σε ένα Μπάϊντεν που τρεκλίζει και κανείς δεν ξέρει ποια στιγμή μπορεί να στραβοπατήσει και να πέσει. Η εικόνα της αυτοκρατορίας είναι θλιβερή.

Η άνοδος της Ακροδεξιάς σε όλο τον κόσμο έρχεται να συμπληρώσει ένα κενό που έχει αφήσει μια Αριστερά χωρίς πολιτικό σχέδιο και όραμα για τον ταραγμένο πλανητικό μας κόσμο. Το πολιτικό κενό δημιουργήθηκε με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την αποδυνάμωση ως την εξαφάνιση του κομμουνιστικού πόλου της Αριστεράς, καθώς και με την μετάλλαξη ή και την κατάρρευση της σοσιαλδημοκρατίας σε όλο τον κόσμο.

Το βλέπουμε με ότι συμβαίνει στην Ευρώπη και τις υποχρεωτικές συμπράξεις μεταξύ Κεντροδεξιάς και Ακροδεξιάς σε χώρες όπως η Ιταλία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία. Το βλέπουμε και με την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ολλανδία, την Γερμανία, την Γαλλία, την Ουγγαρία και την Σλοβακία. Παντού τα εργατικά και τα λαϊκά προάστια, άλλοτε  προπύργια της Αριστεράς, μετατράπηκαν σε προπύργια της Ακροδεξιάς.

Το αποτέλεσμα αυτής της ανόδου της Ακροδεξιάς οδηγεί σε πολιτική μετατόπιση της Κεντροδεξιάς και στην υιοθέτηση από μέρους της ακροδεξιών πολιτικών. Όλα αυτά επιτείνονται στην Ευρώπη με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση στην Μέση Ανατολή. Υπάρχει επίσης το μεταναστευτικό πρόβλημα που αποτελεί ένα από τα θέματα στα οποία η Ακροδεξιά έχει επενδύσει.

Σε τελευταία ανάλυση το πρόβλημα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, τόσο με το μεταναστευτικό όσο και με την τεχνολογική επανάσταση, είναι θέμα ταυτότητας. Μιας ταυτότητας η οποία μεταλλάσσεται συνεχώς και οδηγεί στην υιοθέτηση συντηρητικών ή  ακροδεξιών πολιτικών ακόμη και από κόμματα όπως το Δημοκρατικό Κόμμα στις ΗΠΑ και τα κεντροδεξιά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη. Μια επάνοδος του Τραμπ στο Λευκό Οίκο, θα διευκόλυνε τον δρόμο της Ακροδεξιάς προς την εξουσία τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Οι επόμενες ευρωβουλευτικές εκλογές θα είναι ένα κρίσιμο στοίχημα για τον δρόμο που θα ακολουθήσει η Ευρώπη. Αν η Ακροδεξιά συνεχίσει να καλπάζει, θα έχουμε είτε συμμαχικές κυβερνήσεις με τη συμμετοχή της είτε αναγκαστικά την υιοθέτηση της ρητορικής και των πολιτικών της από τα υπόλοιπα κόμματα για να επιβιώσουν.

Αυτή την δυναμική της ακροδεξιάς στροφής την διαβλέπουμε και στον ελληνικό χώρο αλλά και στην Κύπρο.

Στην Ελλάδα η Νέα Δημοκρατία ενσωμάτωσε ένα ισχυρό κομμάτι της Ακροδεξιάς η οποία αντιπροσωπεύεται στην κυβέρνηση με υπουργικά χαρτοφυλάκια. Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να αλλάξει το κοινωνικό συμβόλαιο της Μεταπολίτευσης για λογαριασμό των μεγάλων συμφερόντων, στηριζόμενος σε αυτή την Ακροδεξιά, την νεοφιλελεύθερη Δεξιά που αντιπροσωπεύει ο ίδιος και η οικογένεια του και τα κεντρώα σημιτικά στοιχεία με τα οποία συμπράττει και στα οποία δόθηκαν επίσης υπουργικά χαρτοφυλάκια. Παρόλα αυτά, στην ελληνική Βουλή υπάρχουν άλλα τρία κόμματα που εκφράζουν θέσεις της Άκρας Δεξιάς, χωρίς να υπολογίζεται και η εξωκοινοβουλευτική Ακροδεξιά. Την ίδια ώρα, με εξαίρεση το ΚΚΕ, η αντιπολίτευση είναι από ανύπαρκτη έως περιορισμένων δυνατοτήτων, ειδικά με όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κύπρο η άνοδος του ΕΛΑΜ είναι δεδομένη, ενώ και στον ΔΗΣΥ έχουν ενσωματωθεί ακροδεξιές πολιτικές και ακροδεξιά στοιχεία. Εξάλλου, όπως και στην Ελλαδα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, η πίεση της ακροδεξιάς ρητορικής συντηρητικοποιεί όχι μόνο τον ΔΗΣΥ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα και την ίδια φυσικά την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ένα από τα προβλήματα που θα προκύψουν με μία πιθανή επάνοδο του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, θα είναι βέβαια η πολιτική που θα ακολουθήσει απέναντι στην Ευρώπη. Μια πολιτική απομονωτισμού θα αφήσει την Ευρώπη αντιμέτωπη με το πρόβλημα της Ουκρανίας αλλά και με το υπαρξιακό της πρόβλημα της ασφάλειας. Φυσικά μια εκλογή του Τραμπ θα προκαλέσει ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις και αναταράξεις που είναι αμφίβολο αν η Ευρώπη είναι έτοιμη να τις αντιμετωπίσει. Και βέβαια πολύ περισσότερο ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν αυτού του είδους τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Προπάντων που σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υποθέσει κανείς βάσιμα πως οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ θα είναι πολύ πιο στενές.

Συμπερασματικά οι επόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές θα κρίνουν πολλά σε πλανητικό επίπεδο.

Ζούμε την εποχή της αβεβαιότητας και η Ιστορία κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα χωρίς προγραμματισμό και με τα ατυχήματα να παραμονεύουν.

ΥΓ – Οι επιθέσεις και η υπονόμευση που δέχεται ο Γενικός Ελεγκτής από διάφορες κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένου του Προεδρικού, επιβεβαιώνουν πόσο ισχυρή παραμένει η διαφθορά, πόσο βαθιά είναι ριζωμένη η κουλτούρα απαξίωσης του ελέγχου αλλά και της ατιμωρησίας. Οι διάφορες εξουσίες είναι συνηθισμένες να ενεργούν ανεξέλεγκτα, πολλές φορές σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, και γι΄αυτό αντιδρούν απαξιωτικά απέναντι σε αυτόν που αποκαλύπτει τις σκοτεινές πλευρές της διαχείρισης τους.

Καλά Χριστούγεννα, Καλές γιορτές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button