Greek Reports (Ελληνικά)

Το τουρκικό σχέδιο εποικισμού – Νιχάτ Ερίμ 1956 – που έκτοτε γνώριζε το Φόρεϊν Όφις και υποβοηθούσε…

Το ιστορικό του εποικισμού ξεκίνησε προνοητικά από το 1955, ενώ ήταν στο σχέδιο του Δρος Νιχάτ Ερίμ για επανάκτηση της Κύπρου, που παρέδωσε στον Τούρκο Πρωθυπουργό Α. Μεντερές, τον Νοέμβριο του 1956.

Σήμερα επανέρχομαι στο ιστορικό του τουρκικού σχεδίου εποικισμού της Κύπρου για να μην ξεχνούν οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι και να μην επικρατούν λανθασμένες απόψεις, που δεν ανταποκρίνονται στην ιστορική αλήθεια.

Nihat Erim

Υπενθυμίζω το άρθρο μου στην έντυπη «Σημερινή», 4.9.2022 και ηλεκτρονική, 8.9.2022 «Το ΦόρεϊνΌφις μάς ενημέρωσε από το 1974 για το ξεκίνημα».

«Οι Τ/κ αποκαλύπτουν απόρρητα έγγραφα για την κάθοδο εποίκων στα κατεχόμενα» (Sigmalive, 24.8.22). Κάπως αργά μάς ενημέρωσαν, όμως, οι Τουρκοκύπριοι, για όσα ήδη προ πολλού γνωρίζουμε. Στόχος, η δημογραφική αλλαγή και το εθνικό ξεκαθάρισμα βάσει σχεδίου Δρος Νιχάτ Ερίμ. Ο σκόπιμος εποικισμός των κατεχομένων αναφέρθηκε δύο φορές από την Επιτροπή Μετανάστευσης, Προσφύγων και Δημογραφίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρώτα το 1992 (Εισηγητής: Αλφόνς Κουκό, Ισπανία) και το 2003 (Εισηγητής: Τζαάκο Λάξο, Φινλανδία).
Η έκθεση Κουκό ανέφερε ότι η δημογραφική σύνθεση της Κύπρου αλλοιώνεται ριζικά με την εγκατάσταση χιλιάδων ξένων που μεταφέρονται από την Τουρκία (Βλέπε ιστοσελίδα Πρεσβείας ΚΔ στη Βιέννη – «Παράνομες Δημογραφικές Αλλαγές», Οκτώβριος 2006.

O εποικισμός ήταν στο σχέδιο του Δρος Νιχάτ Ερίμ για επανάκτηση της Κύπρου, που παρέδωσε στον Τούρκο Πρωθυπουργού, Α. Μεντερές, τον Νοέμβριο του 1956. (Μεταφρασμένο από τα τουρκικά στα ελληνικά από τον κ. Χρ. Ιακώβου, στο βιβλίο του κ. Κώστα Χατζηκωστή «Επτά προεδρικά πορτραίτα». Για τη ύπαρξή του, ευγνωμονούμε τον αείμνηστο Δάσκαλο, Καθηγητή Δρα Νεοκλή Σαρρή).

Έγραψε σχετικά ο Δρ Ερίμ:

«…Η αρχή της αυτοδιάθεσης θα πρέπει να εφαρμοσθεί αφού πρώτα μετακινηθεί ο ελληνικός πληθυσμός, ώστε να υπάγεται στη διοίκηση της αρεσκείας του… Θα πρέπει να επιδιωχθεί η ελεύθερη μετάβαση Τούρκων προς την Κύπρο. Αφού η Τουρκία λάβει τα μέτρα της (Φ.Α. βλέπε εισβολές!), το σύνολο του τουρκικού πληθυσμού μπορεί να αυξηθεί στον αριθμό που ανερχόταν επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τότε μόνο δεν θα ανησυχεί για την έκβαση του δημοψηφίσματος που θα γίνει είτε για τον καθορισμό του συνόλου της νήσου είτε της διχοτόμησης…».

(Σημ.: Στα απαράδεκτα διπλά δημοψηφίσματα το 2004 για το «Σχέδιο Ανάν» ήταν οι κουβαλητοί που ενίσχυσαν την αποδοχή του στα κατεχόμενα).

Το ιστορικό του εποικισμού ξεκίνησε προνοητικά από το 1955. Ο Τούρκος Υπ. Εξωτερικών Φατίν Ζορλού είπε στον Βρετανό ομόλογό του, Χάρολντ ΜακΜίλαν, στις 31 Αυγούστου 1955, στη διαβόητη Τριμερή στο Λονδίνο, προκαταλαμβάνοντάς τον ότι στην Τουρκία υπήρχαν 300.000 Τούρκοι που είχαν κυπριακή καταγωγή, άρα είχαν το δικαίωμα επιστροφής. Η Τουρκία ουδέποτε θα δεχόταν η Κύπρος να περάσει στα χέρια της Ελλάδας, και η αρχή της αυτοδιαθέσεως στην Κύπρο έπρεπε να θεωρηθεί ως εξαίρεση και έπρεπε να βρεθεί μια άλλη λύση, που να την δίδει και στους Τούρκους, δηλαδή στη μειονότητα του 18%.

Και βρέθηκε! Στις 19 Δεκεμβρίου 1956, ο Βρετανός Υπουργός Αποικιών Alan Lennox-Boyd, τρεις ημέρες μετά την κρυφή συμφωνία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Α. Μεντερές στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι, σε «τελική λύση του Κυπριακού δεν θα αποκλείεται η διχοτόμηση και η ξεχωριστή αυτοδιάθεση στους Τούρκους της Κύπρου και στους Έλληνες της Κύπρου».

Τη δήλωση Ζορλού διέψευσε αξιωματούχος του Φόρεϊν Όφις στις 5 Ιουνίου 1959, όταν έγραψε πως ο κ. Μπαγιουλκέν (Τούρκος αξιωματούχος), τους είπε ότι η Τουρκία δεν σκόπευε να στείλει πίσω όλες τις 47.000 Τουρκοκυπρίων που ήταν τότε στην Τουρκία… (Αυτά δημοσιεύσαμε στη «Σ» κατά τη διάρκεια της τρίμηνης για πρώτη φορά παρουσίασης βρετανικών εγγράφων το 1989/90 και στη συνέχεια στο βιβλίο «Έτσι κατέστρεψαν την Κύπρο», που εκδώσαμε το 1992).

Στις 27 Αυγούστου 1974, στη συνάντηση που είχε ομάδα του Φόρεϊν Όφις με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Δρα Χένρι Κίσινγκερ στην Ουάσιγκτον, όταν πήγαν ειδικά για να αποσπάσουν την υποστήριξή του στη λύση που είχαν αποφασίσει στις 16 Αυγούστου 1974 για την Κύπρο (όπως ήθελαν οι Τούρκοι), τη Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία, ο αξιωματούχος Σερ Τζον Κίλλικ είπε στον Κίσινγκερ ότι «η Άγκυρα σύντομα θα ξεκινούσε τη μεταφορά Τούρκων από την Τουρκία στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου» (Βλέπε άρθρο γράφουσας, «Σημερινή», 28.8.2022, «Όταν ο Κίσινγκερ αποφάσισε να υποστηρίξει τη βρετανική ΔΔΟ»).

Αναφορά στην ετήσια έκθεση για το 1975

Τον εποικισμό γνώριζε και η ΚΚ!

Στις 21 Φεβρουαρίου 1975, ο Υπ. Αρμοστής κ. Όλβερ γράφει στο Φόρεϊν Όφις ότι οι Τούρκοι ξεκινούν μεγάλης κλίμακας εποικισμό από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα. Πως ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι η ελληνική πλευρά δεν έπρεπε να αναμένει επιστροφή εδαφικού στη δυτική περιοχή και πως ο εποικισμός και η επανεγκατάσταση της Μόρφου και της πέριξ περιοχής συνεχιζόταν εντατικά. Οι τουρκικές προετοιμασίες ήταν οι ίδιες και στην περιοχή της νέας πόλης της Αμμοχώστου…

Άλλη αναφορά έλεγε:

«Φθάνουν εδώ με δύο γεμάτα φέρι μπόουτ την εβδομάδα και το γνωρίζει και η κυπριακή Κυβέρνηση. Το SS Truva κάνει δρομολόγια μεταξύ Μερσίνης και Αμμοχώστου κάθε μέρα εκτός Κυριακής… Όλο το σχέδιο είναι φοβερά ενορχηστρωμένο και οριστικός εποικισμός λαμβάνει χώραν ειδικά στην περιοχή Καρπασίας και οι έποικοι καταφθάνουν μαζί με τους μουχτάρηδές τους… Το ομόσπονδο τουρκικό κρατίδιο προνόησε κονδύλι γι’ αυτούς τους ανθρώπους και εξασφάλισε οικονομική βοήθεια από την Άγκυρα για την εγκατάστασή τους. Οι συνθήκες της εγκατάστασης εδώ 40.000 – 50.000 από την Τουρκία είναι ανυπολόγιστες. Θα έχει σοβαρές δημογραφικές επιπτώσεις… Οι έποικοι θα αντιπροσωπεύονται στα υψηλότερα πολιτικά στρώματα και η φωνή τους θα ακούγεται» (όπως προανέφερα με την περίπτωση του δημοψηφίσματος).

Επίσης, στην ετήσια έκθεση για το 1975 «…ενισχύσεις του πληθυσμού (στα κατεχόμενα) καταφθάνουν σιωπηρά ως μόνιμοι έποικοι από την Τουρκία, συνολικός αριθμός στο τέλος του χρόνου 15.000 ή περισσότεροι, αναμένοντας άλλες 20.000 για να εξισώσουν τον πληθυσμό μεταξύ των δύο πλευρών της νήσου…».

Έκθεση Υπ. Αρμοστή 21 Φεβρουαρίου 1975
Έκθεση προς Λονδίνο (1975) για τις εβδομαδιαίες αφίξεις με φέρρυ Μπόουτ που γνώριζε και η Κυπριακή Κυβέρνηση, μόνιμος εποικισμός λαμβάνει χώρα ειδικά στην περιοχή Καρπασίας καταφθάνουν μαζί με τους μουχτάρηδες τους.

Έκθεση προς το Φόρεϊν Όφις 1976

«…Με τη μεταφορά των Τουρκοκυπρίων στον Βορρά στις 7 Σεπτεμβρίου, μόνο 130 έμειναν στις ελεύθερες περιοχές. Ο αριθμός τους μεγαλώνει ραγδαία με τους έποικους από την Τουρκία, που έρχονται για τακτική διαμονή. Είναι δύσκολο να ξέρεις πόσοι, αλλά υπολογίζεται να έχουν μεταφερθεί σχεδόν 20.000. Οι Ελληνοκύπριοι διαμαρτύρονται ότι αυτή είναι πολιτική δημογραφικής αλλαγής. Ο στόχος φαίνεται να είναι η αύξηση του πληθυσμού στον Βορρά στις περίπου 160.000….».

Πώς θα προχωρούσε η εκτέλεση του σχεδίου Ερίμ και ο εποικισμός, γίνεται και στο έγγραφο που βρέθηκε στο γραφείο του Τούρκου Υπουργού Γεωργίας κ. Πλουμέρ με ημερ. Σεπτέμβριος 1963, υπογραμμένο από τους Δρα Φαζίλ Κουτσιούκ, κατά τα άλλα Αντιπρόεδρο της ΚΔ, και Ραούφ Ντενκτάς, Πρόεδρο της Κοινοτικής Συνέλευσης. Το οποίο, στη βιασύνη του να εγκαταλείψει το γραφείο του όταν κλήθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι Τουρκοκύπριοι στη δημόσια υπηρεσία να μαζευτούν στην τουρκική συνοικία, λόγω του πραξικοπήματος που θα ξεκινούσαν, προφανώς ο Πλουμέρ το ξέχασε. Έγραφε μεταξύ άλλων:

«…Τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου δεχθήκαμε ως προσωρινό μεταβατικό στάδιο, ή αλλιώς δεν θα τις υπογράφαμε. Με αυτές αναγνωρίστηκαν σε διεθνές επίπεδο τα δικαιώματα της Τουρκίας επί της Κύπρου… Θα ωφεληθούμε από τα λάθη των Ρωμιών και αφού ετοιμαστούμε καλύτερα… θα περιμένουμε την ημέρα που θα θέλουν να χαλάσουν τις συμφωνίες, οπότε θα επιτύχουμε την πλήρη ελευθερία μας… Θα ιδρυθεί μια κυβέρνηση αποτελούμενη από Τούρκους… Η Μητέρα Πατρίδα (η Τουρκία) θα αναγνωρίσει αμέσως την κυβέρνηση αυτή… Θα ακολουθήσει η επέμβαση της Μητέρας Πατρίδας και εάν υπάρξει ανάγκη θα αναγνωριστούν αμέσως τα δικαιώματα, ως πολιτών της Δημοκρατίας (εννοείται της τουρκικής που θα ίδρυαν), εις τους Κυπρίους οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι εις Τουρκία… Η τουρκική κοινότητα που είναι διασπαρμένη εις όλη την νήσο, θα μαζευτεί σε μία ζώνη διά της βίας και θα είναι υποχρεωμένη όπως κρατήσει εκείνη τη ζώνη..».(Βιβλία γράφουσας «Διζωνική Εκτέλεση της Κυπριακής Δημοκρατίας 1955-2011» και «Διζωνική vs Δημοκρατία» 2019). Όπως και ξεκίνησε το 1964…

Μετά τις δύο τουρκικές εισβολές, η Άγκυρα ξεκίνησε την αναπλήρωση του κενού που άφησαν οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες όπως σχεδίασε ο Δρ Νιχάτ Ερίμ…

Γιατί οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες δεν ασχολούνται με το σχέδιο Νιχάτ Ερίμ και το έγγραφο Πλουμέρ;

Τα οποία η Άγκυρα και τ/κ ηγεσίες ακολουθούν κατά γράμμα μέχρι σήμερα για πλήρη αρπαγή και ισλαμοποίηση της νήσου, αλλά κανένας στα κατεχόμενα δεν τολμά να το αναφέρει.

  • Ερευνήτρια/δημοσιογράφος, Λονδίνο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button