Greek Reports (Ελληνικά)

Το βελγικό δικαστήριο που εκθέτει την Κύπρο

Για «υποχρεώσεις» και «νομιμοφροσύνη» μας είπαν, για «ανεξάρτητη δικαιοσύνη» μας είπαν, για συνεννόηση με τη Γερμανία μας είπαν, για διαβεβαιώσεις μας είπαν, σχετικά με την υπόθεση του Κούρδου αγωνιστή Κενάν Αγιάς, που διανύει τις τελευταίες του μέρες στην Κύπρο, στη χώρα που τον αναγνώρισε ως πολιτικό πρόσφυγα, αλλά το μετάνιωσε.

Αναμένεται να μεταφερθεί σε γερμανική φυλακή υψίστης ασφαλείας (για τρομοκράτες) και ένας Θεός ξέρει πού αλλού, έστω και αν οι εκπροσώποι της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη διευκρινίζουν ότι η Γερμανία τους είπε (προφορικά) πως δεν θα τον στείλει στην Τουρκία.

Αυτά που δεν μας είπαν και δεν παραδέχονται είναι πως ο Κενάν δεν θα αντιμετώπιζε αυτή την ταλαιπωρία, αυτή την αδικία, αν δεν τον κατέτασσε η ίδια η Τουρκία στις λίστες των καταζητούμενων.

Στις πολλές λίστες που περιέχουν πολιτικούς, δημοσιογράφους, διανοούμενους, καλλιτέχνες, ακτιβιστές.

Αποφάσισαν οι γερμανικές αρχές πως ήταν επικεφαλής τοπικών οργανώσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) μεταξύ 2018-2020, υπέγραψαν και μια συμφωνία με το τουρκικό φασιστικό κράτος και μετεβίβασαν το φιρμάνι στις ευρωπαϊκές χώρες. Εδώ στην Κύπρο απορροφήθηκε πρώτα από την Αστυνομία, έπειτα από τη δικαστική και κάπου ανάμεσα και από την εκτελεστική εξουσία. Αλλά ακόμα να μας απαντήσουν ξεκάθαρα γιατί εκδίδεται αυτός ο άνθρωπος. Ψελλίζουν φαιδρότητες για ξέπλυμα χρήματος, μεταξύ άλλων για υποχρεώσεις που δεν ταιριάζουν σε ανεξάρτητο κράτος, αλλά δεν εξηγούν στους πολίτες πως τα γερμανικά έγγραφα αναφέρονται σε φεστιβάλ και εράνους προς ενίσχυση του κουρδικού αγώνα. Είναι αυτό έγκλημα;

Τέλος πάντων, στο Βέλγιο φαίνεται να αντιλαμβάνονται καλύτερα το παιχνίδι της Τουρκίας και αρνούνται να συμμετάσχουν στο αρρωστημένο κυνήγι κεφαλών, με το οποίο συμπράττει και η Γερμανία. Ήταν 28 Ιανουαρίου 2020 όταν το Ακυρωτικό Δικαστήριο του Βελγίου έβαζε τέλος στις διώξεις που είχαν ξεκινήσει το 2008 εναντίον 36 υπόπτων ως μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Το Δικαστήριο επικύρωνε τότε απόφαση του Εφετείου των Βρυξελλών, σύμφωνα με το οποίο το PKK πρέπει να θεωρείται μια «μη κρατική ένοπλη δύναμη» που εμπλέκεται σε μια μακρά «μη διεθνή» ένοπλη σύγκρουση, κάτι που δεν αφορά τη βελγική αντιτρομοκρατική νομοθεσία.

Η απόφαση ήταν ιστορική, όχι μόνο γιατί προκάλεσε την οργή της τουρκικής κυβέρνησης και υποχρέωσε τη βελγική κυβέρνηση να υπερασπιστεί την έκφραση της δικαστικής εξουσίας, αλλά γιατί δημιούργησε ένα φοβερό προηγούμενο για παρόμοιες υποθέσεις. Έτσι, στις 19 Μαΐου 2023, Δικαστήριο των Βρυξελλών απέρριψε αίτημα έκδοσης Κούρδου ακτιβιστή στη Γερμανία, εναντίον του οποίου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, φυσικά για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Δύο ήταν οι λόγοι της απόρριψης για έναν άνθρωπο που δεν ήταν καν υπό κράτηση ενόσω συνεχιζόταν η διαδικασία. Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) δεν είναι «τρομοκρατική οργάνωση», παρόλο που την αντιμετωπίζει ως τέτοια το Συμβούλιο της Ευρώπης από το 2003, οι ΗΠΑ από το 1997, η Γερμανία από το 1994, η Τουρκία από πάντα. Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι οι Βρυξέλλες δεν έλαβαν διαβεβαίωση από τη Γερμανία ότι δεν θα εκδώσουν τον συγκεκριμένο Κούρδο αγωνιστή στην Τουρκία. Η υπόθεση έκλεισε, ρουθούνι δεν άνοιξε.

Επομένως, περιττές οι ανοησίες που ακούμε και διαβάζουμε όλο αυτό το διάστημα για τον δικό μας Κενάν Αγιάς.

Η κυπριακή δικαιοσύνη, με υπερβάλλοντα ζήλο, έκανε το χατίρι της Γερμανίας και, ασφαλώς, της Τουρκίας με την έκδοσή του για την οποία δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία. Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας και το Ανώτατο Δικαστήριο αγνόησαν την υπεράσπιση, απορροφώντας πλήρως το τουρκικό αφήγημα για το PKK.

Το ίδιο αφήγημα απορρόφησε και εξέφρασε η ίδια η κυβέρνηση, κυρίως από τηλεοράσεως, υποστηρίζοντας την κατάπτυστη απόφαση εναντίον του Κούρδου αγωνιστή και βασανίζοντας τη γλώσσα και την ιστορία με αοριστολογίες περί διαβεβαιώσεων και υποχρεώσεων, δίχως να απαντούν με σαφήνεια:

Θεωρούν τον κουρδικό αγώνα «τρομοκρατικό»;

Αν όχι, γιατί παραδίδουν αυτόν τον άνθρωπο, για ποιο παρασκήνιο και ως αντάλλαγμα για τι;

Εκτίθεστε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button