Greek Reports (Ελληνικά)

Έστειλε φάκελο με €295 στον Μάκη Κεραυνό

Πήρε ο άνθρωπος, μεγάλος άνθρωπος, επιστολή ότι χρωστούσε στο φόρο εισοδήματος 295 ευρώ για προηγούμενη χρονιά.

Τυπικός μια ζωή, μόλις πήρε την επιστολή έσπευσε στα γραφεία του φόρου να πληρώσει.

Του είπαν, όμως, ότι δεν εισπράττουν πλέον μετρητά στα ταμεία τους και είναι υποχρεωμένος να πληρώσει μέσω διαδικτύου.

«Επειδή δεν μπορούσα να το κάνω», γράφει ο ίδιος, «παρακάλεσα και υποχρεώθηκα και ντράπηκα ακόμη, φίλους, συγγενείς, ακόμη και από ξένους που γνωρίζουν να κάνουν τέτοιες συναλλαγές πλην όμως κανένας δεν τα κατάφερνε». Έτσι ξαναπήγε στα γραφεία του φόρου και παρακάλεσε τους υπαλλήλους να τον βοηθήσουν να πληρώσει με την τραπεζιτική κάρτα του μέσω διαδικτύου και με τους δικούς τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, αλλά «κανείς δεν ήθελε να βοηθήσει».

Είδε και απόειδε ο άνθρωπος, που μια ζωή ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του και τον βασάνιζε να αισθάνεται ότι χρωστά στο φόρο €295. Κουρασμένος από την προσπάθεια, έβαλε σε ένα φάκελο τα χρήματα και τα έστειλε στον υπουργό Οικονομικών. «Έντιμε κύριε υπουργέ», του έγραψε, «εσωκλείω το ποσό των €295, ποσό το οποίο οφείλω στον Φόρο Εισοδήματος και σας παρακαλώ θερμά όπως δώσετε οδηγίες στο αρμόδιο τμήμα για έκδοση της σχετικές απόδειξης / εξόφλησης».

Στη συνέχεια του εξηγούσε την περιπέτεια του, σημειώνοντας μάλιστα ότι υπηρέτησε το Δημόσιο για πάνω από 44 χρόνια «και γνωρίζω πολύ καλά ότι ο δημόσιος υπάλληλος διορίζεται για να εξυπηρετεί τους πολίτες και όχι ο πολίτης τον δημόσιο υπάλληλο. Οι διαταγές και ο εξαναγκασμός σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και ιδίως σε ηλικιωμένους για να αγοράσουν και να μάθουν την χρήση ΗΥ, είναι το λιγότερο αντιδημοκρατική, για να μην πω δικτατορική και ρατσιστική».

Φαντάζομαι την έκπληξη του Μάκη Κεραυνού όταν πήρε ένα φάκελο με τα €295. Πάντως, ο υπουργός φρόντισε αμέσως να στείλει τα χρήματα στο αρμόδιο τμήμα και ο πολίτης ειδοποιήθηκε να περάσει να πάρει την απόδειξή του.

Το πρόβλημα είναι ότι ο συγκεκριμένος ηλικιωμένος δεν είναι ο μοναδικός που έχει πρόβλημα με τις υπηρεσίες που κάνουν πια τη ζωή μας να κινείται μόνο μέσω διαδικτύου. Και όχι μόνο στο Φόρο Εισοδήματος, αλλά σχεδόν παντού. Από τις κρατικές υπηρεσίες μέχρι τις τράπεζες. Πρόσφατα προχώρησε και το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας στη ψηφιοποίηση, και επίσης υπάρχει πρόβλημα με όσους αδυνατούν να λάβουν και να πληρώσουν λογαριασμούς μόνο διαδικτυακά. Και, εντάξει, ξέρουμε όλοι ότι αυτό επιβάλλει η εποχή και η εξέλιξη είναι αναπότρεπτη και πολύ βοηθητική σε πολλούς τομείς. Αλλά, όταν πέφτουμε με τα μούτρα είναι σίγουρο ότι θα τα σπάσουμε.

Ας φροντίσουν οι υπηρεσίες του κράτους, τουλάχιστον, να έχουν κάποιες εναλλακτικές επιλογές για τους ηλικιωμένους μας. Το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας, για παράδειγμα, εξοικονόμησε πάνω από €500.000 το χρόνο με την κατάργηση των λογαριασμών, που έστελνε ταχυδρομικώς. Θα μπορούσε για ένα διάστημα να χρησιμοποιήσει λίγα από αυτά τα χρήματα για να εξυπηρετεί ηλικιωμένους που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Ο αριθμός των ηλικιωμένων που δεν έχουν σχέση με ζητήματα του διαδικτύου ολοένα και μειώνεται. Είναι παγκόσμιο γεγονός ότι η πανδημία επιτάχυνε τη διαδικασία ψηφιοποίησης. Κάποια στιγμή οι πάντες θα έχουν πρόσβαση. Αλλά, μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν γίνεται να αναγκάζουμε τους ηλικιωμένους μας να ταλαιπωρούνται επί βδομάδες και στο τέλος απηυδισμένοι να βάζουν τα λεφτά τους σε φακέλους και να τα στέλνουν στους υπουργούς.

Είναι και θέμα αξιοπρέπειας, στο κάτω – κάτω. Ενώ μιλάμε συχνά για τις προσπάθειες που γίνονται από το κράτος και από οργανώσεις, για να έχουν οι ηλικιωμένοι μας μια αξιοπρεπή ζωή αυτάρκειας και αυτοεξυπηρέτησης, ξαφνικά τους θέλουμε να παρακαλούν φίλους και συγγενείς να τους πληρώσουν τους λογαριασμούς ή να τους φέρουν λεφτά από τις Μηχανές.

Άσε, που τίθεται και θέμα ασφάλειας.

Διότι, όταν πολλοί νεώτεροι και εξοικειωμένοι δυσκολεύονται να προστατευθούν από τις απάτες του διαδικτύου, μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γίνει όταν αναγκαστεί κάποιος στα 70 και στα 80 του να γίνει ξαφνικά ενεργό μέλος στον αχανή ψηφιακό κόσμο…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button