Greek Reports (Ελληνικά)

Οι εκλογές στην Ελλάδα

Προκλήσεις

Οι εκλογές συνιστούν πάντοτε ένα κορυφαίο πολιτικό γεγονός

Για ην Ελλάδα που είναι αντιμέτωπη με πολλαπλά και δύσκολα προβλήματα είναι μια κομβική στιγμή απολογισμού και χάραξης πορείας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Συμβαίνει όμως αυτό;

Δεν φαίνεται να γίνεται σοβαρή συζήτηση για τα προβλήματα που ταλανίζουν την χώρα. Αντίθετα προχωρεί  η ανθρωπολογική παρακμή της Μεταπολίτευσης που επιτείνεται ακόμη περισσότερο καθώς συνεχίζεται στο πολιτικό πεδίο η άνοδος της ασημαντότητας, απόρροια αμοραλισμού και της  έλλειψης οράματος.

Η σημερινή Ελλάδα είναι μια χώρα με φθίνουσα πορεία που μόνο οι πολιτικές της ελίτ δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνονται.

Υπάρχει  έλλειψη, ή και άρνηση  της αυτεπίγνωσης.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή πληρώνει 5 δισ. το χρόνο σε τόκους για το γιγάντιο χρέος της. Όταν θα λήξει η περίοδος χάριτος που έχουμε από τους δανειστές το 2032,θα πληρώνουμε 15 δισ. Που θα βρεθούν αυτά με μια αναιμική οικονομία; Ποιος μιλά σε αυτές τις εκλογές για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, μοντέλο μονοκαλλιέργειας που στηρίζεται στον τουρισμό; Οι προεκλογικές συζητήσεις είναι πλαδαρές και μένουν στο  εφήμερο, σε ό,τι ανεβάζει την ένταση και την τηλεθέαση. Υπάρχει ήδη πόλωση αλλά και λασπομαχίες. Ούτε λέξη  για το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη, το δημογραφικό, την ενσωμάτωση των μεταναστών, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ξώφατσα θίγονται τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής, τα δημοσιονομικά, η παιδεία και η υγεία.

Ο Μητσοτάκης φαίνεται να ανακάμπτει μετά την τραγωδία των Τεμπών ενώ κατάφερε να υποβαθμίσει και το θέμα των υποκλοπών, ένα θέμα που σε μια άλλη χώρα θα οδηγούσε στην πτώση της κυβέρνησης. Φαίνεται ότι τα μεγάλα συμφέροντα και ο ξένος παράγοντας θα κάνουν ό,τι μπορούν για να τον κρατήσουν στην εξουσία για ακόμη μια τετραετία. Στόχος οι αλλαγές που θα επιφέρει με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του στο εσωτερικό και με την εξωτερική πολιτική της μονομέρειας να είναι μη αναστρέψιμες.

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε σε ένα συστημικό κόμμα εξουσίας και στα ουσιώδη είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί την προδιαγεγραμμένη θέση  των δανειστών. Χωρίς όραμα, ασχολείται με τα εφήμερα και παίζει στο γήπεδο του Μητσοτάκη. Στην εξωτερική πολιτική έχει εγκιβωτιστεί δυτικο-αμερικανικό πλαίσιο  και μόνο στις αποχρώσεις διαφέρει από την ΝΔ. Έχει δαιμονοποιηθεί για την προηγούμενη διακυβέρνηση του ενώ και τα συστημικά ΜΜΕ είναι σχεδόν στην απόλυτη υπηρεσία του Μητσοτάκη. Έκθεση αυτές τις μέρες των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα-RSF για την ελευθεροτυπία, κατατάσσει την Ελλάδα στην 107η θέση και κατέχει την τελευταία θέση στην Ευρώπη. Για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τον ξένο παράγοντα, φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η εφεδρεία για την μεθεπόμενη τετραετία.

Αυτή την ώρα η μεν ΝΔ και ο Μητσοτάκης αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον ακροδεξιό χώρο που προσπάθησαν να το ξεπεράσουν μέσω της δικαιοσύνης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει πρόβλημα στα αριστερά του, βασικά με το ΜέΡΑ 25, το κόμμα Βαρουφάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας αδυνατεί να αντιμετωπίσει τον αντισυστημισμό του Βαρουφάκη με τα ίδια όπλα. Ο Μητσοτάκης εκμεταλλεύεται αυτό το γεγονός και με το επικοινωνιακό σύστημα που διαθέτει ταυτίζει τον Τσίπρα με τον Βαρουφάκη.

Η ελληνική δικαιοσύνη και συγκεκριμένα ο Άρειος Πάγος έδρασε με πολλή ελαφρότητα στην απαγόρευση, όχι μόνο του κόμματος του Κασιδιάρη αλλά και άλλων κομμάτων. Ο δε γνωστός Θάνος Τζήμερος, επωφελούμενος των νομοθετικών σχεδιασμών Μητσοτάκη, ζήτησε από τον Άρειο Πάγο την απαγόρευση του ΚΚΕ! Απερρίφθη βεβαίως η προσφυγή του, αλλά αυτό δείχνει πως όταν αρχίζεις να απαγορεύεις κόμματα ισχύει αυτό που είπε κάποτε προφητικά στην Βουλή των Ελλήνων ο αριστερός Ηλίας Ηλιού, ότι κάποια στιγμή δεν θα ξέρεις που να σταματήσεις! Έγκυροι νομικοί φτάνουν μέχρι το σημείο να γράφουν ότι το θέμα θα φτάσει μετά τις εκλογές στο ΑΕΔ-εκλογοδικείο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-ΕΔΑΔ.

Με τούτα και μ΄εκείνα,  η Κύπρος ξεχάστηκε, δεν υπάρχει στον ελλαδικό προεκλογικό λόγο, ενώ είναι βέβαιο ότι η Τουρκία μετά τις δικές της εκλογές, όποιος και να τις κερδίσει, θα συνεχίσει την πολιτική των τετελεσμένων τόσο στην Αμμόχωστο, όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Χωρίς ασφαλώς καμιά ουσιαστική αντίδραση από την ΕΕ ή τους Αμερικανούς, από την στιγμή που η Αθήνα η ίδια θα σέρνεται σε διαπραγματεύσεις για το Αιγαίο που θα απειλούν την ελληνική εθνική κυριαρχία. Η διπλωματία των σεισμών άλλωστε-διάβαζε αμερικανικές υποδείξεις και σχεδιασμοί-δεν επέτρεψε στην Αθήνα να εγείρει  θέμα για τον χάρτη του ΑΚΡ, του ισλαμικού νέο-οθωμανικού κόμματος του Ερντογάν, με τη συμπερίληψη στην Τουρκία, της Θράκης και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Ο ελληνισμός διέρχεται μια βαθιά εθνική κρίση, οι πολιτικές του ελίτ ασχολούνται με τα εφήμερα, η Ελλάδα μετατράπηκε σε αποικία χρέους, ενώ τα όποια βραχυπρόθεσμα ωφελήματα θα έχουν ως αντάλλαγμα τον μακροπρόθεσμο υποβιβασμό της χώρας. Υπάρχει ένα αντίτιμο για την μετατροπή του κράτους σε πελατειακό κομματικό φέουδο, υπάρχει ένα αντίτιμο για την χώρα όταν η διαχείριση της πολιτικής εξουσίας στοχεύει στην κάρπωση των συναφών κοινωνικών και υλικών προνομίων από  μια μικρή μειοψηφία.

Σε μια πολυτάραχη φάση της πλανητικής πολιτικής με τεκτονικές ανατροπές, οι ελληνικές πολιτικές ελίτ-και οι κυπριακές επιμέρους-περί άλλων τυρβάζουν. Μια αθεράπευτη τύφλωση και κώφωση δεν επιτρέπει να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά προβλήματα και οι εκλογές αυτές μόνο ψευδαισθήσεις καλλιεργούν.

Εντούτοις, η αίσθηση της αποσύνθεσης υπάρχει και δεσπόζει στις συζητήσεις που γίνονται μακράν της τηλεοπτικής χυδαιότητας, σε εναλλακτικά ΜΜΕ πληροφόρησης, ενώ αναλύεται ακόμη και από μεμονωμένους δημοσιογράφους και σχολιαστές  στα συστημικά ΜΜΕ που αρνούνται τον επικοινωνιακό ταλιμπανισμό και τον κυρίαρχο λόγο.

ΥΓ 1 Όσα συμβαίνουν γύρω από τις ελληνικές περιουσίες στην Αμμόχωστο αναδεικκνύουν ακόμη μια φορά την ανυπαρξία πολιτικής για τους πρόσφυγες και τα δικαιώματα τους. Και πάλι η κυβέρνηση και οι πολιτικές ελίτ αντιδρούν ως Επιμηθείς αφού τόσα χρόνια δεν αντέδρασαν ως Προμηθείς. Η μόνιμη ανευθυνότητα και η έλλειψη σχεδιασμών απόκρουσης της τουρκικής πολιτικής του σαλαμιού.

ΥΓ 2 Αβεβαιότητα στην Τουρκία και λόγω της ασθένειας Ερντογάν αλλά και λόγω των όσων δείχνουν οι δημοσκοπήσεις με αμφίρροπο το αποτέλεσμα των εκλογών. Το μόνο βέβαιον είναι ότι όποιος και να εκλεγεί, η τουρκική πολιτική έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου δεν πρόκειται να αλλάξει.

  • Πανεπιστημιακός, συγγραφέας της μυθιστορηματικής τριλογίας ΝΟΜΑΔΑΣ, Αθήνα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2017-2019. Τώρα κυκλοφορεί και το νέο του μυθιστόρημα, ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ΣΤΟ ΥΦΑΝΤΟ ΤΟΥ ΄21, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο. Email stephanos.constantinides@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button