Greek Reports (Ελληνικά)

Γιατί συμμετέχουμε ακόμα στην Κοινοπολιτεία;

Ενημερωθήκαμε από το Προεδρικό ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετέβη από το Παρίσι στο Λονδίνο για να παραστεί στην τελετή στέψης του Βασιλιά Καρόλου Γ’, με τη συνοδεία της συζύγου του.

Πριν από την τελετή, θα παραστεί σε εκδήλωση που διοργανώνει η Κοινοπολιτεία, στην παρουσία και του νέου (!) βασιλιά.

Όχι πως τίθεται τέτοια συζήτηση στον τόπο μας, ακόμα και μεταξύ αυτών που καμώνονται πως έχουν άλλη πολιτική ιδεολογία, μα διερωτόμαστε τι προσφέρει στην Κύπρο η συμμετοχή στην Κοινοπολιτεία.

Μια Κοινοπολιτεία που ιδρύθηκε το 1931, με σκοπό να προαχθεί σχέση εξάρτησης, μεταξύ των πρώην αποικιών και του Ηνωμένου Βασιλείου. Μια Κοινοπολιτεία που πολλοί χαρακτηρίζουν ως «Βρετανική Αυτοκρατορία 2.0.», ακόμα και Βρετανοί αρθρογράφοι. Μια Κοινοπολιτεία που λειτουργεί ως όχημα για τη συνέχιση της αφαίμαξης των πρώην αποικιών και την επιβολή της βρετανικής παρουσίας τόσα χρόνια μετά την αποαποικιοποίηση.

Αλήθεια, γιατί συμμετέχουμε ακόμα στην Κοινοπολιτεία; Υπεγράφη κάποιου είδους πρωτόκολλο που μας εγκλωβίζει, την ώρα που αρκετές χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ιρλανδία) αποχώρησαν από την υπό κάλυψη νέα βρετανική αποικιοκρατία; Και δεν φτάνει που ο Πρόεδρος είχε τη φαεινή ιδέα να δεχτεί να παραστεί στη θεοσκότεινη τελετή της στέψης του Καρόλου, ήταν ανάγκη να επιβεβαιώσει τη συμμετοχή στην Κοινοπολιτεία;

Δεν μπορεί η Αγγλία να επιβληθεί χωρίς εμάς;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button