Greek Reports (Ελληνικά)

Το μέλλον της Τέχνης στην Ιρλανδία

Για τους δημιουργούς τέχνης, όπως και για τα περισσότερα επαγγέλματα, η περίοδος του κορωνοϊού ανέτρεψε πολλά δεδομένα και πολλοί μέχρι και σήμερα, δεν έχουν ανακάμψει.

Πολλοί από τους καλλιτέχνες της Ιρλανδίας, όπως και στη Κύπρο, κάνουν κάποιες άλλες δουλειές για να μπορούν να ζουν όσο γίνεται αξιοπρεπώς ενώ πολλοί έχουν παρατήσει ή σκέφτονται σοβαρά να παρατήσουν τη τέχνη τους.

Με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες γενιές, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της τέχνης στην Ιρλανδική κοινωνία, το 2022 έθεσε το ερώτημα τι θα γινόταν αν οι καλλιτέχνες μπορούσαν να απαλλαγούν από τη καθημερινή εκτός τέχνης δουλειά τους;

Η υπουργός Πολιτισμού της Ιρλανδίας, Κάθριν Μάρτιν – τραγουδίστρια και πρώην μουσικός του δρόμου – ανέφερε ότι η ιδέα για την πολιτική αυτή προέκυψε τρία χρόνια πριν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Εδώ και έξι μήνες, η Ιρλανδία, προχώρησε στη εφαρμογή ενός τριετούς πιλοτικού προγράμματος στήριξης των καλλιτεχνών της μέσα από το οποίο θα προσφέρει εβδομαδιαίο επίδομα 325 ευρώ σε 2000 καλλιτέχνες.

Για τρία χρόνια, οι συμμετέχοντες – συμπεριλαμβανομένων και μουσικών, συγγραφέων, φωτογράφων, εικαστικών αλλά και καλλιτεχνών τσίρκου, θα λαμβάνουν 16.900 ευρώ ετησίως, χωρίς καμία υποχρέωση.

Το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο έχει τη στήριξη όλων των κομμάτων, έχει προϋπολογισμό 33,8 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως και είναι πάνω από τα 130 εκατομμύρια ευρώ που ήδη δαπανά η Ιρλανδία στον πολιτισμό μέσω του Συμβουλίου Τεχνών, του κύριου φορέα χρηματοδότησης των τεχνών.

Αν και άλλες χώρες ή τοπικοί οργανισμοί εφάρμοσαν κάτι αντίστοιχο, η Ιρλανδία πρωτοπορεί επειδή το πρόγραμμα είναι κυβερνητικά χρηματοδοτούμενο και περιλαμβάνει αυστηρή ανάλυση των οικονομικών, των προτύπων εργασίας αλλά και της ευημερίας των δικαιούχων ώστε να μπορέσει να αξιολογηθεί η επίδραση των παροχών.

Οι αιτήσεις άνοιξαν τον περασμένο Απρίλιο για άτομα που εργάζονται στις εικαστικές τέχνες, το θέατρο, τη λογοτεχνία, τη μουσική, το χορό, την όπερα, τις ταινίες, τα τσίρκα και την αρχιτεκτονική.

Οι υποψήφιοι έπρεπε να υποβάλουν δύο αποδείξεις για να δείξουν ότι ήταν πραγματικά επαγγελματίες πολιτιστικοί εργαζόμενοι.

Καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, παράτησαν τη δουλειά τους και συγκεντρώθηκαν στην τέχνη τους παράγοντας διαρκώς νέα έργα.

Η επιβίωση των δικαιούχων θα συγκριθεί με αυτήν των 1.000 καλλιτεχνών στην ομάδα ελέγχου, οι οποίοι δεν λαμβάνουν καμία πληρωμή.

Για την ώρα δεν υπάρχουν απτά δεδομένα για την επιτυχία του προγράμματος αλλά η κυβέρνηση της Ιρλανδίας αποστέλλει ερωτηματολόγια στους λήπτες κάθε έξι μήνες, τα οποία ζητούν στοιχεία για την κατάσταση των οικονομικών τους, της καλλιτεχνικής τους καριέρας αλλά και της υγείας τους, με το πρώτο να αποστέλλεται τον Απρίλιο.

Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, πολλές άλλες χώρες ανάμεσα τους η Αυστραλία αλλά και το Βέλγιο ζήτησαν να μάθουν περισσότερα για αυτό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button