Greek Reports (Ελληνικά)

Αναζητώντας Ασφάλεια – Έκθεση φωτογραφίας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2022, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο και το Ίδρυμα Universitas, παρουσιάζουν τη φωτογραφική έκθεση του Sebastian Rich Αναζητώντας Ασφάλεια (Fleeing to Safety) σε επιμέλεια του Στέφανου Κουρατζή.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022, στις 19.00 στην Καστελλιώτισσα, το ιστορικό κτίριο απέναντι από την Πύλη Πάφου στη Λευκωσία.

Θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Παρασκευή 24 Ιουνίου.

Οι ώρες λειτουργίας είναι από τις 10:00 – 20:00.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν φωτογραφίες προσφύγων, αιτητών ασύλου, καθώς και άλλων βιαίως εκτοπισμένων στην Κύπρο και ανά το παγκόσμιο, όπως αποτυπώθηκαν μέσα από το φακό του Sebastian Rich.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Sebastian Rich, έχει καλύψει τις περισσότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως που έχουν προκαλέσει οι πόλεμοι και οι συρράξεις. Μέσα από τις φωτογραφίες του, αναδεικνύει τον πόνο, τα όνειρα και τις ελπίδες των προσφύγων.
Οι προσωπικές ιστορίες και τα πορτρέτα που παρουσιάζονται στην έκθεση, αποτελούν μια έντονη υπενθύμιση ότι κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να αναζητά ασφάλεια – όποιος κι αν είναι, από όπου κι αν προέρχεται και όποτε αναγκάζεται να διαφύγει από πολέμους και διώξεις.

Με περισσότερα από 100 εκατομμύρια ανθρώπων να έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τις πατρίδες τους λόγω πολέμων, συγκρούσεων, βίας και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν οι γενεσιουργές αιτίες.

Εν τω μεταξύ, είναι εξίσου σημαντικό να προστατεύονται όσοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να διασφαλίσουμε το δικαίωμά τους να ζητήσουν άσυλο – με ασφαλή πρόσβαση, σεβασμό και αξιοπρέπεια.

Sebastian Rich

Ο Sebastian Rich είναι φωτογράφος και εικονολήπτης και καθ’όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του ζωής έχει αποτυπώσει μέσα από το φακό του την τρέχουσα ειδησεογραφία και σκληρή επικαιρότητα σε ντοκυμαντέρ και ειδήσεις. Ο Sebastian έχει κινηματογραφίσει και φωτογραφίσει τους μεγαλύτερους πολέμους και συγκρούσεις, όπως στο Ελ Σαλβαδόρ, τη Βόρεια Ιρλανδία, το Αφγανιστάν, το Σουδάν, την Αιθιοπία, τον Λίβανο, τις Χώρες του Κόλπου, τη Βοσνία, την Παλαιστίνη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Πακιστάν και πιο πρόσφατα στην Ουκρανία. Ο Sebastian τιμήθηκε με το διάσημο Βραβείο του Εικονολήπτη της Χρονιάς (Cameraman of the Year) της Royal Television Society για τις δραματικές εικόνες του πολέμου και της πείνας σε όλη την Αφρική.

«Ίσως ο καλύτερος εικονολήπτης και φωτογράφος της εποχής του…» – Jon Snow

Το Ίδρυμα Universitas

Το Ίδρυμα Universitas ιδρύθηκε το 2016, και έχει κύρια αποστολή του την προώθηση της γνώσης για στοχοθετημένη αλλαγή στον κόσμο. Στο πλαίσιο της αποστολής του, το Ίδρυμα Universitas στοχεύει στην αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης προς εξυπηρέτηση αξιέπαινων σκοπών όπως η αειφόρος ανάπτυξη, η δημοκρατία, οι ανοικτοί και διαφανείς θεσμοί, η πολυπολιτισμική συνύπαρξη, η ειρηνική συμβίωση και ο σεβασμός για τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, ο κόσμος σημειώνει την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων για να τιμήσει τη δύναμη και το θάρρος των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για να γλιτώσουν από συγκρούσεις και διώξεις. Φέτος, εστιάζουμε στο δικαίωμα αναζήτησης ασφάλειας. Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων αποτελεί μια ευκαιρία να ενισχύσουμε την ενσυναίσθηση και κατανόηση για το δράμα όλων εκείνων που αναγκάζονται να διαφύγουν και ν’ αναγνωρίσουμε την ανθεκτικότητά τους στην ανοικοδόμηση της ζωής τους. Αν και είναι σημαντικό να προστατεύουμε και να βελτιώνουμε τις ζωές των προσφύγων κάθε μέρα, οι διεθνείς μέρες όπως η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων συνδράμουν ώστε να συγκεντρωθεί η παγκόσμια προσοχή στα δεινά εκείνων που διαφεύγουν από συγκρούσεις και διώξεις.\

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε και τη σελίδα μας στο Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button