Greek Reports (Ελληνικά)

Η καλύτερη υπηρεσία καθαριότητας είναι ο ευαισθητοποιημένος πολίτης!

Τις προάλλες ταξίδεψα με το τραίνο από τη Λάρισα στη Θεσσαλονίκη.

Το ταξίδι με τις  επιβατικές αμαξοστοιχίες στην Ελλάδα είναι πλέον πολύ γρήγορο, άνετο, ασφαλές και εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, χωρίς τις παλιές πολύωρες καθυστερήσεις.

Καμιά ασφαλώς σύγκριση με το παρελθόν.

Το ταξίδι για την συμπρωτεύουσα είναι πλέον μια ανάσα από τη Λάρισα και για την πρωτεύουσα διαρκεί περίπου τρεις ώρες! Ακόμη θυμάμαι το πρώτο μου ταξίδι από την Αθήνα για την πρωτεύουσα του Θεσσαλικού κάμπου. Το πιστεύετε δεν το πιστεύετε, κράτησε σχεδόν δώδεκα ώρες! Σε όλα αυτά σίγουρα συνέτειναν η μεγάλη βελτίωση στο σιδηροδρομικό δίκτυο και τα εξαιρετικά σύγχρονα και άνετα οχήματα επιβατών. Το μόνο αρνητικό στο οποίο πρέπει να δοθεί οπωσδήποτε και γρήγορα λύση είναι το πολύ ακριβό εισιτήριο για ένα λαϊκό μέσο μεταφοράς. Με το τραίνο δεν ταξιδεύουν συνήθως οι πλούσιοι, αλλά οι άνθρωποι της μεσαίας και κυρίως της κατώτερης (οικονομικά) τάξης.

Μελανό σημείο που πρέπει να αντιμετωπιστεί πάραυτα από τους αρμόδιους φορείς αποτελεί η τεράστια ακαταστασία που επικρατεί σε πολλά σημεία της σιδηροδρομικής γραμμής και στους σταθμούς των τραίνων. Παλιές γραμμές και παλιά βαγόνια σε άθλια κατάσταση εγκαταλελειμμένα ανεξέλικτα παντού! Απτό παράδειγμα ο σταθμός μας. Ο σιδηροδρομικός σταθμός Λάρισας. Μια απέραντη ακαταστασία (που αποτελεί εστία απόλυτης ασχήμιας) βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την απόλυτη τάξη που επικρατεί στο χώρο της καφετέριας με το παιδικό πάρκο εντός του σταθμού. Η απόλυτη τάξη και καθαριότητα δίπλα ακριβώς από το απόλυτο σκουπιδαριό.

Ένα ακόμη πολύ σοβαρό πρόβλημα αφορά την ρύπανση με κάθε είδους σκουπίδια κατά μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου. Βουνό τα σκουπίδια στις ράγες των τραίνων! Σκουπίδια που ρίχνονται από το παράθυρο και τα απορρίμματα των τραίνων. Προφανώς κάποιοι θεωρούν ότι ο καλύτερος χώρος για να πετάξουν τα άχρηστα αντικείμενα τους μέσα και έξω από το τραίνο είναι οι γραμμές του σιδηροδρόμου.

Ανεξέλεγκτη ρύπανση υπάρχει δυστυχώς παντού! Δεν πάνε πολλά χρόνια που για τους σκοπούς μια συγκεκριμένης εργασίας κινούμουν με το αυτοκίνητο μου μέσω του αγροτικού δικτύου από τη λίμνη Κάρλα έως και την Γυρτώνη. Παντού ανεξέλεγκτες χωματερές και σκουπίδια κάθε είδους. Απόβλητα σφαγείων, απόβλητα κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, άδεια δοχεία από φυτοφάρμακα, πλαστικές σακούλες συσκευασίας λιπασμάτων και κάθε είδους σκουπίδια, μέχρι και απόβλητα ειδών οικοδομής από υλικά επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων, όπως είναι ο αμίαντος!

Είναι νομίζω καιρός να διορθώσουμε αυτήν την άθλια εικόνα, και κάθε άλλη παρόμοια ακαταστασία που δυσφημίζει τη χώρα μας. Για να κάνουμε την πατρίδα μας πραγματικά Ευρωπαία. Σίγουρα τα τελευταία χρόνια βελτιωθήκαμε αισθητά. Κατασκευάσθηκαν σπουδαία έργα (μεγάλοι, άνετοι και ασφαλείς αυτοκινητόδρομοι, σπουδαία αεροδρόμια, μετρό, αθλητικοί χώροι, κ.ά). Χρειάζονται όμως να γίνουν πολλά ακόμη. Πρώτη προτεραιότητα μας πρέπει να είναι να καθαρίσουμε απ΄ άκρου σ΄ άκρον τη χώρα. Και ποτέ να μην ξεχνάμε, πως η καλύτερη υπηρεσία καθαριότητας είναι ο ευαισθητοποιημένος πολίτης!

Σκέφτομαι! Τόσα έργα εκτελούνται με την οικονομική συνδρομή των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης της χώρας με τη συνδρομή σημαντικών πόρων που προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μήπως ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει για ένα βιώσιμο και ανθρώπινο περιβάλλον…

  • Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Από το Μονάγρι Λεμεσού – a.avgoustis@hotmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button