Greek Reports (Ελληνικά)

Ζούμε τις συνέπειας της παγκοσμιοποίησης

Ήταν κάποτε μια αχανής σε έκταση «υπερδύναμη» που την λέγανε Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, άλλως Σοβιετική Ένωση, γνωστή και με το ακρωνύμιο Ε.Σ.Σ.Δ.

Η Σοβιετική Ένωση ήταν το μεγαλύτερο σε έκταση κράτος στον κόσμο, με πληθυσμό 295 εκατομμύρια κατοίκους.

Καθοδηγητής και πυρήνας της Σοβιετικής Κοινωνίας ήταν, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Συντάγματος της Ε.Σ.Σ.Δ. του 1977, το Κομουνιστικό Κόμμα (από το 1917 μέχρι το 1952 λεγόταν το κόμμα των Μπολσεβίκων.

Η Ε.Σ.Σ.Δ. κτίστηκε πάνω σε ένα πολιτικό σχέδιο ισότητας και δικαιοσύνης, το οποίο ωστόσο, χρόνο με το χρόνο, περνούσε μέσα από έναν αυταρχικό μηχανισμό εξουσίας (κυρίως όταν κυβερνούσαν ηγέτες όπως ο αιμοσταγής Ιωσήφ Στάλιν), που κατέληξε να ισοπεδώσει τον άνθρωπο, την ελευθερία του και την πίστη σε πολιτικά σχέδια που θα «άλλαζαν τον κόσμο».

Λόγω του ψυχρού πολέμου η Σοβιετική Ένωση είχε μπει σε ένα αδυσώπητο ανταγωνισμό εξοπλιστικών προγραμμάτων με τη Δύση ως αποτέλεσμα του οποίου υπήρξε περαιτέρω φτωχοποίηση του λαού. Η Ε.Σ.Σ.Δ. επένδυε περισσότερο σε έργα βιτρίνας (αθλητισμό, διαστημικό πρόγραμμα, κ.ά) σπρώχνοντας μέρα με τη μέρα τον Λαό της σε πλήρη φτώχεια και μαρασμό. Ακόμη δεν δίσταζε να εισβάλει σε χώρες δορυφόρους της για να σβήσει βίαια τις όποιες προσπάθειες για εκδημοκρατισμό. Αποτέλεσμα ήταν ο βίος της να κρατήσει μόνο 75 χρόνια!

Η διάλυση της Ε.Σ.Σ.Δ. δεν έφερε, όπως προσδοκούσαν οι λαοί, καλύτερες μέρες στον πλανήτη. Τον ψυχρό πόλεμο διαδέχθηκε η μονοκρατορία των αμερικανών οι οποίοι έντεχνα έβαλαν σε εφαρμογή τα δικά τους υποχθόνια σχέδια έλεγχου της παγκόσμιας κοινωνίας. Πλανητάρχη ονομάσαμε (τρομάρα μας) τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών! Η παγκοσμιοποίηση και το παγκόσμιο χωριό που διαδέχθηκαν την Σοβιετική Ένωση, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, πολύ γρήγορα μετατράπηκαν σε δυνάστες των λαών.

Κοντά σε όλα αυτά προστέθηκε η αφύπνιση της Κίνας, του κοιμώμενου γίγαντα που χέρι-χέρι με τη Ρωσία του Πούτιν παλεύουν να πάρουν το αίμα τους πίσω. Με αποτέλεσμα να γινόμαστε ξανά μάρτυρες ενός νέου Ψυχρού πολέμου με πολλές θερμές όψεις. Πολύ πιο θερμές απ΄ ότι παλαιότερα. Σήμερα έχουμε ενώπιον μας τρεις εντελώς διαφορετικούς κόσμους, με ανοικτές οικονομίες το ίδιο καπιταλιστικούς και αυταρχικούς, οι οποίοι θέλοντας και μη είναι αναγκασμένοι να συνεργάζονται. Η πολύτιμη ενέργεια που δεν έχει η Ευρώπη (αφού δεν έκανε τίποτε απολύτως για να αξιοποιήσει τα τεράστια δικά μας αποθέματα) την κρατά όμηρο της Ρωσίας κάτι που εκμεταλλεύονται οι Η.Π.Α. για να υποθάλπουν συγκρούσεις κι έτσι να δουλεύουν ακατάπαυστα τα δικά της εργοστάσια παραγωγής όπλων.  Γιατί ποιός νομίζεται θα πάρει τη μερίδα του λέοντος από τα εκατόν δις που θα ξοδέψει η Γερμανία και τα άλλα πολλά δις που θα ξοδέψει συνολικά η Ευρώπη για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Εδώ θα εξοπλιστούν στρατιωτικά χώρες που μέχρι σήμερα  δεν είχαν ούτε ένα πολεμικό τυφέκιο!  Και όλα αυτά σίγουρα θα τα πληρώσει πολύ ακριβά η Ευρώπη.

Μήπως λοιπόν, σκέφτομαι τώρα εγώ ο συνωμότης, για αυτό παρότρυναν την Ουκρανία οι αμερικανοί να κάνει τον παλληκαρά στην Ρωσία! Γνωρίζοντας ότι απέναντι της έχει ένα ηγέτη που δεν ωχριά μπροστά σε τίποτε. Γιατί όσα δίκαια κι αν έχει ο Βλαδιμήρ Πούτιν δεν μπορεί να δικαιολογήσουν όλο αυτό το μακελειό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία. Ασχέτως αν οι Ουκρανοί έκαναν τα ίδια και χειρότερα – ο ουκρανικός στρατός και οι ακραίοι εθνικιστές από το 2014 έως και σήμερα δολοφόνησαν 14000 Ρώσους στην Ανατολική Ουκρανία.

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος (πρώην σκληροπυρηνικός της Κα-Γκε-Μπε – KGB και σήμερα συγκεκαλυμμένος δικτάτορας) ίσως να αναπληρώνει εκείνον τον πόλεμο που δεν έγινε ποτέ μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Δεν αποκλείεται! Τίποτε δεν είναι απίθανο τελικά. Ούτε ο Ζελένσκι ασφαλώς είναι αθώα περιστέρα.

Υστερόγραφο: Όχι και να μιλούν οι αμερικανοί για βία και εισβολή! Πολύ γρήγορα ξέχασαν την Γιουγκοσλαβία. Οι Ρώσοι μπήκαν στην Ουκρανία….. Κυρώσεις.!! Αυτοί που σήμερα κόπτονται για το δίκαιο των Ουκρανών, είναι οι ίδιοι που για 48 συναπτά έτη προκλητικά και αδιάντροπα υποθάλπουν τους τούρκους κατακτητές στην Κύπρο. Η Τουρκία, χώρα εισβολής σε τέσσερις χώρες, με την ανοχή όλων και δυστυχώς και τη δική μας ανοχή,  μετατράπηκε σε λευκό περιστέρι! Αλήθεια τι μπορούμε να περιμένουμε από τους άρχοντες της χώρας μας όταν ξεχνούν την εισβολή στην Κύπρο το 1974! Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία είναι η πρώτη εισβολή στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μας είπαν πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας! Ο Κυριακός Μητσοτάκης που ενίσχυσε και αναβάθμισε τον ρόλο της κατοχικής Τουρκίας, με την επίσκεψη εν μέσω πολέμου, στον τούρκο πρόεδρο. Θου Κύριε!-

  • Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Από το Μονάγρι Λεμεσού – a.avgoustis@hotmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button