Greek Reports (Ελληνικά)

Αμμόχωστος, λάφυρο και μοχλός στα χέρια του Ερντογάν

Αμμόχωστος! Έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά. Είναι ίσως η πιο πολυσυζητημένη πόλη της Κύπρου.

Για τους Αμμοχωστιανούς πρόσφυγες το θέμα των Βαρωσίων είναι μια πληγή ανοικτή που στάζει ακόμα αίμα, πόνο, θλίψη και οργή.

  • Ελευθερία Χρ. Κωμοδρόμου

Η βασιλεύουσα μπορεί να παρομοιαστεί σαν ένα μπαλάκι του πινγκ πονγκ που πότε η Τουρκία το πετά από ‘δώ και πότε από ‘κεί για να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα παίζοντας με τα συναισθήματα του Βαρωσιώτη που για σχεδόν μισό αιώνα περιμένει για επιστροφή και απελευθέρωση.

47 χρόνια τώρα δέχεται μαχαιριές που του ξεριζώνουν την καρδιά.

Το 2020 ήταν ίσως η χειρότερη χρονιά. Ζήσαμε ξανά μια δεύτερη εισβολή. Το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης ξεχείλισε.

Η πόλις εάλω! Ο πορθητής μπήκε στην πόλη. Ακολούθησε η διάνοιξη κομματιού της περίκλειστης πόλης, η φιέστα με το περιβόητο πικ–νικ, ακολούθως διάνοιξη κομματιού παραλίας που βρίσκεται εντός της περιφραγμένης με αποκορύφωμα σήμερα ο ισλαμοφασίστας Ερντογάν να απειλή με εποικισμό.

H Τουρκία θέλει να δείξει ότι μπορεί να προχωρήσει με μια λύση δύο κρατών που ταυτόχρονα θα εξασφάλιζε και κάποιου είδους “επιστροφή προσφύγων” εντός όμως της λύσης δύο κρατών, δηλαδή να “αποδείξει” ότι η “λύση δύο κρατών” όντως αποτελεί λύση στα προβλήματα που δημιούργησε η εισβολή και κατοχή σημαντικού μέρους του νησιού.

Και εμείς τι κάναμε;

Για δεκαετίες κάποιοι φάνηκαν αδύναμοι να υπερασπιστούν την πόλη μας. Δεν διεκδίκησαν όσο έπρεπε. Αφού, η πολιτική του κατευνασμού μόνο υποχωρήσεις και εκπτώσεις είχε. Πιο τραγικό από όλα όμως, είναι η κατάντια ορισμένων πλανεμένων συμπολιτών μας να δώσουν συγχωροχάρτι στον εισβολέα καταπατητή, καταφέρονται με μένος εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας ασπαζόμενοι πλήρως την προπαγάνδα των Τούρκων. Αναπαράγουν χωρίς ίχνος ντροπής τουρκικές θέσεις και επιδιώξεις παραπλανώντας και διχάζοντας τους Αμμοχωστιανούς συχνά με τοξικό προκλητικό λόγο που εξισώνει το θύμα με τον θύτη.

Σήμερα σχεδιάζουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που δεν έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα γιατί και εκεί αδυνατούμε. Οι περισσότεροι προτιμούν την διαμαρτυρία από την τηλεόραση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κρύβονται πίσω από τον κορωνοϊό με την πρόθεση ότι δήθεν φοβούνται.

Κάποιοι ετοιμάζονται για πολιτικές δηλώσεις για να καταδικάσουν τις ενέργειες της Τουρκίας. Για να επικαλεστούν για ακόμη μια φορά τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε.

Είναι ξανά έτοιμοι να αποποιηθούν των ευθυνών τους και να τα πετάξουν σε άλλους. Δεν θα μπορέσουν να αναχαιτίσουν κανένα επιθετικό και επεκτατικό πλάνο της Τουρκίας. Γιατί, δεν έχουν σχέδιο και δεν μπορούν, ακόμα ίσως και να μην θέλουν θυμίζοντας στους γνώστες, τις τραγικές στιγμές της κατάληψης της πόλης, τις οποίες μας περιγράφουν αξιόπιστοι πρωταγωνιστές όπως το Βαρωσιώτη νομικό/επιχειρηματία Πάνο Ιωαννίδη, νεαρό έφεδρο ανθυπολοχαγό τότε, που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων βρισκόμενος στο επίκεντρο των γεγονότων τότε. (Η Προδοσία της Αμμοχώστου, Πάνος Ιωαννίδης 15/8/2020 https://www.anixneuseis.gr)

Μάλλον θα ζητήσουν κοινή προσπάθεια για αποτροπή νέων τετελεσμένων. Θα δημιουργήσουν συνθήματα για να εντυπωσιάσουν και θα παίξουν ξανά με την ψυχή του πρόσφυγα.

Αναρωτήθηκε κανείς αν ποτέ διεκδικήσαμε με πράξεις και όχι με λόγια;

ΟΧΙ, δεν διεκδικήσαμε ποτέ, άφηναν πάντα τις εξελίξεις να τρέξουν και απλά δημιουργούσαν εντυπώσεις στο κοινό.

Ακόμα και η Ε.Ε. είναι καιρός πέρα από τα ταξίδια αναψυχής των αξιωματούχων της στην Κύπρο, να προχωρήσει σε ουσιαστικές κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία.

Πώς γίνεται ο δήθεν πολιτισμένος Δυτικός κόσμος να αποδέχεται την κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους από Τούρκους;

Για δεκαετίες υπάρχει αδράνεια με αποτέλεσμα να την πληρώνει ο Αμμοχωστιανός που απλά τρέφει την ελπίδα της επιστροφής πίσω στην αγαπημένη του πόλη.

Κλείνοντας, να υπενθυμίσω πως η Αμμόχωστος ήταν, είναι και θα είναι πάντα στην καρδιά μας. Η Αμμόχωστος δεν παζαρεύεται κύριοι και δεν χαρίζεται.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button