Greek Reports (Ελληνικά)

Τεκταινόμενα στα κατεχόμενα

Από Τουρκοκύπριους(τ/κ) φίλους μάθαμε τα εξής πρόσφατα συμβάντα στα κατεχόμενα:

1. Βάσει ενός νόμου που προτάθηκε το 2014 από το CTP (Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, αδελφό του ΑΚΕΛ στα κατεχόμενα) και ενεκρίθη τότε, από την ψευδοβουλή, περί της προστασίας της ιδιωτικής ζωής (Secrecy of private life law) η ψευδοαστυνομία συνέλαβε τρείς τ/κ δημοσιογράφους, τους Kazım Denizci, Deniz Abidin και Esengül Aykaç.

α. Ο λόγος ήταν η δημοσίευση ηχογραφημένης συνομιλίας. Υπήρξε ισχυρισμός ότι η ηχογράφηση έγινε κρυφά από κάποιον άλλο πρόσωπο.

β. Στην ηχογράφηση, μια γυναίκα μιλούσε περί πωλήσεων υπηκοότητας της “ΤΔΒΚ” σε Τούρκους έποικους προς 13.000ΤΛ έκαστη.

γ. Η γυναίκα αυτή έλεγεν επίσης ότι ο Erdogan παράγγειλε να γίνουν 50.000 νέοι υπήκοοι, ώστε άνθρωποι όπως τον Akinçi να μήν ξανακερδίσουν ποτέ εκλογές.

2. Ένα μαύρο στεφάνι αφέθηκε στην είσοδο της εφημερίδας Avrupa (πρώην Afrika) του Şener Levent. Η εκτίμηση των φίλων είναι ότι πρόκειται για κάτι τετριμμένο στο οποίο αρέσκονται παλιοί βεταράνοι του Τουρκικού στρατού και εθνικιστές.

3. Οι τ/κ φίλοι θεωρούν επίσης ότι ο Erdogan θα προσαρτήσει το νησί άν μπορέσει και περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία να καταλάβει και τον “νότο” (ελεύθερες περιοχές).

4. Η συντεχνία εργατών του τύπου, Basın-sen, εξέδωσεν ανακοίνωση σχετικά με την σύλληψη των τριών δημοσιογράφων, όπου αναφέρει τα ακόλουθα:

Ο νόμος για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και του εμπιστευτικού χώρου της ζωής, που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο το 2014 από το Δημοκρατικό τουρκικό κόμμα (CTP), πλήττει την ελευθεροτυπία των δημοσιογράφων. Υπάλληλοι της εφημερίδας Yeni Bakış (Νέα Άποψη) κλήθηκαν στο δικαστήριο σε σχέση με μια ηχογράφηση που δημοσιεύτηκε τις προάλλες σχετικά με τους ισχυρισμούς για “κατανομή της ιθαγένειας”. Από σήμερα το πρωί, οι συνάδελφοί μας, οι οποίοι παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης 6 ετών με την κατηγορία «Αποκάλυψη της ιδιωτικής ζωής». Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε η ένωσή μας, διαπιστώθηκε ότι οι συνάδελφοί μας Kazim Denizci, Deniz Abidin και Esengül Aykaç μηνύθησαν για φερόμενη δημοσίευση ηχογράφησης. Παρόλο που ο νόμος περί απορρήτου, τον οποίο το CTP «έδωσε» στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει την ιδιωτική ζωή ατόμων σε πολλούς τομείς, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου και την έκθεση της διαφθοράς. Ως εκ τούτου, ο νόμος βλάπτει επίσης την ελευθερία ενημέρωσης του κοινού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο νόμος περί απορρήτου πρέπει να τροποποιηθεί το συντομότερο δυνατόν και να ρυθμιστεί κατά τρόπο που δεν περιορίζει την ελευθερία του τύπου. Δηλώνουμε ότι υποστηρίζουμε τους συναδέλφους μας που διώκονται για τη δημοσιογραφική τους δουλειά και υπενθυμίζουμε την πολιτική βούληση ότι πρέπει να τροποποιηθούν τα σχετικά άρθρα του νόμου που καταστρέφουν την ελευθερία του Τύπου.

Ως Κυκλάμινο δέν έχουμε ιδιαίτερη εκτίμηση προς τον Akinçi και δέν πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να παίξει πράγματι ουσιαστικό ρόλο για την απελευθέρωση από τον ζυγό της Τουρκίας. Ο καθένας όμως, έχει το δικαίωμα στην άποψή του. Η ελευθεροτυπία πρέπει να είναι αναφαίρετο δικαίωμα.

Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στους τρείς δημοσιογράφους, στον Şener Levent και όλο το προσωπικό και συνεργάτες της Avrupa.

Η συνεργασία για την δημιουργία κοινού αντικατοχικού μετώπου είναι επιτακτική.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button