Greek Reports (Ελληνικά)

Η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Προκλήσεις

Κανείς δημοκρατικός άνθρωπος δεν μπορεί να επικροτήσει την πράξη του Λευκορώσου Προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Αλλά το καθεστώς Λουκασένκο δεν είναι το μόνο αυταρχικό καθεστώς, δεν είναι το μόνο που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πέρα από μια σειρά αυταρχικά καθεστώτα, ακόμη και δικτατορικά που προστατεύει η Δύση, οι ίδιες οι δυτικές χώρες παραβιάζουν πολύ συχνά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς κανόνες. Η Δύση έχει επίσης ένα αμαρτωλό παρελθόν την αποικιοκρατία και τις σύγχρονες επεμβάσεις της σε διάφορες χώρες, υποτίθεται για τη «δημοκρατικοποίηση» τους, αλλά στην πραγματικότητα για τα δικά της συμφέροντα, στις οποίες έσπειρε την καταστροφή και την αποδιοργάνωση, τις οδήγησε σε εμφυλίους πολέμους  και στην προσφυγοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων. Δεν μπορεί επομένως να μιλά για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα επιλεκτικά. Ούτε να ταυτίζει τη δημοκρατία με τα γεωπολιτικά της συμφέροντα και τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Ειδικά η ΕΕ ανέχεται τον αυταρχισμό και την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ακόμη και σε χώρες μέλη της. Να θυμίσω την Ισπανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και όχι μόνο.

Να θυμίσω και μια αεροπειρατεία από χώρα της ΕΕ το 2013. Τότε που οι αυστριακές αρχές, κατέβασαν αναγκαστικά στο έδαφος όχι ένα εμπορικό αεροσκάφος, αλλά κυβερνητικό αεροσκάφος της Βολιβίας όπου επέβαινε ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Έβο Μοράλες! Το έκαναν με εντολή των Αμερικανών επειδή η Βολιβία είχε χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Έντουαρντ Σνόουντεν και πίστευαν ότι ο Μοράλες τον μετέφερε από τη Ρωσία στη Βολιβία! Αποδείχτηκε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε αλλά η αεροπειρατεία έγινε.

Να θυμίσω και τις απαγωγές της τουρκικής ΜΙΤ αντιφρονούντων από χώρες του εξωτερικού, χωρίς η ΕΕ να διαμαρτυρηθεί και πολύ περισσότερο να επιβάλει κυρώσεις στο καθεστώς Ερντογάν. Άλλωστε οι Ευρωπαίοι χαϊδεύουν το καθεστώς Ερντογάν, έστω και αν έχει φυλακίσει χιλιάδες αντιφρονούντες, από απλούς πολίτες ως δημοσιογράφους, βουλευτές, συγγραφείς, καθηγητές πανεπιστημίων, φοιτητές, γυναίκες και άνδρες.

Να θυμίσω και τα άλλα αυταρχικά , δικτατορικά καθεστώτα που στηρίζει ο «ελεύθερος κόσμος», Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, είτε για γεωπολιτικούς λόγους είτε γιατί αγοράζουν τα όπλα τους; Ευτυχώς που υπάρχει και ο Λουκασένκο για να εκτονώνεται η ΕΕ και γενικότερα η Δύση! Εκεί τα αντανακλαστικά τους αντιδρούν ακαριαία! Δύο μέτρα και δύο σταθμά!

Η δε Αθήνα, ενώ ανέχεται επίσης  όσα συμβαίνουν στην Τουρκία, πρωτοστατεί στις ενέργειες κατά της Λευκορωσίας. Ενέργειες που στην ουσία στοχεύουν τη Ρωσία. Και κάλεσε στο συμπόσιο των  Δελφών τα ύποπτα αντιπολιτευόμενα στοιχεία που κατευθύνονται από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες και χρηματοδοτούνται από αδιαφανείς πηγές. Όσο για τη Λευκωσία δεν άκουσα να σχολιάσει, εκτός κι αν μου διέφυγε, όσα αποκαλύπτονται αυτές τις μέρες για τα εγκλήματα που διέπραξε η Άγκυρα στα κατεχόμενα, χρησιμοποιώντας στοιχεία του υποκόσμου.

Αθήνα και Λευκωσία, είναι καιρός να υπενθυμίσουν στους Ευρωπαίους εταίρους ότι υπάρχουν και άλλοι δικτάτορες και άλλα αυταρχικά καθεστώτα πέρα από τον Λουκασένκο και τη Λευκορωσία. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία υποφέρουν και στη Τουρκία. Και η υπεράσπιση τους δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτικά με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ας αρθούν για μια επιτέλους φορά στο ύψος των περιστάσεων και ας αρνηθούν να εγκρίνουν την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ και τα δισεκατομμύρια που θα εισπράξει από τις Βρυξέλλες. Ας αποδείξουν για μια φορά, Μητσοτάκης και Αναστασιάδης ότι δεν είναι τα «καλά παιδιά» της παρέας για να ψηφίζουν κυρώσεις μόνο για την Λευκορωσία ή και για την ίδια την Ρωσία, αλλά ότι ξέρουν να υπερασπίζονται και τα δικά τους εθνικά συμφέροντα. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, Αθήνα και Λευκωσία θα πρέπει να μπλοκάρουν την υιοθέτηση θετικής ατζέντας για την Τουρκία.  Ίδωμεν!

  • Υ.Γ.

Η Ακρόπολη, μετά την τσιμεντοποίηση της, τώρα και στην υπηρεσία εμπορικών συμφερόντων! Ο οίκος μόδας Ντιόρ στην Ακρόπολη για τα μοντέλα του! Σε αυτή τη χώρα όλα πωλούνται! Ακόμη και η Ακρόπολη!

  • Πανεπιστημιακός, συγγραφέας της μυθιστορηματικής τριλογίας ΝΟΜΑΔΑΣ, Αθήνα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2017-2019 – E-mail   stephanos.constantinides@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button