Greek Reports (Ελληνικά)

ΕΟΚΑ και ΤΜΤ

Μέσα μέσα από απομνημονεύματα του ιδρυτή της ΤΜΤ (1958), Ισμαήλ Τάσνου, που εξεδόθησαν το 2001 στην τουρκική (Aslında Hiç Kimse Uyumuyordu, «Στην πραγματικότητα κανείς δεν κοιμόταν») μπορεί εύκολα κάποιος να δει τόσο το ιδεολογικό περιεχόμενο της ΤΜΤ όσο και τον τρόπο με τον οποίο οι μηχανισμοί του τουρκικού κράτους ενσωμάτωσαν μακροπρόθεσμα στους τουρκικούς στρατηγικούς στόχους τις επιλογές της τουρκικής μειονότητας της Κύπρου.

Προωθήθηκε συστηματικώς ένα κλίμα καχυποψίας και τρόμου ανάμεσα στους Τούρκους του νησιού, έτσι ώστε, όσοι γίνονταν ύποπτοι ή επικίνδυνοι εκτελούνταν.

Τα πάντα εργάζοντo για την εξασφάλιση της υποταγής της μειονότητας στη βούληση της Άγκυρας, με όλες τις προεκτάσεις που συνεπήγετο τέτοια πολιτική τόσο στις ενδοτουρκοκυπριακές υποθέσεις όσο και στις σχέσεις με την ελληνική πλειονότητα.

Συνεπώς είναι μέγα λάθος κάποιοι να εξισώσουν την απελευθερωτική οργάνωση ΕΟΚΑ 1955-59 με την ΤΜΤ.

Η πρώτη εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο των αγώνων των υποδούλων λαών για απελευθέρωση ενώ η ΤΜΤ ήταν τρομοκρατικό όργανο που ιδρύθηκε από την Τουρκία και η οποία καθοδηγείτο από την Άγκυρα και το στρατιωτικό κατεστημένο και στόχο είχε την υλοποίηση του σχεδίου του 1956 του Τούρκου συνταγματαλόγου Νιχάτ Ερίμ «Επανάκτηση της Κύπρου» (Kibris Istirdat Plani) Τουρκοποίηση δηλαδή ολόκληρης της Κύπρου.

2 Comments

  1. Και οι δύο κοινότητες ήταν θύματα συνωμοσίας του ΝΑΤΟ. Οι EOKA, EOKA B, TMT και το “βαριοπούλα” ή Sledgehammer στην Τουρκία και το “κόκκινονη Προβιά” στην Ελλάδα ήταν όλα μέρος της μυστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης του ΝΑΤΟ γνωστή ως “Gladio”. Ο διαμελισμός εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ καθώς και της Τουρκίας. Πώς επιτυγχάνετε διαμελισμός όταν οι δύο κοινότητες εργάζονται και ζουν μαζί ειρηνικά σε πόλης και μικρές κοινότητες; χρειάζεται τρομοκρατία, διαμάχες, δυσπιστία για να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται ανασφαλείς. Η TMT σκότωσε πολλούς Τουρκοκύπριους πατριώτες επειδή της αντιστάθηκαν. Πολλοί Τουρκοκύπριοι τους ανάγκασαν να αποκηρύξουν την ένταξή τους σε οποιαδήποτε δικοινοτική οργάνωση και να διακόψουν όλες τις επαφές με τους συμπατριώτες τους Ελληνοκυπρίων. Η EOKA και η EOKA B χρησιμοποιούν τις ίδιες τρομοκρατικές μεθόδους για να καταπιέσουν την κοινότητα των Ε/Κ .

    1. Μπορείτε να δημοσιεύσετε τα στοιχεία που έχετε για την “Gladio”?
      Ταιριάζει πολύ με την “Ηθικήν Εθνικήν Διαπαιδαγώγηση” από χουντικούς αξιωματικούς στην ΕΦ Κύπρου στις αρχές της δεκαετίας του ’70 …”είμεθα στρατιώτες του ΝΑΤΟ, εχθρός μας δέν είναι η Τουρκία αλλά ο Κομμουνισμός”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button