Greek Reports (Ελληνικά)

Αδιάλλακτοι Πατριώτες

 

Κύριε Διευθυντά,

Διαβάζω πάντα με προσοχή τα εμπεριστατωμένα και πνευματώδη άρθρα του κ. Ανδρέα Δρυμιώτη στην Οικονομική Καθημερινή της Κυριακής.

Επιπροσθέτως τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση για την συνεισφορά του στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ (Πρβλ του ιδίου, «20 μήνες όμηρος», εκδ. Λιβάνη 2007).

Γράφω αυτές τις γραμμές με αφορμή το άρθρο της 7/2/21 και την απόδοση ευθυνών για την διαχείριση του Κυπριακού.

Είμαι πρόθυμος να δεχθώ κι εγώ κάθε τεκμηριωμένη κριτική στις απόψεις που διατυπώνω σ’ αυτό το γράμμα. Κατ’ επέκτασιν όμως, όπως κρίνονται οι χαρακτηριζόμενοι αδιάλλακτοι «πατριώτες» εντός εισαγωγικών, να επιδέχονται κατ’ αναλογίαν βεβαίως κρίσιν και οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως ρεαλιστές, προοδευτικοί, ειρηνιστές, ανανήψαντες, εξαπατηθέντες κ.ο.κ.

Σύμφωνα με την βραχεία ανασκόπηση του Κυπριακού στο άρθρο και με επίκεντρο την «χαμένη ευκαιρία» του σχεδίου Harting αποδίδεται σε μονομερή ενέργεια-εντολή του Γρίβα, η τοποθέτηση 19 βομβών που είχαν σαν αποτέλεσμα τον εκνευρισμό (sic) του Άγγλου υπουργού των αποικιών και την αναχώρησή του από την Κύπρο χωρίς να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Ο αείμνηστος Νίκος Κρανιδιώτης, τότε Εθναρχικός σύμβουλος, αναφέρει στο βιβλίο του «Δύσκολα χρόνια», εκδ. Εστία 1981, σελ. 171, ότι ο Άγγλος υπουργός συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο στις 29 Φεβρουαρίου 1956 και απεχώρησε εκνευρισμένος γιατί δεν ανεχόταν την επιμονή του συνομιλητή του σε ορισμένα σημεία. Ήταν δίσεκτη χρονιά…

Οι συνομιλίες είχαν αρχίσει από τις 4 Οκτωβρίου του 1955 και έγιναν επανειλημμένες συναντήσεις Μακαρίου-Harting, χωρίς ιδιαίτερη πρόοδο. Ο νέος τότε υπουργός, αφίχθη αιφνιδιαστικά στην Κύπρο, είχε 3 συναντήσεις με τον Αριχεπίσκοπο και οι εκρήξεις των βομβών σύμφωνα με τον Άγγελο Βλάχο («Δέκα χρόνια Κυπριακού», εκδ. Εστία, σελ. 142) έγιναν το βράδυ της 29ης Φεβρουαρίου κατ’ εντολήν του Εθνάρχου μετά την οργίλη αποχώρησή του και τη φράση «God help you».

Ας σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο υπήρχε απόλυτη σύμπνοια όλων των Κυπρίων και αυτού τούτου του δαιμονοποιημένου Μητροπολίτη Κυρηνείας Κυπριανού, περιλαμβανομένου. Παρεμπιπτόντως ο Νίκος Κρανιδιώτης ήταν Κερυνιώτης, αλλά δεν ανήκε στον κύκλο του.

Πολλώ μάλλον ο Άγγελος Βλάχος, που ποτέ δεν έκρυψε τα αρνητικά του αισθήματα για τους Κυπρίους και δη τους ηγέτες τους.

Στις 9 Μαρτίου, οι Άγγλοι προχώρησαν σε εξορία του Αρχιεπισκόπου, τριών ιερωμένων κι ενός λαϊκού,  υπάρχουν δε απτά στοιχεία, ότι προετοίμαζαν το έδαφος για την εξορία από αρκετών μηνών.

Γνωρίζοντας το Αγγλικό φλέγμα και τη μεθοδικότητα, θα ήταν αφελές να γίνει πιστευτό ότι όλα ξεκίνησαν και τελείωσαν γιατί συγχύστηκε ο κ. Μπόϊντ!

Λεπτομέρειες για τις διχοτομικές έκτοτε πρόνοιες όλων των σχεδίων των Άγγλων και τα υπερπρονόμια των Τούρκων περιλαμβάνονται και στο ως άνω βιβλίο, (σελ. 125-144).

Όπως προανέφερα όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης αλλά ας μη βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας. Την εποχή που οι καημένοι εκπρόσωποί μας ήταν πατριώτες μεν, αλλά άσχετοι από διπλωματία και διεθνή πολιτική, οι Άγγλοι κουβαλούσαν την εμπειρία μιας αυτοκρατορίας, είχαν αποφασίσει να μην μετακινηθούν ποτέ από την Κύπρο και ενέπλεξαν δολίως την Τουρκία προκειμένου να ενισχύσουν τα δικά τους σχέδια. Μεταξύ δε των συμμετεχόντων στην διατύπωση των Αγγλικών θέσεων ήταν και ο Τούρκος συνταγματολόγος Ερίμ, του οποίου τις οδηγίες ακολουθεί μέχρι τώρα η Τουρκία, με μεγάλη ομολογουμένως συνέπεια και επιτυχία.

Ίσως το μυστικό να κρύβεται στο ό,τι η Τουρκία, ανεξαρτήτως του ποιος ή πως διοικεί, έχει σταθερό και αμετακίνητο στόχο την κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου. Αντιθέτως εμείς αλλάζουμε συνεχώς σχέδια και επιδιώξεις, εξαπολύουμε αφορισμούς στους διαφωνούντες  και ξεχνούμε πως για να έχουμε έστω αυτό το κολοβό Κράτος κάποιοι «αδιάλλακτοι πατριώτες» προσέφεραν τη ζωή και το αίμα τους.

11 Φεβρουαρίου 2021

  • Απέστειλα επιστολή  στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προς αποκατάσταση κάποιων ιστορικών ανακριβειών με προεκτάσεις μέχρι σήμερα, που περιλαμβάνονταν σε άρθρο με τον πιο πάνω τίτλο.

Επειδή παρήλθε εύλογο διάστημα χωρίς να δημοσιευθεί, θεωρώ δικαιολογημένο και σκόπιμο να κοινοποιήσω το περιεχόμενό του.

Με εκτίμηση

Νίκος Ερρίκου Ιωάννου

26 Φεβρουαρίου 2021

  • Καρδιολόγος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button