Greek Reports (Ελληνικά)

Δύο δικαστικές αποφάσεις απαγορεύουν τις απευθείας πτήσεις μεταξύ κατεχομένων και Ηνωμένου Βασιλείου

Παραβίασή τους θα συνιστούσε παρανομία

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2020 η βρετανική κυβέρνηση δια του Φόρειν ΄Οφις το οποίο να πούμε άλλαξε πλέον όνομα και ονομάζεται Υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης (Foreign, Commonwealth and Development Office)  για ακόμα μια φορά, απάντησε αρνητικά, στην προσπάθεια των Τουρκοκυπρίων να πιέσουν για απευθείας πτήσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο από το κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου.

Προτού αναφέρουμε την απάντηση να εξηγήσουμε.

Προς το τέλος του Ιουλίου  2020 ο κ. Hasan Ozkoc (Τουρκοκύπριος Βρετανίας) ξεκίνησε μια εκστρατεία για  υπογραφές, αγγλιστί   petition,  (αυτό είναι δικαίωμα κάθε  βρετανού πολίτη) για να πιέσει την  βρετανική κυβέρνηση να δεχθεί το αίτημα για απευθείας πτήσεις από τα κατεχόμενα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το σύστημα λειτουργεί ως εξής. Όταν οι υπογραφές φθάσουν τις 10,000 η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να απαντήσει. Όταν οι υπογραφές φθάσουν τις 100,000 το θέμα μπορεί να μελετηθεί για συζήτηση  στη Βουλή των Κοινοτήτων. Το petition διαρκεί έξι μήνες η τελευταία ημερομηνία για αυτή την εκστρατεία είναι η 27 Ιανουαρίου 2021.

Η κυβέρνηση απάντησε στις 21 Σεπτεμβρίου 2020 και η απάντηση, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα (η οποια ειναι κυβερνητική)  του petition, (σύνδεσμος πιο κάτω),  σε μετάφραση  έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει σχέδια για έγκριση για απευθείας πτήσεις μεταξύ του ΗΒ και της βόρειας (με μικρό β) Κύπρου. Απευθείας πτήσεις θα παραβιάζουν υποχρεώσεις σύμφωνα με τον διεθνή νόμο. Σύμφωνα με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, το ΗΒ δεν αναγνωρίζει την αυτό-ανακηρυχθείσα ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ ως ένα ανεξάρτητο κράτος. Το ΗΒ αναγνωρίζει την  Δημοκρατία της Κύπρου ως την κυρίαρχη αρχή (sovereign authority) για την νήσο Κύπρο.  Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση του ΗΒ δεν μπορεί να διαπραγματευτεί Συμφωνία για Αεροπορικές Υπηρεσίες με την διοίκηση στη βόρεια Κύπρο.

Η Δημοκρατία της Κύπρου δεν έχει καθορίσει (designated) αεροδρόμιο στο βόρειο μέρος της Κύπρου με τον Οργανισμό Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), ως εκ τούτου, κανένα αεροδρόμιο στη περιοχή αυτή της Κύπρου είναι καταλογισμένο με την ICAO ως ανοικτό για διεθνή επικοινωνία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο (High Court) στο ΗΒ επίσης το 2009  αποφάσισε  (στη υπόθεση της Kibris Türk Hava Yollari εναντίον του Υπουργού Μεταφορών) ότι αν επιτραπούν απευθείας πτήσεις προς το αεροδρόμιο Ερτζιάν στη βόρεια Κύπρο θα παραβιάζονται οι νομικές και διεθνείς μας υποχρεώσεις.  Και αυτό επειδή θα αποτύχουμε να σεβαστούμε τα δικαιώματα της Δημοκρατίας της Κύπρου σύμφωνα με την Σύμβαση του Σικάγου του 1944 Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας, περιλαμβανομένης της επιλογής ποία αεροδρόμια να καθοριστούν ως τελωνειακά αεροδρόμια.  Την απόφαση αυτή επικύρωσε και το Εφετείο (Court of Appeal) το 2010. 

Ενόψει των πιο πάνω, θα ήταν παράνομο για την Κυβέρνηση να εγκρίνει απευθείας πτήσεις προς το βόρειο μέρος της Κύπρου.

Υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης».

https://petition.parliament.uk/petitions/320878?reveal_response=yes

 Οι Τουρκοκύπριοι εδώ και χρόνια, αγνοώντας τις δύο καταπελτικές δικαστικές αποφάσεις εναντίον τέτοιας ενέργειας, και χρησιμοποιώντας ψέματα και διαστρεβλώσεις γεγονότων,  επανέρχονται απεγνωσμένα στην προσπάθειά τους για απευθείας πτήσεις.

Όπως και στο εν λόγω petition, στο οποίο ισχυρίζονται οι αθεόφοβοι ότι υπάρχουν 300,000 κάτοικοι τουρκοκυπριακής καταγωγής στο ΗΒ και ότι πρέπει να αρθεί άκουσον άκουσον το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 1994 για τις πτήσεις αυτές.  Ο μεν πρώτος εξωφρενικός ισχυρισμός λέχθηκε από τον τουρκοκύπριο Ερσιν Τατάρ σε δήλωσή του στην βρετανική εφημερίδα “Daily Express”  τον Φεβρουάριο του 2020 ο δε δεύτερος και άκρως ανιστόρητος ισχυρισμός,  βγήκε στον αέρα από τον Συντηρητικό βουλευτή Iain Duncan Smith σε συνέντευξή του σε τουρκοκυπριακό κανάλι στις 26.4.2018 προσπαθώντας να εξασφαλίσει τον ψήφο των Τούρκων.

Αναφέρω τα πιο κάτω σχετικά άρθρα.

«Η …γενναιοδωρία Τατάρ και το παραμύθι των 300 χιλιάδων Τουρκοκυπρίων της Βρετανίας» Κύριο  άρθρο «Ελευθερίας» Λονδίνου 27.2.2020 www.eleftheria.co.uk

«Διαστρευλώσεις Τατάρ/Nτάνκαν Σμίθ για «απευθείας πτήσεις» και η διάψευση F.O»

14.02.2020 Sigmalive  Φανούλα Αργυρού

«Ο αποτυχημένος ΄Ιαν Ντάνκαν Σμιθ και η στήριξή του στην παρανομία» Κύριο άρθρο «Ελευθερίας» www.eleftheria.co.uk  21.6.2018

Ανοικτή Επιστολή στα αγγλικά  προς Iain Dun can Smith MP από Φανούλα Αργυρού  www.eleftheria.co.uk  28.6.2018 

Η θέση της ICAO και η απόφαση του Αγγλικού Εφετείου 2010

Το Sigmalive στις 31.10.2019 κάλυψε την απάντηση του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO International Civil Aviation Organization) προς τον πιλότο Χάρη Θεοχάρους στην οποία υπογράμμιζε εμφαντικά ότι δεν υπάρχει κανένα αεροδρόμιο «Εrcan», τονίζοντας  ότι τα αεροδρόμια που ελέγχονται από το μοναδικό FIR της Κύπρου, αυτό της Λευκωσίας δηλαδή, είναι αυτά της Λάρνακας και της Πάφου.

Στις 12 Οκτωβρίου 2010 το Αγγλικό  Εφετείο (Court of Appeal) στο Λονδίνο με δικαστές τους Lord Justice Ward, Lord Justice Richards και Sir David Keene, απέρριψε την έφεση που έκαναν η ψευτο-αερογραμμή των κατεχομένων “Kibris Turk Hava Yollari” και η εταιρεία “CTA Holidays Ltd” εναντίον του Βρετανού Υπουργού Μεταφορών, ο οποίος αρνήθηκε να παραχωρήσει άδεια για πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τα κατεχόμενα. Η δίκη έγινε το 2009 και ο δικαστής Justice Wyn Williams απέρριψε το τουρκικό αίτημα. Στην συνέχεια οι Τούρκοι έκαναν έφεση εξού και η απόφαση του Αγγλικού Εφετείου 12 Οκτωβρίου 2010.

Απορρίπτοντας την έφεση των Τούρκων ο δικαστής Lord Justice Richards είπε ότι πρώτιστος λόγος για την άρνηση του Υπουργού Μεταφορών ήταν ότι τέτοια άδεια θα παραβίαζε τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας βάση της Σύμβασης του Σικάγου 7 Δεκεμβρίου 1944 την οποία υπέγραψε το Ηνωμένο Βασίλειο και   ως εκ τούτου  θα αποτελεί παραβίαση των υποχρεώσεων που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο να σέβεται τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα ήταν παράνομο.

Την απόφαση του Αγγλικού Εφετείου δημοσίευσε η εφημερίδα Τάιμς του Λονδίνου στις 9 Νοεμβρίου 2010 με το χαρακτηριστικό τίτλο « Flight refusal justified”  (Δικαιολογημένη άρνηση πτήσεων).

“LORD JUSTICE RICHARDS said that the granting of the permits sought would constitute a breach of the United Kingdom’s obligation to respect the rights of the Republic of Cyprus and would be unlawful”.  (The Times November 9, 2010).

Να προσθέσω επίσης ότι στην υπόθεση της Εφέσεως ως ενδιαφερόμενο μέρος έλαβε μέρος και η Κυπριακή Δημοκρατία με τους δικηγόρους  Professor Vaughan Lowe QC and Akhil Shah QC (instructed by DLA Piper UK LLP) for the Interested Party.

LAW REPORTS

The Times, 9 November 2010

Flight refusal justified

Court of Appeal

Published November 9, 2010

Regina (Kibris Turk Hava Yollari and Another) v Secretary of State for Transport

Regina (Kibris Turk Hava Yollari and Another) v Secretary of State for Transport

The Secretary of State for Transport was entitled to refuse to grant permits to a Turkish airline and travel agent to allow them to operate scheduled and charter flights between the United Kingdom and northern Cyprus.

The Court of Appeal (Lord Justice Ward, Lord Justice Richards and Sir David Keene) so held, inter alia, when on October 12, 2010, dismissing the appeal of the claimants, Kibris Turk Hava Yollari, a Turkish airline, and CTA Holidays Ltd, its wholly owned subsidiary, from the dismissal by Mr Justice Wyn  Williams ([2009] EWHC 1918 (Admin)) of their claim for judicial review of the refusal of the Secretary of State for Transport of the airline’s application to vary its operating permit to allow it to carry passengers, baggage and cargo on scheduled services between the United Kingdom and northern Cyprus, and of both their applications for a permit to operate charter flights between the United Kingdom and Ercan airport in northern Cyprus.

LORD JUSTICE RICHARDS said that the granting of the permits sought would constitute a breach of the United Kingdom’s obligation to respect the rights of the Republic of Cyprus and would be unlawful.

  • Ερευνήτρια/δημοσιογράφος, Λονδίνο
  • 27.09.2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button