Greek Reports (Ελληνικά)

Τα λεηλατημένα ανταλλάσσονται με νόμιμα στην «ανοχύρωτη πολιτεία»;

Σε 38 μέρες από σήμερα θα έχουμε την τραγικότερη επέτειο της πρόσφατης ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την πρώτη βάρβαρη τουρκική εισβολή στις 20 Ιουλίου την οποία ακολούθησε η δεύτερη στις 14 Αυγούστου 1974 αντίστοιχα.

Σε δε 24 ημέρες από σήμερα θα έχουμε την πρώτη επέτειο από την ημέρα που δημοσιεύθηκε η Ανεξάρτητη Έρευνα του Αγγλικανού Επισκόπου του Truro  για την Καταδίωξη των Χριστιανών.

Την έκθεση, υπενθυμίζω, είχε ζητήσει από τον Επίσκοπο στις 26 Δεκεμβρίου 2019 ο τότε Υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Jeremy Hunt.

Στις 12 Μαΐου 2019 έγραψα για την Έκθεση στη «Σημερινή»  με τίτλο «Οι χριστιανοί στο στόχαστρο»  όταν ο Επίσκοπος παρέδωσε την προκαταρτική του έκθεση (interim report ) στον Υπουργό στις 3 Μαΐου 2019.  Ο Υπουργός είχε πεί πως «το περιεχόμενό της πράγματι προκαλεί δάκρυα…»

Επανήλθα στο θέμα στις 21 Ιουλίου 2019  όταν δημοσιοποιήθηκε από τον Επίσκοπο  του Truro Rt. Revd Philip Mounstephen ολοκληρωμένη η Έκθεση στις 8 Ιουλίου με τίτλο « Η ανεξάρτητη έρευνα του Επισκόπου του Truro για την καταδίωξη των Χριστιανών».

Η Έκθεση αναφέρθηκε και στην κατεχόμενη Κύπρο και σημείωνε:

»Η πρόσβαση για λατρεία στις ιστορικές ορθόδοξες και μαρωνίτικες εκκλησίες στην περιοχή είναι σημαντικά περιορισμένη (σε πολλές περιπτώσεις μόνο μία φορά τον χρόνο, εφόσον εγκριθεί ειδική άδεια) και, ακόμα και στον μικρό αριθμό εκκλησιών όπου επιτρέπονται οι τακτικές κυριακάτικες λειτουργίες, διατυπώνονται παράπονα για αδιάκριτη αστυνομική επιτήρηση, ενώ και οι λειτουργίες μπορούν περιοδικά να παύονται διά της βίας και οι εκκλησιαζόμενοι να διώχνονται χωρίς προειδοποίηση. Πολλές ιστορικές εκκλησίες και τα κοιμητήριά τους στην περιοχή έχουν αφεθεί να καταστραφούν, είτε με βανδαλισμούς είτε με μετατροπή τους για άλλες χρήσεις… Το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία χαρακτηρίζει τους χριστιανούς ως μια “απειλή στη σταθερότητα του έθνους”. Τούρκοι χριστιανοί κάτοικοι έχουν πολλές φορές χαρακτηριστεί στερεοτυπικά ως “όχι πραγματικοί Τούρκοι”, αλλά “συνεργάτες της Δύσης”…»

Αριθμός συμπατριωτών μας (εμού περιλαμβανομένης) και οργανώσεων ανταποκριθήκαμε τότε στο κάλεσμα του Επισκόπου με γραπτές ενυπόγραφες μαρτυρίες και φωτογραφίες για τις συλήσεις, βανδαλισμούς, βαρβαρότητες και καταδιώξεις χριστιανών στα κατεχόμενα μας εδάφη.

Γραπτή ερώτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων

Στις 23 Μαρτίου 2020 η βουλευτής Δρ. Lisa Cameron του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας, έθεσε την ακόλουθη ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας:

«Ποιαν εκτίμηση έχει κάνει για τις πιθανές επιπτώσεις στις πολιτικές του α) σε σχέση με το περιεχόμενο της έκθεσης και β) εισηγήσεις του Επισκόπου για τις καταδιώξεις των Χριστιανών παγκοσμίως που σχετίζονται με τις καταδιώξεις των χριστιανών στο βόρειο μέρος της Κύπρου».

Απάντηση 30 Μαρτίου 2020

« Το ΗΒ είναι δεσμευμένο να υπερασπίζεται την Ελευθερία Θρησκείας ή τα Πιστεύω, και την προώθηση σεβασμού μεταξύ κοινοτήτων διαφορετικών θρησκειών και εκείνων που δεν έχουν θρησκεία. Η βρετανική κυβέρνηση δέχθηκε όλες τις εισηγήσεις του Επισκόπου του Truro.  Η δουλειά για υλοποίηση  των εισηγήσεων ξεκίνησε με τρόπο που θα φέρει πραγματικές βελτιώσεις στις ζωές των καταδιωγμένων λόγω των θρησκευτικών τους πιστεύω. Το ΗΒ υποστηρίζει τη δουλειά της Τεχνικής Επιτροπής Κληρονομικής Κουλτούρας στο βόρειο μέρος της Κύπρου. Αυτή η Επιτροπή δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και εργάζεται να προωθήσει και προστατεύσει την κληρονομική κουλτούρα στο νησί της Κύπρου.  Αυτή περιλαμβάνει την διατήρηση θρησκευτικών τομέων στο βόρειο μέρος της Κύπρου.»

https://www.parliament.uk/business/publications/written-questions-answers-statements/written-question/Commons/2020-03-23/33684/

(Στις  24 Ιουλίου 2019 ο τότε νέος Πρωθυπουργός Boris Johnson αντικατέστησε τον Jeremy Hunt  με τον Dominic Raab. Η απάντηση, εκ μέρους του τελευταίου  δόθηκε από την Ms Wendy Morton (Parliamentary Under-Secretary στο Φόρειν ΄Οφις.)

Η απάντηση είναι ενδεικτική της επιτήδειας πολιτικής του Φόρειν ΄Οφις  να αποφεύγει την ουσία (κατοχή και καταπίεση των Χριστιανών) και να προωθεί την πάγια πολιτική του αγνοώντας ενσυνείδητα και επίμονα το ζητούμενο (δίχως καμία αντίσταση από τα θύματα).   Στην περίπτωση το Φόρειν ΄Οφις συνέδεσε λοιπόν την «Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή» στην Κύπρο με το εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο της ΄Εκθεσης του Επισκόπου του Truro.  Με την διεστραμμένη άποψη ότι η Επιτροπή αυτή μπορεί να λύσει τα προβλήματα που εντόπισε ο Επίσκοπος στην Έκθεσή του περί καταδιώξεων των Χριστιανών και βεβηλώσεις χριστιανικών τόπων λατρείας κτλ.  Όπως ακριβώς και με την εξίσου διαχρονικά διεστραμμένη πολιτική του ότι η ρατσιστική δική τους βρετανο-τουρκική «Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία» (από το 1956) θα … λύσει το Κυπριακό πρόβλημα δύο τουρκικών βάρβαρων εισβολών και ότι απορρέει για 46 χρόνια από αυτές…

Μήπως συζητήθηκε στη Κυπριακή Βουλή η εν λόγω ΄Εκθεση του Επισκόπου του Truro, επικρίθηκε καθόλου η απάντηση του Φ.Ο προς την Δρ. Lisa Cameron;

Τα λεηλατημένα ανταλλάσσονται με νόμιμα;

Στις 5 Ιουνίου 2020 το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι η Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης –ΣΠΕΛ την Τρίτη 16 Ιουνίου 2020 θα ανοίξει έκθεση με τίτλο «ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» όπου θα παρουσιάσει 219 έργα τέχνης που εστράφησαν μετά από 46 χρόνια από την Τουρκοκυπριακή στην Ελληνοκυπριακή Κοινότητα, στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο Κοινοτήτων. Και στο ίδιο πλαίσιο, η Τουρκοκυπριακή Κοινότητα έλαβε από την Ελληνοκυπριακή Κοινότητα ηχητικά και τηλεοπτικά αρχεία του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) της περιόδου πριν το 1963, τα οποία είναι συνυφασμένα με την Ιστορία της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας…

Δηλαδή το παράνομο καθεστώς της Τουρκίας, της κατοχικής δύναμης, κάτω από την έντεχνη ετικέτα «Τουρκοκυπριακή Κοινότητα» έχει «επιστρέψει» λεηλατημένα αντικείμενα; Δηλαδή λεηλατημένα  που  κρατούσε παράνομα στην κατοχή του, έργα τέχνης που ανήκαν σε πρόσφυγες Ελληνοκύπριους,  και τα αντάλλαξε με αρχειακό υλικό που νόμιμα κρατούσε το κρατικό Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (της Κυπριακής Δημοκρατίας);  Υποβαθμίζοντας ντε φάκτο το τελευταίο από κρατικό ίδρυμα σε ένα… κοινοτικό ραδιοφωνικό ίδρυμα;  H  πολιτική του Φόρειν ΄Οφις εξαργυρώνει στην Κύπρο…

https://www.pio.gov.cy/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF.html?id=14141#flat

Ούτε λέξη για τον κατακτητή και εισβολέα

Επιπλέον, διαβάσαμε ότι κυκλοφόρησε ένα βιβλίο 324 σελίδων, που εκδόθηκε από την λεγόμενη «Δι-κοινοτική Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό» με την υποστήριξη της ΕΕ, της UNDP και των Ηνωμένων Εθνών. Την οποία όπως ανέφερα πιο πάνω υποστηρίζει το Φόρειν ΄Οφις του «κηδεμονικού Λονδίνου».

Η 4η Σύμβαση της Γενεύης 1949 και η Σύμβαση Χάγης 1954

Το αξιοπερίεργο με αυτή την έκδοση η οποία είναι αφοσιωμένη, όπως τονίζεται στην κουλτούρα, δεν βρίσκω καμία από τις 324 σελίδες της να αναφέρεται στην «Σύμβαση της Χάγης του 1954 για την Προστασία της Ιδιοκτησίας Κουλτούρας σε Περίπτωση Ένοπλης Σύγκρουσης». Ως επακόλουθο βέβαια της έλλειψης αυτής, το βιβλίο δεν διευκρινίσει κατά πόσο η Τουρκία, ως κατοχική δύναμη, έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εν λόγω Σύμβαση περιλαμβανομένης της παραγράφου 5. Η Σύμβαση ισχύει από τις 7 Αυγούστου 1956.

Στο χαιρετισμό της  η Συν-πρόεδρος της «Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό» κα Ανδρούλα Βασιλείου,  παραδέχεται ότι ορισμένα από τα έργα τέχνης έχουν σημαντική φθορά  λόγω υγρασίας και συνθηκών φύλαξης για χρόνια.

https://www.cy.undp.org/content/cyprus/en/home/library/in-culture-we-trust.html

Γιατί λοιπόν αναμείχθηκε η  «Δι-κοινοτική Επιτροπή» και όχι η Τουρκία (ως κατοχική δύναμη) και η Κυπριακή Δημοκρατία ως νόμιμο κράτος ως χώρες μέλη της Σύμβαση του 1954; Σύμφωνα με την παράγραφο 5 η οποία λέγει ρητώς:

Article 5. Occupation

«1. Any High Contracting Party in occupation of the whole or part of the territory of another High Contracting Party shall as far as possible support the competent national authorities of the occupied country in safeguarding and preserving its cultural property…»

http://portal.unesco.org/en/ev.php-URL_ID=13637&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html

Επιπλέον, η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 33 της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης του 1949 επιβεβαιώνει ότι «η λεηλασία απαγορεύεται». Το άρθρο 33 είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Σύμφωνα με το άρθρο 6 της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης, το άρθρο 33 ισχύει όχι μόνο «από την αρχή μιας σύγκρουσης ή κατοχής», αλλά και «κατά τη διάρκεια της κατοχής». Αυτή η πραγματικότητα είναι σημαντική, ειδικά εάν λάβουμε υπόψη μια πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της 29ης Ιανουαρίου 2019. Το Δικαστήριο επεσήμανε ρητά ότι «η διεθνής κοινότητα θεωρεί πως η Τουρκία έχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου υπό κατοχήν [«in occupation»] …». (Πηγή: Guzelyurtlu & Others v. Cyprus & Turkey (Application no. 36925/07), παράγραφος 193, https://hudoc.echr.coe.int/eng/#{%22itemid%22:[%22001-189781%22]}  και

άρθρο Δρ. Κλέαρχου Α. Κυριακίδη «Εργασίες γεώτρησης» ή εγκλήματα πολέμου; «Σ» 8.3.2019 https://simerini.sigmalive.com/article/2019/3/8/ergasies-geotreses-e-egklemata-polemou/

Δεν ακούσαμε και  οποιαδήποτε σχετική επίσημη ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου στην Κυπριακή Δημοκρατία για το θέμα.

Όλα αυτά, δηλαδή η συσχέτιση του Φόρειν ΄Οφις με την «Τεχνική Δικοινοτική Επιτροπή» και η καθαρή  αποφυγή οποιασδήποτε καταδίκης της κατοχικής Τουρκίας για τα εγκλήματά της, εκείνο που προωθεί δεν είναι μια συστηματική καταπίεση του Νόμου; Μια  συστηματική και συνεχιζόμενη ατιμωρησία και κατευνασμό της Τουρκίας με την ανοχή της νόμιμης Κυπριακής Κυβέρνησης και νόμιμης Βουλής των Αντιπροσώπων;  Που δεν αντιδρούν … Για να συνεχίζεται, όπως τόσο εύστοχα έγραψε στο κύριο άρθρο της η «Σημερινή» στις 7 Ιουνίου 2020 «Η κατάρρευση της ανοχύρωτης πολιτείας»

«…Η λογική της ανοχύρωτης πολιτείας καταρρέει. Τροφοδοτεί την τουρκική βουλιμία. Και επιτρέπει στην Άγκυρα να προελαύνει. Κερδίζει διά της σκιάς τής ισχύος της… Είναι, δε, ατυχές να πιστεύουν κάποιοι ότι, εάν πάρει φωτιά το Αιγαίο, τα ανοικτά της Κρήτης ή του Καστελορίζου, οι φλόγες δεν θα φτάσουν στην Κύπρο. Το αντίθετο. Ως ανοχύρωτη πολιτεία, είμαστε εύκολη λεία…»

http://www.unesco.org/new/en/culture/themes/armed-conflict-and-heritage/convention-and-protocols/1954-hague-convention/

  • Ερευνήτρια/δημοσιογράφος, Λονδίνο

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα η σημερινή και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Ονήσιλος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button