Greek Reports (Ελληνικά)

Αμφίβολη Πορεία

Ευρίσκεται η Ευρώπη σε ανασφαλή πορεία;

Δρ. Κώστας Γεροντής, Πρόεδρος Παρέμβασης

O  χρόνος αποτύπωσης των  σκέψεων μου, του τρίτου μέρους για τα Ευρωπαϊκά θέματα, συμπίπτει με ιδιαίτερα επικίνδυνα παγκόσμια φαινόμενα που πρόεκυψαν εξ αιτίας της Πανδημίας του COVID -19.

  • Κώστας Γεροντής

Η πανδημία αυτή θ’ αποτελέσει ιστορικά, εμβληματική επιδημία, για την οποία με αισθήματα λύπης, οι επόμενες γενεές θα αναφέρονται. Από την σύγχρονη κρίση μαστίζεται σήμερα η παγκόσμια κοινότητα και η Ευρώπη. Προβλέπεται να είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη της τραπεζικής κρίσης του 2008. Είναι δε πιθανό να οδηγήσει σε επικίνδυνη διολίσθηση, απευκταίο και σε πιθανή διάλυση την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι προφανές πώς στις μέρες μας συντελείται εξ αιτίας αυτής της πανδημίας, μια   παγκόσμια οικονομικο-κοινωνική αποδιοργάνωση.

Είναι φανερό ότι πρόκειται για κρίση που βίαια πλήττει τα βαθύτερα στρώματα της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής παγκόσμια.

Επικρατούσα μέχρι σήμερα η πολιτική της παγκοσμιοποίησης, που υπήρξε κυρίαρχη στον  πλανήτη, θα αναρωτιέται κάθε ειδικός μελετητής, εάν τα καταφέρει ή εάν πρέπει να τα καταφέρει, μετά την παρούσα κρίση, να συνεχίσει να κυριαρχεί στη παγκόσμια οικονομία!

Διαφαίνεται να συντελείται κρίση πρωτόγνωρης αποσταθεροποίησης. Ασφαλώς με ευθύνη του επικρατούντος συστήματος, του οποίου παγκόσμιοι οικονομικοί CEO, παραβλέποντας τις  πολιτικές ηγεσίες, τους ενδιέφεραν μόνο τα οικονομικά μεγέθη αδιαφορώντας για μέτρα  κοινωνικής προστασίας. Ίσως η σημερινή κρίση, να επαναπροσδιορίσει την θέση του  κυρίαρχου Παγκόσμιου Οικονομικού Συστήματος.

H επιδημία επιβάλλεται πλέον, προκειμένου να αντιμετωπισθεί με αυστηρή απαγόρευση συνάθροισης πολιτών, σε αθλητικές, ψυχαγωγικές, κοινωνικές συναντήσεις, σε γάμους,  κηδείες, καθώς και πολλαπλές νοσοκομειακές επισκέψεις.

Γεμάτα παραμένουν μόνο τα σπίτια, δίχως ανταλλαγή επισκέψεων! Σήμερα δισεκατομμύρια πολιτών βρίσκονται αναγκαία σε αυστηρό περιορισμό, απαιτείται δε ειδική άδεια για μετακινήσεις των πολιτών. Οι δρόμοι των πόλεων άδειοι. Άδειες οι αγορές και οι επιχειρήσεις. Για πρώτη φορά άδειες και οι Εκκλησίες.

  • Ημέρες Πάσχα!

Και για όλα αυτά, ακούσθηκε η σοφή τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου κατά την Λειτουργία του Ακάθιστου Ύμνου «Ινα μη το κακόν Χείρον γένετο».

Σε όλη την Ευρωπαϊκή Κοινότητα κλειστά καταστήματα και επιχειρήσεις. Πλέον σχεδόν   ανύπαρκτο το Εμπόριο στη συνολική του δράση.

Μεγάλες μεσαίες και μικρές μονάδες, εργοστασιακές, τουριστικές, εμπορικές, καθημερινού   λιανικού εμπορίου βάζουν λουκέτο.

Προβλέπονται μαζικές απολύσεις. Η αύξηση της ανεργίας είναι ορατή. Ανεπτυγμένα και μη κράτη, μαστίζονται από ελλείψεις και αδυναμία εξευρέσεως υλικών και πόρων κυρίως για  υγειονομικό υλικό. Η δε αύξηση νεκρών και νεο-νοσούντων από κορωνοϊό καθημερινή.

Η οικονομική ρευστότητα κρατών και τραπεζών δοκιμάζονται καίρια. Τα χρηματιστήρια   διεθνώς στενάζουν από σημαντικότατη απομείωση της αξίας των προϊόντων τους.  Εκφράζεται γενικότερα ο φόβος ότι θα προσεγγίσει, η εξέλιξη της κρίσης, την επόμενη ημέρα  του Β΄ ΠΠ.

Μετά το τέλος του Β΄ ΠΠ Ευρωπαίοι ηγέτες προχώρησαν στη συσπείρωση των λαών της Ευρώπης ώστε συνοδοιπορώντας τα Κράτη τους, να εξασφαλίζουν διαχρονικά Ειρήνη, Αλληλεγγύη και την Ισονομία των πολιτών τους.

Η σώφρων πολιτική σύμπλευση, των τότε ηγετών της Ευρώπης, μετά το τέλος του πολέμου, τους οδήγησε για τη λήψη μέτρων για φιλειρηνική και περαιτέρω προοδευτική, ανάπτυξη επιστημονική και τεχνολογική για να επιτύχουν ασφαλέστερη επιβίωση των Λαών τους.

Είναι ιστορικά δεδομένο ότι οι κρίσεις προκαλούν όχι μόνο αρνητικές συνέπειες, αλλά   διαμορφώνουν συνθήκες αναζήτησης νέων δρόμων και επιστημονικών δομών, με τελικό    αποτελέσματα την βελτίωση των συνθηκών ζωής των κοινωνιών τους.

Προς τούτοις προηγήθηκε στην Ευρώπη αρχικά η εμπορική ενότητα των κρατών για «Άνθρακα & Χάλυβα» ακολούθησε η ΕΟΚ των 10 κρατών, ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Τελικό αποτέλεσμα, η συσπείρωση της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δημιουργία και της Ευρωζώνης!

Είναι προφανές ότι για τη δημιουργία αυτών των παγκόσμιας εμβέλειας πολιτικών επιλογών, κυριάρχησε στους  Ευρωπαίους ηγέτες η φιλοσοφία «η συσπείρωση είναι προτιμητέα από την απομόνωση».

Ενώ αυτός ήταν ο σκοπός, της πολιτικής που δημιούργησε την ΕΕ ως τρίτη οικονομική   δύναμη στο πλανήτη, οι σύγχρονοι ηγέτες της, κυρίως τα δέκα τελευταία χρόνια, παρεκτρεπόμενοι αυτού του σκοπού ολισθαίνοντας, κινδύνευσαν να τη διαλύσουν.

Αρκεί να θυμηθούμε τις σκληρές δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στο ευρωκοινοβούλιο, για  την σκληρή δημοσιονομική πολιτική (Μνημόνια) που επέβαλαν στις αδύναμες οικονομίες  του  Νότου την λιτότητα προφασιζόμενοι «ηθικό κίνδυνο».

Παρά τα πολλαπλά λάθη που πραγματοποιήθηκαν, όπως οι ίδιοι εκ των υστέρων   παραδέχθηκαν, απομακρύνθηκε τότε η μοιραία διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί  επέδειξαν ότι πίστεψαν στην επικρατήσασα και απολύτως ορθή, αρχή της αλληλεγγύης & συνένωσης Κρατών και Λαών. Μπορεί ακόμη να προβληματίστηκαν από την σοβαρή τότε  δήλωση – ανησυχία του Μάριο Μόντι.

  • «Η ΕΕ διέρχεται μία κρίση που οδηγεί εμένα και αρκετούς ακόμη να σκεφτούμε πως  κινούμαστε στη διάλυσή της»

Όμοιες φοβίες εξέφρασαν κατά καιρούς και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Δυστυχώς σήμερα, μεσούσης της σύγχρονης παγκόσμιας κρίσης, η Ευρώπη κατάφερε να μας τρομοκρατεί εκ νέου, εμφανισθείσα κατώτερη των βασικών κανόνων δημιουργίας της.

Κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη (λόγω  κορονοϊού) των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για την έκδοση ευρωομολόγου. Μόνιμοι αρνητές Γερμανία,  Ολλανδία, Αυστρία. Η ΕΚΤ με τη γαλαντόμα προσφορά της προσπαθεί να σώσει την ενότητα της  Ε Ε. Την ίδια προσπάθεια επιχειρεί και ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών προτείνοντας  ως  πρόγραμμα Νέο Ταμείο Ανάκαμψης.

Τόλμησαν εκ νέου, οι μόνιμοι αρνητές σύμπλευσης, να προτάξουν, τον «Ηθικό  Κίνδυνο»  για  την άρνηση τους στους βασικούς κανόνες των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύνθεσης & Αλληλεγγύης των Λαών. Οι Βόρειοι Ευρωπαίοι φίλοι μας, αντέδρασαν για απόδοση  πραγματικής αλληλεγγύης, όταν υπάρχει βαριά υγειονομική κρίση, με άμεση σχέση ύφεσης  στην Ευρωπαϊκή οικονομία. Είναι φανερό ότι η επικράτηση της επιδημίας σε Παγκόσμιο  επίπεδο με επιταχυνόμενες εξελίξεις, διαμορφώνει και αποκαλύπτει κάθετη προς το παρόν υποχώρηση της Δύσης. Προδιαγράφοντας αβέβαιο μέλλον για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα!

Επί μια δεκαετία η Ελλάδα δοκιμάστηκε σκληρά και συκοφαντήθηκε από εχθρούς και φίλους.

Σήμερα μπορούμε να αναφερθούμε με  υπερηφάνεια  για τη Χώρα μας. Αδικήθηκε από  λάθη  της Ευρώπης, καθώς και από δικές μας διακυβερνητικές παραλήψεις αβλεψίες και   ανακολουθίες. Σήμερα η Ελλάδα αναδεικνύεται να προηγείται στην αντιμετώπιση της ιογενούς  πανδημίας. Οφείλει η παγκόσμια κοινότητα να υποδειγματισθεί από τα έγκαιρα μέτρα που έλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προγραμμάτισε τη διακυβερνητική    διαχείριση ακολουθώντας οδηγίες του άριστου ιατρικού επιστημονικού δυναμικού.

Οι θερμές ευχαριστίες των  Ελλήνων πολιτών δικαίως απευθύνονται τόσο προς τους κυβερνώντες όσο και προς το επιστημονικό, ιατρικό, νοσοκομειακό και τεχνικό προσωπικό  που συνεχίζουν με αυταπάρνηση όλοι μαζί να δίνουν την μάχη εξολόθρευσης του   άϋλου   εχθρού. Βεβαίως, στην επιτυχία συνέδραμε με πειθαρχία και καρτερικότητα η μεγάλη  πλειοψηφία των συμπολιτών μας.

Εάν ο επιμερισμός του κινδύνου για την ΕΕ που δημιουργείται σήμερα δεν είναι πραγματικός, τότε κύριοι Ηγέτες της Ευρώπης δεν θα είναι Ποτέ.

  • Συσπείρωση & Αλληλεγγύη υπήρξαν βασικές έννοιες δημιουργίας της Ε.Ε.

Δίχως τις αξίες, οριοθετημένες και θεσμοθετημένες, Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει.

Το  Corona  Bonds (Ευρωομόλογο) διασφαλίζει την συνέπεια της Ένωσης. Διαφορετικά  οι  Βόρειες Χώρες, κυρίως Γερμανία & Ολλανδία, οδηγούν σε διχασμό την Ευρώπη.

Όταν μάλιστα προσπαθούν με τον ESM να μας εντάξουν κατά μία έννοια εκ νέου στα  Μνημόνια και το ΔΝΤ.

Πολίτες της Ευρώπης, γρηγορείτε!

Έλληνες συμπολίτες, οι καιροί ού μενετοί!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button