Greek Reports (Ελληνικά)

Ταξίδι στον κόσμο της στιχουργικής

«Το καλοκαίρι, ένα Σάββατο, θέλω να συναντηθούμε στο χωριό μου, τον Λαζανιά» μας είπε με τη λήξη της τρίτης σειράς του εργαστηρίου στιχουργικής, ο καταξιωμένος ποιητής-στιχουργός Πόλυς Κυριάκου, ο Πόλυς μας πια.

«Ωραία ιδέα δάσκαλε! Να το κανονίσουμε!» αναφωνήσαμε όλοι.

Κι έτσι, όπως η δημιουργία είναι μια διαδικασία που γεννά ωραία και εμπνευσμένα πράγματα με αγάπη και πάθος, εξελίξαμε την επιθυμία του σε ένα διήμερο, όπου η ανάγκη έκφρασης μέσα από τον λόγο συναντά τη μουσική, έχοντας ως φιλοξενούμενό μας τον συνθέτη και τραγουδιστή Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Το ραντεβού δόθηκε για τις 31 Αυγούστου. Παλιοί και νέοι μαθητές του εργαστηρίου στιχουργικής και μερικά «ανήσυχα πνεύματα», φίλοι του Πόλυ, φόρεσαν την καλύτερη τους διάθεση συμβάλλοντας στην επίτευξη του στόχου: ένα όμορφο και δημιουργικό διήμερο, στα χωριά Λαζανιάς, Γούρρι και Φικάρδου.

Σάββατο βράδυ, σ’ένα φυσικό σκηνικό στο χωριό Λαζανιάς που ξυπνά τις μνήμες, τις αισθήσεις και το συναίσθημα, οι δύο δημιουργοί μοιράστηκαν μέσα από την κουβέντα τους τα «μυστικά», την εμπερία και την αλήθεια τους για το πώς φτιάχνονται τα τραγούδια.

Η βραδιά κύλησε τόσο όμορφα μέσα από την αλληλεπίδραση όλων των παρευρισκομένων. Γίναμε όλοι μια παρέα, γύρω από ένα τραπέζι φάγαμε, ήπιαμε, γελάσαμε, τραγουδήσαμε, συγκινηθήκαμε και δημιουργήσαμε μια κοινή γλυκειά ανάμνηση.

Την παρέα ενίσχυσαν με την κιθάρα και την ερμηνεία τους ταλαντούχοι νέοι: η Άννα Χρυσάνθου, ο Πέτρος Τρύφωνος, η Χρυσάνθη Σχίζα και η Αναστασία Λοΐζου.

Σε όλους μπορεί να διακρίνει κανείς πέρα από τις υπέροχες φωνές, την ταπεινότητα. Αυτό που όρισε ως βασικό προσόν και ο φιλοξενούμενός μας για κάθε δημιουργό και καλλιτέχνη.

Η μαγεία και η ενέργεια του χωριού, η καλή διάθεση και η ποιότητα όσων συμμετείχαν, η απλότητα και η αμεσότητα του Πόλυ Κυριάκου και του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, μας θύμησαν πως τα ωραία και μαγικά δεν χρειάζονται πάντα προβολείς, μεγάφωνα και φτιασίδια για να συντελεστούν.

Την Κυριακή, συναντηθήκαμε στο χωριό Φικάρδου για μια εποικοδομητική συζήτηση για τη στιχουργική, με τον Πόλυ Κυριάκου.

Η εμπερία του, η ευαισθησία και η ικανότητά του να αφουγκράζεται τους ανθρώπους, τον καθιστούν πρώτα ποιητή κι έπειτα στιχουργό και καθοδηγητή για μας που προσπαθούμε ν’αγγίξουμε την άκρη της τέχνης και της τεχνικής του.

Για όλα αυτά, μας εμπνέει και μας δίνει την ώθηση να κάνουμε βουτιά στον εαυτό μας και να εξωτερικεύσουμε μέσα από τον στίχο ό,τι καλύτερο μπορούμε.

Όταν οι άνθρωποι συνωμοτούν με το σύμπαν για να συμβεί κάτι μαγικό με τον πιο απλό τρόπο, η επιτυχία είναι προδιαγεγραμμένη. Άλλωστε τι ζητάμε; Μια ευκαιρία στον παράδεισο να πάμε, όπως λέει και το τραγούδι.

Το βίντεο, στο οποίο είναι διάχυτη η ενέργεια του τόπου και όσων συμμετείχαν, είναι ένα απόσταγμα από το υπέροχο διήμερο. Μουσική επένδυση του βίντεο τα “Διόδια”, σε στίχους Πόλυ Κυριάκου και μουσική Σταύρου Σιόλα. Στο τραγούδι και την κιθάρα ο Πέτρος Τρύφωνος τον οποίο συνοδεύσαμε όλοι με τη φωνή και την καρδιά μας το βράδυ του Σαββάτου.

Ευχαριστούμε τα εστιατόρια Μαγεία Λαζανιά, Γουριώτικο, Γιαννακός και Άγιος Γεώργιος για τη φιλοξενία και τα απολαυστικά φαγητά τους, τους ξενώνες και τους ανθρώπους των χωριών Λαζανιά, Γούρρι και Φικάρδου που αγκάλιασαν τις δράσεις μας και ενίσχυσαν την εμπειρία μας.

Στο επανιδείν!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button