Greek Reports (Ελληνικά)

Η στάση της Ρωσίας και η κοροϊδία

ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ της Τουρκίας, συμπαραστάτες της εναντίον των μέτρων που έλαβε η Ε.Ε. λόγω της τουρκικής εισβολής στην κυπριακή ΑΟΖ και στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήρθαν, όπως αναμενόταν, ο Ακιντζί και οι «κυβερνώντες» στο ψευδοκράτος, αλλά, δυστυχώς, και η Ρωσία.

Η δήλωση του αρμοδίου για την περιοχή Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γκρούσκο, ότι είναι κατά της απόφασης της Ε.Ε. για μέτρα εναντίον της Τουρκίας και ότι «τέτοια βήματα θα επιδεινώσουν την μακροχρόνια ανεπίλυτη διαμάχη στην περιοχή» (ποία «διαμάχη», κύριε;) είναι φιλοτουρκική, απαράδεκτη και καταδικαστέα. Η προσθήκη στη δήλωση Γκρούσκο ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία υποστηρίζει τις δραστηριότητες της Τουρκίας», δεν λέει απολύτως τίποτα. Δεν τις υποστηρίζει μεν, αλλά δεν τις καταδικάζει κιόλας.

Γι΄αυτό είχαμε γράψει την περασμένη εβδομάδα ότι η θέση της Ρωσίας «συμβαδίζει με αυτή του βρετανικού Foreign Office». Κάναμε λάθος. Την ξεπέρασε. Οι Βρετανοί, τουλάχιστον, μίλησαν για «αμφισβητούμενες περιοχές», όπως και οι Ρώσοι, αλλά οι Βρετανοί υπέδειξαν, έστω, στην Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις και να μην προσφεύγει σε μεθόδους βίας για επίλυση της διαφοράς.

Είπαμε, είμαστε ευγνώμονες προς τη Ρωσία για τη στήριξή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για θέσεις αρχής που κατά καιρούς εκφράζει για τη λύση του Κυπριακού. Όμως, όταν οφθαλμοφανώς η Ρωσία αλλάζει θέση και είναι σήμερα ο κυριότερος σύμμαχος του Ερντογάν, εμείς δεν μπορούμε να είμαστε τρελοί και διανοητικά απολιθωμένοι στο παρελθόν.

Ναι, οι λόγοι είναι γνωστοί. Η Ρωσία θέλει να δημιουργεί προβλήματα στο ΝΑΤΟ και η Τουρκία προσφέρεται γι΄αυτόν τον ρόλο. Τόση «ευαισθησία» δείχνουν οι Ρώσοι για το ΝΑΤΟ, που ακόμα και τη Συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό προσπάθησαν να την υπονομεύσουν στο εσωτερικό της Ελλάδας, υποδαυλίζοντας εξεγέρσεις κ.λπ., κάτι που ανάγκασε την ελληνική κυβέρνηση να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες.

Ζυγίζοντας, λοιπόν, τα συμφέροντά της, η Ρωσία ήρθε σε συμμαχία με τον Ερντογάν. Τον προμηθεύει με το φοβερό όπλο των S-400. Για ποιον λόγο; Δεν ξέρει η Ρωσία ότι η Τουρκία κατέχει στρατιωτικά την Κύπρο και απειλεί την Ελλάδα στο Αιγαίο; Δεν ακούνε τις κραυγές στην Τουρκία ότι 18 ελληνικά νησιά είναι, δήθεν, τουρκικά, τα οποία… «παρανόμως κατέχονται» από την Ελλάδα; Σε ποιον θα στρέψει αυτό το όπλο η Τουρκία; Ασφαλώς, πρώτιστα εναντίον του Ελληνισμού.

Βεβαίως, ο Ερντογάν θέλει τους S-400 και για προστασία του παλατιού του έξω από την Άγκυρα (αυτό λέγεται στην Ευρώπη), δηλαδή για τη δική του προσωπική άμυνα. Φυσικά τους στρέφει και εναντίον του Ισραήλ, το οποίο διαθέτει ισχυρό στρατό για προστασία του κράτους του.  Εμάς, όμως, μας ενδιαφέρει ότι η Τουρκία ασκεί επιθετική, επεκτατική πολιτική εναντίον του Ελληνισμού και η Ρωσία βρίσκεται αρωγός της.

Επί χρόνια επικρίναμε – ορθώς – τις ΗΠΑ για την πολιτική τους έναντι του Ελληνισμού και για το ότι αμερικανικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν για την εισβολή και κατοχή της Κύπρου. Σήμερα, γιατί στην Κύπρο και στην Ελλάδα σιωπούν όλοι για τη ρωσική θέση;

Η θέση της Ρωσίας έναντι της Κύπρου φανερώθηκε και από την  τελευταία συνάντηση στη Μόσχα του ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού. Πέραν των γενικόλογων ρωσικών τοποθετήσεων και της «εξίσωσης» που έκανε ο κ. Λαβρόφ των κατοχικών στρατευμάτων με την ΕΛΔΥΚ της Ελλάδας και τις βρετανικές Βάσεις, που βρίσκονται εκεί στο κάτω-κάτω δυνάμει τριμερούς διεθνούς συμφωνίας, διατύπωσε και μια απαράδεκτη θέση όσον αφορά την κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, όταν του έθεσε το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην ΑΟΖ, η άποψη του κ. Λαβρόφ – είπε ο κ. Κυπριανού – «είναι στο γενικότερο πλαίσιο ότι πρέπει να λυθεί το Κυπριακό για να μην προκύπτουν προβλήματα». Με άλλα λόγια, δικαιολογεί τις τουρκικές παρανομίες, γιατί το Κυπριακό είναι άλυτο!!!

Το πώς «πούλησε» αυτή τη συνάντηση το ΑΚΕΛ στην Κύπρο είναι άλλη ιστορία. Αντί ο Άντρος Κυπριανού να καταδικάσει τις απαράδεκτες θέσεις Λαβρόφ, περίπου τις… ωραιοποίησε!

Βρισκόμαστε, λοιπόν, σήμερα σε έναν ασφυκτικό κλοιό. Δυστυχώς, η Ρωσία παρ΄όλα τα δικά μας «σιουμαλίσματα» (χαϊδέματα) είναι με το μέρος της Τουρκίας, με την οποία συνεργάζεται πλήρως σε όλους τους τομείς. Δική μας ασπίδα η Ευρωπαϊκή Ένωση και η συνεργασία με την Αμερική και το Ισραήλ. Δεν μπορούμε μπροστά σ΄αυτή τη ρωσική φιλοτουρκική πολιτική να παρακαλούμε οι… Ορθόδοξοι Ρώσοι να δείξουν ομόδοξη αλληλεγγύη!

Αν κάποιοι έχουν άλλη πρόταση, να την πουν δημοσίως και θα την κρίνουμε.

  • σελ. 5, κύριο άρθρο, Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button