Greek Reports (Ελληνικά)

Η Ανεξάρτητη έρευνα του Επισκόπου του Truro για την καταδίωξη των Χριστιανών

Την Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019, έγινε στο Assembly Hall Church House Westminster η επίσημη παρουσίαση της ολοκληρωμένης Ανεξάρτητης Έρευνας που διεξήγαγε ο Επίσκοπος του Truro με το επιτελείο του, για την Καταδίωξη των Χριστιανών, και την οποία διοργάνωσαν από κοινού το Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας και ο Επίσκοπος του Truro Rt. Revd Philip Mounstephen.

O Επίσκοπος του Truro Rt. Revd Philip Mounstephen

Την εργασία αυτή, υπενθυμίζεται,  είχε αναθέσει στον Επίσκοπο του Truro ο νυν Υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Τζέρεμυ Χάντ (Jeremy Hunt) με στόχο να μελετηθούν τρόποι πως καλύτερα να αντιμετωπίσει και να υποστηρίξει το Φόρειν ΄Οφις (Υπ. Εξωτερικών) τους καταδιωκόμενους Χριστιανούς ανά τον κόσμο.

Ο Τζέρεμυ Χάντ παραδέχθηκε ότι διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις απέτυχαν να αντιμετωπίσουν την καταδίωξη των Χριστιανών λόγω λανθασμένων πολιτικών  ορθότητας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 10.00 το πρωί  και ολοκληρώθηκε στις 11.30 π.μ και τις εργασίες της άνοιξε ο Υφυπουργός στο Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Λόρδος Ahmad, τον οποίο στις 13 Ιουνίου 2018 η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι διόρισε ως Ειδικό Αντιπρόσωπό της για την Πρόληψη Σεξουαλικής Βίας σε εμπόλεμες καταστάσεις και ως Υφυπουργό για την Κοινοπολιτεία και τα Ηνωμένα Έθνη.

Τον Ιούλιο του 2018 τον διόρισε και  ως Ειδικό Απεσταλμένο της για την Ελευθερία Θρησκεύματος.  Θα παρευρισκόταν και ο ίδιος ο Υπουργός Τζέρεμυ Χάντ, αλλά, βρισκόταν για επείγουσα συνεδρία στις Βρυξέλλες για το θέμα του Ιράν. (Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο  Ύπατος Αρμοστής της ΚΔ κ. Ε. Ευρυβιάδης, εκπρόσωπος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Βρετανίας και η γράφουσα με πρόσκληση από τους διοργανωτές).

Δηλώσεις Υφυπουργού Λόρδου Ahmad

Στην εισαγωγική του ομιλία ο Λόρδος Ahmad τόνισε μεταξύ άλλων πόσο αναγκαία ήταν αυτή η Έρευνα καθώς τα στατιστικά στοιχεία για την καταδίωξη των Χριστιανών έχουν φθάσει τρομακτικά επίπεδα. Και ήδη καθυστέρησε κατά πολύ. Η καταδίωξη δεν είναι μόνο βάναυση παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ατόμου, αλλά στέρηση και του είναι του, άρνηση της ύπαρξής του, πρόκληση στο θύμα να μην έχει πλέον εμπιστοσύνη στην πολιτισμένη ανθρωπότητα για υποστήριξη. (Είναι  προς μεγάλη τιμή του Λόρδου Ahmad, ο οποίος ως Μουσουλμάνος ηγήθηκε μαζί με τον Υπουργό Χάντ και τον Επίσκοπο του Truro, αυτής της πρώτης στην ιστορία του Φόρειν ΄Οφις έρευνα).

Το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε,  πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο,  σε συνεργασία με άλλες χώρες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αμερική, για να προβάλουν  ανοικτά τις καταδιώξεις των Χριστιανών στην Μέση Ανατολή, αλλά και όλων των ανθρώπων που καταδιώκονται περιλαμβανομένων και άθεων και άλλων μειονοτήτων και να προσφέρουν άμεση υποστήριξη.

Ο ίδιος επισκέφθηκε, πρόσθεσε,  διάφορες χώρες (κάπου 13)  και είδε από κοντά τις κακουχίες και καταδιώξεις, τους βιασμούς νεαρών κοριτσιών. Μίλησε για την χειρότερη ιδεολογία του ISIS που διέπραξε τα αγριότερα εγκλήματα και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος όλων όσων δεν ακολουθούν την δική τους χειρότερη ιδεολογία.

Το ‘Αρθρο 18 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 1948

Ο Λόρδος Ahmad εξήρε την προσφορά του αείμνηστου πρέσβη του Λιβάνου Charles Malik,  στον οποίο η ανθρωπότητα χρωστά  την διατύπωση του Άρθρου 18 της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 1948 υπό την ηγεσία της Eleanor Roosevelt, βάση της οποίας διεξήχθη και η Έρευνα. Προς τιμή του Charles Malik οι διοργανωτές κάλεσαν ως ένα από τους ομιλητές τον γιό του, διακεκριμένο Καθηγητή  στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιου του Λιβάνου Δρ Habib Malik, ο οποίος ολοκληρώνοντας,  ζήτησε όπως η όλη προσπάθεια προχωρήσει με βάση το άρθρο 18,  για την σωτηρία της ανθρωπότητας.  Το οποίο καθορίζει ότι «κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της σκέψης, συνείδησης, θρησκείας, το δικαίωμα ελευθερίας να αλλάζει τη θρησκεία του, ή τα πιστεύω του, την ελευθερία είτε μόνος είτε μέσω κοινότητας…». Η ΟΔΑΔ αποτελείται από 30 άρθρα και υιοθετήθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948.

Ο Επίσκοπος του Truro

Στην δική του κατάθεση ο Επίσκοπος τόνισε ότι δύο είναι τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίσει σήμερα η ανθρωπότητα: η κλιματική αλλαγή και η καταδίωξη των Χριστιανών και η υποστήριξη της Ελευθερίας Έκφρασης,  η οποία καταδιώκεται σε τέτοιο σημείο που έφθασε σε επίπεδα φαινομένου. Και αυτά τα επίπεδα συνεπάγονται πλέον εγκληματικές διαστάσεις, όπως ναρκωτικά, μαζικές απειλές εναντίον της ανθρωπότητας και ασφάλειας, που δεν πρέπει πλέον να ανεχόμαστε και να μένουμε αδρανείς. Και το Φόρειν ΄Οφις πρέπει να αναλάβει προληπτικά μέτρα για την άμυνα της ελευθερίας,  θρησκείας και δημοκρατίας, ασφάλειας και αξίες της οικογένειας. Ο Επίσκοπος τόνισε ότι το Φόρειν ΄Οφις οφείλει και αναμένεται από αυτό να λάβει δράση υλοποιώντας τις εισηγήσεις που κατέγραψε στην Έκθεσή του.

Μαρτυρία κοριτσιού Γιαζίντι

Ακολούθησε και σύντομη ομιλία από μια Παλαιστίνια ακτιβίστρια.  Εκείνο που προκάλεσε όμως ολόκληρο το ακροατήριο να σταθεί όρθιο καταχειροκροτώντας με έντονη συγκίνηση ήταν η μαρτυρία ενός τολμηρού νεαρού κοριτσιού της φυλής Γιαζίντι,  που υπέφερε και βασανίστηκε για έξι μήνες φυλακισμένη στα μπουντρούμια των ISIS, που δολοφόνησαν τον πατέρα της μπροστά στα μάτια της, την χώρισαν από την μητέρα της, και είδε και υπέφερε απίστευτα πράγματα. Και όμως ήλθε και μίλησε στη γλώσσα της με διερμηνέα,  με αξιοζήλευτο πάθος για δικαιοσύνη, για ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι εισηγήσεις

Η έκθεση αποτελείται από 176 σελίδες.  Στην σελίδα 25 υπάρχει παράγραφος που αναφέρεται και στις στερήσεις της θρησκευτικής ελευθερίας των Χριστιανών Ορθοδόξων και Μαρωνιτών στην κατεχόμενη από την Τουρκία Κύπρο,  και ο συγγραφέας χρησιμοποίησε ως πηγή, τις αναφορές στις εκθέσεις του Αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις καταπατήσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι σημαντικές εισηγήσεις προς το Φόρειν ΄Οφις με τίτλο « Στρατηγική και Υποδομή» καταγράφονται στις σελίδες 130-133.

Να υιοθετήσει και να θέσει την Ελευθερία στο Θρήσκευμα στο κέντρο της πολιτικής του κουλτούρας και των διεθνών επιχειρήσεών του. Με βάση το άρθρο  18 της ΟΔΑΔ του 1948 πλάι σε άλλες αξίες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Να βολιδοσκοπήσει την ίδρυση Διπλωματικού Κώδικα να αντανακλά αυτές τις αξίες και να τις ενσωματώσει στις επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές του. Να διορίσει ειδικό αντιπρόσωπο για την παρακολούθησε και προβολή καταδιώξεων και την ετοιμασία μηχανισμών σε συνεργασία με διεθνούς συνεργάτες. Το Φόρειν ΄Οφις να ηγηθεί την υποστήριξη  της Διεθνούς Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών για την Θύμηση των θυμάτων βίας λόγω Θρησκείας που είναι η 22 Αυγούστου και πρωτοβουλίες όπως η Κόκκινη Τετάρτη εις υποστήριξη Καταδιώξεων των Χριστιανών. Το Φόρειν ΄Οφις να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τους βιαστές των Χριστιανών και Γιαζίντι γυναικών όχι μόνο ως τρομοκράτες κ.α.

Η έκθεση παρουσιάστηκε ταυτόχρονα σε εκδήλωση στο Βατικανό και στην συνέχεια ανακοινώθηκε ότι θα ακολουθούσε εντός των ημερών και παρουσίαση στην Ουάσιγκτον.

Ηθική Υποχρέωση όλων

Στις 8 Ιουλίου 2019 όταν αρχικά ο Επίσκοπος παρέδωσε στον Υπουργό Τζέρεμυ Χάντ σε εκδήλωση στο Φόρειν ΄Οφις την ολοκληρωμένη εργασία του, ο Υπουργός τόνισε ότι όλοι μας έχουμε ηθική υποχρέωση στο θέμα αυτό και ότι ήδη αναμένει από τις βρετανικές πρεσβείες και αρμοστείες στις σχετικές χώρες να ανταποκρίνονται άμεσα σε όποιες παραβιάσεις της ελευθερίας στην θρησκεία ή στα πιστεύω.

Όσον  αφορά τις καταδιώξεις των Χριστιανών στην κατεχόμενη  Κυπριακή Δημοκρατία για 45 χρόνια, η ηθική υποχρέωση  βέβαια, βαραίνει πρώτα τις κυπριακές κυβερνήσεις και όλες τις  οργανώσεις μας εντός και εκτός Κύπρου να τις προβάλουν  τα διεθνή φόρα…

  • Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close