Greek Reports (Ελληνικά)

Βρετανική πολιτική και προεδρικές ψευδαισθήσεις

Εκ των πραγμάτων επανέρχομαι στο θέμα της βρετανικής πολιτικής σε σχέση με την δήλωση του Σερ Άλαν Ντάνκαν στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 14 Μαΐου 2019.

Για να προβάλω τεκμηριωμένα ότι σύμφωνα με τα δεδομένα τίποτα δεν φαίνεται να άλλαξε από τότε.

Παρ’ όλες τις δεκάδες επιστολές και επικρίσεις που στάλθηκαν στο Φόρειν Όφις και την εκστρατεία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Βρετανίας καλώντας την ομογένεια να αντιδράσει κτλ κτλ.

Υπενθυμίζεται η δήλωση του Σερ Άλαν Ντάνκαν: ««Χθές,  (13.5.2019)  συναντήθηκα με τον τούρκο πρέσβη και είχα εποικοδομητικές συνομιλίες  μαζί του. Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Εξοργίστηκε και άναψε από το «θυμό» του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την δήλωση του Σερ Άλαν Ντάνκαν και ζήτησε εξηγήσεις από την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Πήρε μια «απάντηση» από την Πρωθυπουργό ημερομηνίας 26 Μαΐου 2019 την οποία εξήγγειλε μέρες μετά, στην δεξίωση της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στην Λευκωσία για τα γενέθλια της Βασίλισσας αλλά δεν την… δημοσιοποιεί ακόμα (όπως έγραψα και στο άρθρο μου της περασμένης Κυριακής).  Ικανοποιημένος με το «περιεχόμενο» της επιστολής Μέι, είπε μάλιστα  περιφρονητικά το κλασσικό στην ψευδαίσθησή του,  ότι τώρα είναι ικανοποιημένος(!)  και δεν τον ενδιαφέρει τι λένε άλλοι δηλαδή ο Σερ Άλαν Ντάνκαν!

Το περιεχόμενο δεν το είδαμε αλλά σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία» στο Λονδίνο η οποία είναι πολύ καλά πληροφορημένη και έγραψε, αυτό είναι πανομοιότυπο με το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε ο Σερ Άλαν Ντάνκαν στην Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία (3.6.2019) και στην Επιτροπή Κατεχομένων Εδαφών Αγγλίας (6.6.2019).  Οπόταν αν η «Ελευθερία» είναι σωστή,  εγείρονται ερωτηματικά ως προ της ικανοποίηση του Προέδρου… (Βλέπε άρθρο μου στην «Σημερινή» 30.6.2019 «O κλειδωμένος χάρτης, η κοροϊδία του Βαρωσιού και οι επιστολές που δεν δημοσιοποιούνται»).

Δυστυχώς, η ελληνοκυπριακή πλευρά ουδέποτε έδωσε προσοχή στις λεπτομέρειες, ειδικά σε έγγραφα και δηλώσεις Βρετανών. Οι οποίοι μετρούν την κάθε λέξη και την κάνουν να χωράει από τη τρύπα του βελονιού με πολλές  ερμηνείες. Εξού και οι εποικοδομητικές ασάφειες του Σερ Ντέιβιντ Χάνει…

Έτσι λοιπόν, πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρείς, ο Σερ Άλαν Ντάνκαν, ο κατ΄εξοχήν υπεύθυνος για το Κυπριακό στο Φόρειν ΄Οφις, ο Υφυπουργός Ευρώπης Βορείου και Νοτίου Αμερικής (που συμμετείχε και στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία 2017) με τους δικούς του αξιωματούχους έδωσαν και πήραν  σε έντονες προσπάθειες εντός της ΕΕ για να μην τιμωρηθεί η Τουρκία για την 3η της εισβολή στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έγραψε ο συνάδελφος Παύλος Ξανθούλης σε ανταπόκρισή του στον «Φιλελεύθερο» 30 Ιουνίου 2019 με τίτλο « Η Βρετανία πλασάρει συνταγή Τσαβούσογλου για ΑΟΖ – Φ.Α.».

Εξαπέλυσε τους διπλωμάτες του ο Σέρ Άλαν Ντάνκαν στην ΕΕ να προλάβουν να μην ληφθούν ισχυρά μέτρα κατά της Τουρκίας, γιατί άκουσον άκουσον « τότε ίσως δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποκτά πλεονέκτημα, κάτι που σύμφωνα με τους Βρετανούς δεν είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει εποικοδομητικά για την εκτόνωση της έντασης, όσο και για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.»

  • Υποδείξεις προς Μονγκερίνι να μιλά για… «Ανατολική Μεσόγειο»

Έγραψε ο Π. Ξανθούλης : «Συνταγή Τσαβούσογλου, για σύσταση κοινής επιτροπής Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με φόντο τη συν-διαχείριση του φυσικού αερίου και πρόσχημα την αποκλιμάκωση της έντασης, πλασάρει σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» το Φόρειν ΄Οφις, προτάσσοντας την ανάγκη «διαλόγου» και ζητώντας από σημαίνοντες κύκλους της ΕΕ να βάλουν στο περιθώριο τις προθέσεις επιβολής μέτρων κατά της Τουρκίας… Οι κινήσεις του Λονδίνου εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο της προσπάθειες γκριζαρίσματος της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που όπως αποκάλυψε ο «Φ» είχε ως αποτέλεσμα το Φόρειν Όφις να επιχειρήσει αποδόμηση της υποστηρικτικής προς τη Λευκωσία- δήλωση Μογκερίνι, αναγκάζοντας την ΕΕ να αναφέρεται σε τουρκικές έκνομες ενέργειες « στην ανατολική Μεσόγειο» και όχι στην Κυπριακή ΑΟΖ…» ( Η κα Federica Mogherini είναι η  ιταλίδα Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.)

Και συνέχισε η ανταπόκριση του ΠΞ:  «Ασταμάτητο το Φόρειν ΄Οφις, στην  εξυπηρέτηση των στόχων της Άγκυρας κόντρα στη Λευκωσία σε όλα τα επίπεδα. Ηγήθηκε προσπάθειες κλεισίματος της υπόθεσης της Τιτίνας Λοιζίδου στηρίζοντας την Τουρκία εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναδεικνύοντας τη λεγόμενη «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας» του ψευδοκράτους ως τον μοναδικό τρόπο επίλυσης του ζητήματος… Με αποτέλεσμα στην ψηφοφορία 21 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης με πρώτη τη Βρετανία να τοποθετούνται  υπέρ του κλεισίματος της υπόθεσης ενώ  μόλις 5 κράτη-μέλη ψήφισαν εναντίον. Ευτυχώς η υπόθεση δεν έκλεισε την τελευταία στιγμή όταν 19 κράτη-μέλη τήρησαν αποχή…»

Προσέξτε αυτή την απαίτηση του Φόρειν ΄Οφις προς ΕΕ και την κα Μονγκερίνι, γιατί είναι από τις λεπτομέρειες που δεν «βλέπουν» οι δικοί μας. Που δεν ενδιαφέρονται να αντιμετωπίσουν κατάματα το Φόρειν ΄Οφις. Ούτε ενδιαφέρει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος αναπαύθηκε πλέον  μιας και εξασφάλισε …  την περιβόητη επιστολή της Πρωθυπουργού Μέι της 26ης Μαΐου 2019 που δεν δημοσιοποιεί. Και όλα αυτά καθώς ο Υπουργός του των Εξωτερικών της ΚΔ Νίκος Χριστοδουλίδης, προσπαθεί να κάνει ότι μπορεί να πείσει τους εταίρους στην ΕΕ να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία… Μάλλον ήταν πεπεισμένος ότι τα είχε καταφέρει όταν έγραψε το Sigmalive στις 19 Ιουνίου 2019 « ΥΠΕΞ: Έτσι έπεισα τους εταίρους για κυρώσεις – Επιβεβαίωση ΣΙΓΜΑ».

  • Στη Βουλή των Κοινοτήτων και η κα Μέι για «Ανατολική Μεσόγειο»

Στις 24 Ιουνίου 2019 η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έδωσε λογαριασμό στην Βουλή των Κοινοτήτων για τα όσα συζητήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (European Council), για την κλιματική αλλαγή, παραπληροφόρηση, εξωτερικές σχέσεις, απειλές, και άλλα και είπε η κυρία Μέι:

«Το Συμβούλιο επίσης εξέφρασε τις σοβαρές του ανησυχίες σε σχέση με τις δραστηριότητες της Τουρκίας για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο». 

(The Council also expressed serious concerns over Turkey’s drilling activities in the Eastern Mediterranean).

https://www.gov.uk/government/speeches/pm-statement-on-european-council-24-june-2019

Πλήρως ταυτισμένη η Πρωθυπουργός  Μέι με την γραμμή του Φόρειν ΄Οφις/Σερ Άλαν Ντάνκαν και τις επεμβάσεις τους υπέρ της Τουρκίας, καμία αναφορά στο ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας για γεωτρήσεις γίνονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην «Ανατολική Μεσόγειο» γίνονται, κάπου εκεί στην  οδός χωράφκια νούμερο αγκάθκια!!! Ανύπαρκτη η ΚΔ για την «εγγυήτρια» Βρετανία όπως και για την εισβολέα Τουρκία…

Κατά τα άλλα δεν ενδιαφέρει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τι λένε άλλοι (Σερ Άλαν Ντάνκαν) φτάνει που έχει την επιστολή της Πρωθυπουργού στο συρτάρι του που δεν δημοσιοποιεί.

Όπως έγραψε ο φίλτατος βετεράνος δημοσιογράφος Σάββας Ιακωβίδης στις 30 Ιουνίου 2019 στην «Σημερινή» : «…Την ώρα που ο Υπουργός Εξωτερικών προσπαθούσε στις Βρυξέλλες να πείσει τους εταίρους μας, ο Πρόεδρος συνέτρωγε, σε «κοινωνικό δείπνο», με τον επόμενο εγκάθετο της Τουρκίας. Τώρα, αφήνει στο νεφελώδες μέλλον πιθανές, αμφίβολες κυρώσεις κατά της Τουρκίας ενώ καίγεται για συνομιλίες…» (Οι δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας).

Και αυτά ενόσω τα τουρκικά πλοία ζώνουν την ΚΔ με την 3η εισβολή. Γιατί δεν τολμά πλέον  να τα βάλει με τον Σερ Άλαν Ντάνκαν και την βρετανική πολιτική μετά από όσα αλαζονικά έτρεξε να δηλώσει την ημέρα των γενεθλίων της Βασίλισσας. Ίσως να φυλάξει την επιστολή Μέι για  ενθύμιο. Για να  πλαισιώσει το άλμπουμ με τις φωτογραφίες από την «γιορτή» της 4ης  Μαρτίου 2019 και ώρα 6.30 μ.μ στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο. Με οικοδεσπότη τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο. Που ως τραγική ειρωνεία είχε διοργανώσει,  το Φόρειν ΄Οφις του Σερ Άλαν Ντάνκαν,  των οποίων ήσαν καλεσμένοι όσοι παρευρέθηκαν και όχι του Παλατιού… Και είχα γράψει τότε το άρθρο « Τι ζητούν από τον Αναστασιάδη οι Βρετανοί; » («Σημερινή»  19 Μαρτίου 2019) Για τα «Πολιτικά Καραγκιοζιλίκια» στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ στις 4 Μαρτίου – 62η επέτειο του ολοκαυτώματος του Αυξεντίου.

  • «Τραγικές αστειότητες»

Πρέπει να συγκαταλέγονται τελικά  και αυτές οι προεδρικές ψευδαισθήσεις στις «τραγικές αστειότητες» που αρίθμησε ο κ. Κώστας Χατζηκωστής στο κύριο άρθρο της «Σημερινής» στις 23 Ιουνίου 2019.

  • Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Λονδίνο 9/7/2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button