Greek Reports (Ελληνικά)

Άνοιξε παράθυρο ευκαιρίας για κυρώσεις κατά της Τουρκίας: Χρειάζεται σκληρότερη δουλειά και επιμονή

Με απόφασή του, το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (18/6/19) κάλεσε την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσουν εισηγήσεις για μέτρα αντίδρασης εναντίον της Τουρκίας.

Η απόφαση αυτή διαμορφώθηκε την τελευταία στιγμή και σε αυτό «βοήθησε» και η Άγκυρα με τις ανακοινώσεις της σχετικά με τις κινήσεις που έκανε και τις κινήσεις που είναι έτοιμη να κάνει.

Η ΕΕ έκανε μισό βήμα μπροστά.

Τώρα θα πρέπει να κατατεθούν εισηγήσεις και να ληφθεί απόφαση, η οποία να αφορά στην επιβολή ουσιαστικών μέτρων και κυρώσεων.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε επίσημα ότι η παράνομη γεώτρηση που επιχειρεί δυτικά της Πάφου, εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει αρχίσει και είναι σε προχωρημένο στάδιο. Ανακοίνωσε επίσης την διεξαγωγή και δεύτερης γεώτρησης στις νότιες θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας τον προσεχή Ιούλιο. Οι ενέργειες αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και με τα ανάλογα μέτρα. Η ΕΕ δεν έχει άλλη επιλογή παρά να στείλει το μήνυμα στην Τουρκία ότι, το κόστος που θα έχουν οι έκνομες ενέργειες της θα είναι τόσο όσο να υποσκελίσουν τα αναμενόμενα οφέλη. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη απόφαση. Πρέπει να ετοιμαστεί πρόταση για επιβολή μέτρων, τα οποία θα κλιμακώνονται ενόσω η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί.

Η απόφαση του Συμβουλίου δίνει τη δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συζητήσει πλέον ένα πιο συγκεκριμένο οδικό χάρτη επιβολής κυρώσεων την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή (20-21 Ιουνίου). Στις 15 Ιουλίου είναι προγραμματισμένο το επόμενο τακτικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, καθώς στις 23 Ιουλίου είναι προγραμματισμένο το επόμενο τακτικό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Χωρίς άλλη καθυστέρηση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να θέσει την 15η ή την 23η Ιουλίου ως την ημερομηνία λήψης απόφασης και επιβολής μέτρων.

Έχουν ήδη εκφραστεί κάποιες ιδέες από τον Επίτροπο Χαν για το ποια θα μπορούσε να ήταν τα μέτρα αυτά. Ο κ. Χαν μίλησε για κυρώσεις στην χρηματοδότηση και τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας. Τις προηγούμενες μέρες η Λευκωσία έχει επικεντρωθεί σε άλλα θέματα που αφορούν το πάγωμα της συζήτησης για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, συγκεκριμένων ενταξιακών κεφαλαίων και θεώρησης διαβατηρίων. Υπάρχει περιθώριο και για άλλες ιδέες και μέτρα. Το κριτήριο θα πρέπει να είναι η πρόκληση ισχυρής αίσθησης κόστους. Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να έχει γίνει ήδη μια άτυπη συζήτηση και να υπάρχει συνεννόηση για τον προσανατολισμό των μέτρων αυτών. Όποια συνεννόηση κι αν έχει γίνει όμως, η Τουρκία θα επιβαρύνει διαρκώς τη θέση της και η ΕΕ θα πρέπει να προσαρμόζει και τη σκληρότητα των κινήσεών της αναλόγως.

Η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης είναι θετική εξέλιξη. Η επικεφαλής της Υπηρεσίας αυτής, η κα Μογκερίνι, έχει εκφράσει πολύ θετικές προθέσεις. Υπάρχει πολύ καλή σχέση και πνεύμα συναντίληψης με τον κύπριο Υπουργό Εξωτερικών. Σε αυτά τα ζητήματα, οι προσωπικές σχέσεις και η καλή διάθεση έχουν τη σημασία τους. Η κα Μογκερίνι έχει ήδη δώσει κάποια δείγματα γραφής, αλλά δεν προχώρησε σε όλα όσα της ζήτησε η Λευκωσία. Σημασία πρέπει να δώσει η Λευκωσία και στον/στην διάδοχο της κας Μογκερίνι καθώς και τον/την διάδοχο του κ. Χαν στην θέση του Επιτρόπου Διεύρυνσης.

Είναι η ώρα των αποφάσεων για την ΕΕ.

Η Λευκωσία θα πρέπει να πάρει ακόμα πιο σοβαρά την υπόθεσή της, να αναλογιστεί τα λάθη που έχει κάνει, να σχεδιάσει πιο προσεκτικά και να εργαστεί με ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button