Greek Reports (Ελληνικά)

Ο εποικισμός ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Σε χθεσινό δημοσίευμα του δημοσιογράφου Π. Ξανθούλη στην εφημ. «Φιλελεύθερος» αποκαλύπτεται ότι η Βρετανία με παρέμβασή της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (Γενεύη) επιχείρησε να προωθήσει την παραχώρηση κυπριακής ιθαγένειας σε  όσα παιδιά εποίκων έχουν έναν γονέα Τουρκοκύπριο, ανεξαρτήτως του τρόπου εισόδου ενός εκ των γονέων στην Κύπρο και παραγνωρίζοντας ότι υπάρχει συστηματικό έγκλημα της Τουρκίας για αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του ο Ευρωβουλευτής Κ. Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) για το θέμα τόνισε:

«Το εν λόγω δημοσίευμα φανερώνει πόσο σημαντικό είναι να ενεργούμε με διορατικότητα. Με την εκλογή μου ως Ευρωβουλευτής το 2014, κατέθεσα έγγραφο αίτημα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (Χάγη) εναντίον όσων Τούρκων αξιωματούχων ευθύνονται για το έγκλημα του εποικισμού στην Κύπρο.

Το πολυσέλιδο έγγραφο ετοιμάστηκε από τον διεθνώς κορυφαίο  καθηγητή  Eugene Kontorovich, Πρόεδρο της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Northwestern, ΗΠΑ.

Σε συνέδριο που διοργάνωσα στο Ευρωκοινοβούλιο μετά την υποβολή του αιτήματος, ο κ. Kontorovich εξήγησε ότι ο εποικισμός των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου με τουρκικούς πληθυσμούς και υποδομές είναι συνεχιζόμενο έγκλημα που εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Επέκρινε επίσης την ηχηρή σιωπή οργανώσεων προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κλείνουν τα μάτια σε εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται από την Τουρκία σε βάρος της Κύπρου, αλλά και την Κυπριακή Κυβέρνηση που αντιμετωπίζει αποστασιοποιημένα -ως να μην την αφορά- την πρωτοβουλία καταγγελίας στο Διεθνές Δικαστήριο».

Καταλήγοντας ο κ. Μαυρίδης σημείωσε ότι «η επιδίωξη της Βρετανίας αλλά και η πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ (29/1/2019) που κρίνει την Τουρκία εισβολέα και επεκτατική δύναμη στην Κύπρο, καθιστούν επιτακτικό να ενεργούμε με διορατικότητα και επιτέλους να υποστηριχθεί έμπρακτα η καταγγελία που υπέβαλα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο από την Κυπριακή Κυβέρνηση που είναι το θύμα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button