Greek Reports (Ελληνικά)

Ο Υπουργός Παιδείας στο Λονδίνο για αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης

  • Στα ομογενειακά μας ελληνικά σχολεία

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας Κώστας Χαμπιαούρης έφθασε στο Λονδίνο στις 24 Ιανουαρίου 2019  βράδυ και αναχώρησε για Κύπρο την Κυριακή βράδυ 27 Ιανουαρίου,  συνοδευόμενος από ομάδα αξιωματούχων του υπουργείου του για να επιθεωρήσουν την κατάσταση στα παροικιακά μας σχολεία και όχι μόνον.

Η ομάδα αποτελείτο από τους Παναγιώτη Αντωνίου, Χρίστο Χατζηαθανασίου, Αλέκο Κουράτο, Νίκη Παπά και Αγγελική Ριαλά.

Εκδήλωση τιμής 50χρονα ΚΕΑ

Το βράδυ της Παρασκευής  25.1.2019 ο Υπουργός και η ομάδα του παρευρέθηκε στην εκδήλωση τιμής, που διοργάνωσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου, προς τα μέλη της Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής (ΚΕΑ) και ειδικά των εκπαιδευτικών που παρέμειναν στην ομογένεια μετά τη λήξη της θητείας τους συνεχίζοντας τη σημαντική προσφορά τους στα Ελληνικά Παροικιακά μας Σχολεία και αυτό με την ευκαιρία των 50 χρόνων από την ίδρυση εδώ της ΚΕΑ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του προέδρου της  ΕΚΟ κ. Χρίστο Καραολή ο οποίος είπε μεταξύ άλλων.

«Γιορτάζουμε φέτος 50 χρόνια συνεχούς και ακούραστης προσφοράς των μελών της Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής (ΚΕΑ) στη Βρετανία, που έφτασαν στο Λονδίνο τον Οκτώβριο του 1969.

Μετά τη διάλυση της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης το 1965, το Υπουργείο Παιδείας ανέλαβε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Σπυριδάκις, του οποίου η συμβολή υπήρξε καθοριστική στην  εκπαιδευτική, πνευματική  και πολιτιστική ανάπτυξη του κυπριακού ελληνισμού και έστειλε την πρώτη αποστολή  η οποία αποτελούνταν από 4 δασκάλους, με ακόμη δυο να φθάνουν τον επόμενο  χρόνο.

Στο Λονδίνο, λειτουργούσε τότε το σχολείο της Αγίας Σοφίας από το 1922 και της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας μετά την ίδρυση της το 1934, διδάσκοντας Αγγλικά για μεγάλους και Ελληνικά για τα παιδιά, όπως και ο Σύλλογος Ελλήνων Γονέων που ιδρύθηκε το 1952 από τον αείμνηστο δάσκαλο, ποιητή και δημοσιογράφο Τεύκρο Ανθία.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση δυστυχώς υπέκυψε στις πιέσεις της Χούντας, και απέσυρε τα μέλη της πρώτης Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής το 1972 και μετά από πολλά διαβήματα απέστειλε τη δεύτερη αποστολή 6 δασκάλων το 1977 και ο αριθμός τους αυξήθηκε μετά το 1974.  Ευχαριστούμε πολύ τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη, που, παρά το βαρυφορτωμένο πρόγραμμα και τις πολλές υποχρεώσεις του, βρίσκεται απόψε μαζί μας για να τιμήσουμε τους πρωτοπόρους της παροικιακής εκπαίδευσης».

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον ΄Υπατο Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο κ. Ευρυπίδη Ευρυβιάδη, την Προϊσταμένη και επιθεωρήτρια της ΚΕΑ στο Λονδίνο κα Μαρία Παπαλούκα και άλλων και ο λόγος δόθηκε στον  Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Χαμπιαούρη ο οποίος εξήρε το έργο της ΚΕΑ για την παροικιακή εκπαίδευση, και τίμησε ένα προς ένα τα παλιά  μέλη της ΚΕΑ και στο τέλος όλα τα 24 μέλη της ΚΕΑ που υπηρετούν για τη σχολική χρονιά 2018 -2019. Σημειώνω ότι η ΚΕΑ εργοδοτεί και άλλους 120 ημερομίσθιους δασκάλους για τις ανάγκες της παροικιακής εκπαίδευσης που καλύπτουν και  πόλεις εκτός Λονδίνου.

Επίσκεψη στα σχολεία

Το Σάββατο ο Υπουργός και η ομάδα του επισκέφθηκαν παροικιακά σχολεία.

Το σχολείο Αποστόλου Βαρνάβα της Εκκλησίας στο Wood Green, το σχολείο του Συνδέσμου Ελλήνων Γονέων στο Ashmole στο Southgate, το σχολείο στο Potters Bar  και το Ανεξάρτητο Μάνορ Χιλλ.  Μιλώντας στο Μάνορ Χιλλ,  ο Κώστας Χαμιαούρης είπε:

««Όπως είπα και στα άλλα σχολεία  που επισκεφθήκαμε, είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μας που είμαστε μαζί σας. Στο πρόσωπό μου εκπροσωπώ τον κάθε εκπαιδευτικό, την Κυπριακή Πολιτεία και σίγουρα είναι και τα συναισθήματα των συνεργατών και φίλων που με συνοδεύουν σε αυτή την αποστολή.

Δεν πρέπει να αποκοπούμε ποτέ από τον εθνικό κορμό τόσο ως Έλληνες Κύπριοι όσο και ευρύτερα ως Έλληνες, πρέπει να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία, ψηλά τις αρχές και τις αξίες μας.  Γιατί είμαστε περήφανοι γι΄αυτό,  που είμαστε, είμαστε εμείς που μιλήσαμε πρώτοι για δημοκρατία για αλληλοσεβασμό, για  αλληλο-αποδοχή, για ηθική για αρετές, ας θυμηθούμε τον Αριστοτέλη.

Σήμερα έχουμε ακούσει τα παιδιά εδώ και ακούσει για την γιορτή των Γραμμάτων. Τους τρείς μεγάλους φωστήρες της τρισηλίου  Θεότητος. Είναι αυτοί που κατάφεραν να συνδυάσουν την χριστιανική διδασκαλία με το μεγαλείο της Αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας και κατάφεραν να φτιάξουν ένα νέο πολιτισμό, να δώσουν μια νέα δυναμική σε αυτό τον κόσμο. Και αυτή η δυναμική δεν είναι τίποτα άλλο από την ελληνική δύναμη που λέγεται Ελληνικός Πολιτισμός, ότι και να σημαίνει αυτό με τα ήθη και έθιμα μας την Ιστορία μας, τις ρίζες μας τις παραδόσεις μας».

Και συνέχισε –

«Ως Υπουργός Παιδείας και  κυβέρνηση ναι, έχουμε τολμήσει να κάνουμε εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να γίνουν αλλαγές, δομές και μια από τις αλλαγές που θα επιχειρήσουμε είναι και η αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης εδώ στα παροικιακά σχολεία.

«Με αυτές τις λίγες σκέψεις να εκφράσω την περηφάνια και αγάπη μου που βρισκόμαστε σήμερα εδώ μαζί σας. Συνεχίστε,  να κρατήσετε τη σημαία του Έθνους ψηλά, κρατήστε την παράδοση την Ιστορία και δώστε έμφαση στον άνθρωπο. Είναι εδώ ακριβώς που οι τρείς Ιεράρχες μέσα από την διδασκαλία τους έχουν δώσει έμφαση στην ανθρωποκεντρική παιδεία. Και αν έχει κάτι που έχει κάνει τον Ελληνισμό να ξεχωρίζει είναι γιατί πίστεψε στην αξία του ανθρώπου και ο άνθρωπος, κάθε ένας από μας,  θα μπορέσει να κρατηθεί ψηλά αν δεν αποκοπεί από τις ρίζες τους».

Ο Υπουργός και η συνοδεία την Κυριακή 27.1.2019 προτού επιστρέψουν στην Κύπρο, επισκέφθηκαν και το Μπέρμιγχαμ για τα εκεί σχολεία.

Η βοήθεια από Κύπρο και Ελλάδα

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας στέλνει όλα τα βιβλία που χρειάζονται για τα ομογενειακά μας σχολεία και στελεχώνει την ΚΕΑ, με 24 δασκάλους σε αποστολή, συν άλλους 120 ωρομίσθιους που εργοδοτεί για τις ανάγκες των σχολείων εντός και εκτός Λονδίνου. Δάσκαλοι και βιβλία στέλλονταν και από την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά η ελλαδική κυβέρνηση, με την οικονομική κατάσταση που αντιμετώπισε, τερμάτισε τόσο την Ελλαδική Αποστολή Δασκάλων, όσο και τα βιβλία που έστελνε για χρόνια. Και αφού ξεπέρασε, όμως,  τα οικονομικά της προβλήματα, δεν έχει κάνει τίποτα για την επιστροφή των ελλαδιτών δάσκαλων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

΄Όμως η κυβέρνηση της Ελλάδας  οφείλει να επανεξετάσει την στέρηση αυτή που επέφερε στην ομογενειακή εκπαίδευση και που ουσιαστικά καλύπτουν εξ΄ολοκλήρου η Κύπρος και τα ομογενειακά μας σχολεία.  Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη και  την μεγάλη εισροή ελλαδιτών συμπατριωτών μας τα τελευταία χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο,  τα παιδιά των οποίων φοιτούν στα ελληνικά ομογενειακά (παροικιακά) μας σχολεία, η Ελλάδα έχει υποχρέωση να επανεξετάσει τη στάση της.

Σήμερα, στα ομογενειακά μας σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπολογίζεται ότι διαβάζουν περίπου 10,000 παιδιά αλλά υπάρχουν πολλές άλλες εκατοντάδες παιδιών εντός και εκτός Λονδίνου που δεν πάνε ελληνικό σχολείο.

Τα σχολεία αυτά λειτουργούν με την εθελοντική προσφορά επιτροπών γονέων. Χορηγούνται από τα δίδακτρα που πληρώνει το κάθε παιδί και με διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι επιτροπές για να συμπληρώνουν τις οικονομικές ανάγκες των σχολείων, που περιλαμβάνουν και τα ψηλά ενοίκια (πολλά σχολεία ενοικιάζουν κτήρια για στέγαση) και επιπλέον ωρομίσθιους δάσκαλους που αυτά εργοδοτούν για να καλύπτονται οι περαιτέρω ανάγκες.

Η επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού μαζί με τους αξιωματούχους του υπουργείου του, οι οποίοι είχαν διάφορες συναντήσεις με εκπαιδευτικούς φορείς, επιτροπές σχολείων, διευθυντών, την Προϊσταμένη  της ΚΕΑ κα Μαρία Παπαλούκα, άκουσαν για τις ανησυχίες και προβλήματα,  είδαν σχολεία, στοχεύει στην αξιολόγηση της υφιστάμενης  κατάστασης. Όπως είπε ο υπουργός, μια  από τις αλλαγές που θα επιχειρήσουν  είναι και η αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα παροικιακά σχολεία.

Στη μικρή Κύπρο εκτός Κύπρου εφόσον η ομογένεια υπολογίζεται να έχει ξεπεράσει τις 300,000…

  • Ερευνήτρια/δημοσιογράφος  Λονδίνο 3.2.2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button