Greek Reports (Ελληνικά)

Δικαστές και Δικαιοσύνη

ΟΝΤΩΣ, η κοινή γνώμη στην Κύπρο σοκαρίστηκε από όσα δημοσίως καταγγέλθηκαν αυτές τις μέρες εναντίον του προέδρου και μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου, αλά και εναντίον άλλων, Επαρχιακών δικαστών.

«Ε» 

Παίρνουν αποφάσεις με βάση προσωπικά κίνητρα και συμφέροντα και ανάλογα με το ποιος δικηγόρους ή δικηγορικό γραφείο εμφανίζεται ενώπιόν τους, στο οποίο εργάζονται παιδιά τους, συγγενείς, συμπεθέροι κ.λπ.

Οι καταγγελίες είναι συγκεκριμένες, με ονόματα και τεκμηριωμένες. Ο Γενικός Εισαγγελέας και ο δικηγόρος αδελφός του, ο οποίος πρώτος κατήγγειλε το θέμα, έπεισαν και τον τελευταίο… άπιστο για τα όσα φοβερά καταμαρτυρούν. Οι δε απαντήσεις που έλαβαν από το Ανώτατο, τον πρόεδρό του και άλλους εμπλεκόμενους, στην ουσία επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες (ίδε σχετικό ρεπορτάζ στις σελίδες 10-11).

Η Κυπριακή Δημοκρατία αμείβει πλουσιοπάροχα τους Δικαστές, ώστε να μην είναι επιρρεπείς σε οποιαδήποτε προσπάθεια οικονομικού επηρεασμού τους. Τους περιβάλλει με σεβασμό. Τόσο τα κυβερνητικά όργανα όσο και οι πολίτες έχουν πίστη στην ανεξάρτητη τρίτη Εξουσία.  Πολλές φορές τα Δικαστήρια απέδειξαν την αμεροληψία τους και την αυστηρή προσήλωση στη δίκαιη απονομή της δικαιοσύνης. ΄Ηταν πραγματικοί υπηρέτες της Θέμιδος.  Δεν επηρεάζονταν από οικονομικούς παράγοντες και από δημοσιεύματα, που πολλές φορές «καταδίκαζαν» ή «αθώωναν» κατηγορουμένους ή υπόπτους με την μεγαλύτερη ευκολία. Τώρα πια αυτή η υψηλή εκτίμηση και ο σεβασμός τρώθηκαν καίρια.

Όταν ανέσκηψαν τα σκάνδαλα στο τραπεζικό σύστημα, άρχισε μια πολυετής έρευνα στοιχειοθέτησης των αδικημάτων. Η κυβέρνηση παρέσχε κάθε οικονομική βοήθεια, ώστε να προσληφθούν ειδικοί ανακριτές, να αγοραστούν τεράστιοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που ήταν απαραίτητοι και γενικά παρασχέθηκε κάθε βοήθεια ώστε να φτάσει στο Δικαστήριο τεκμηριωμένη η υπόθεση. Και όταν ολοκληρώθηκε το επίπονο αυτό έργο και ήρθε ενώπιον του δικαστικού ακροατηρίου, υπήρξε αθώωση στο Εφετείο, διότι η θυγατέρα και αδελφή του προέδρου του Δικαστηρίου αποζημιώθηκαν από την Τράπεζα Κύπρου κατ΄εξαίρεσιν στην υπόθεση των αξιογράφων.

Μόνο μια λύση υπάρχει. ΄Οσοι δικαστές καταγγέλλονται επώνυμα και τεκμηριωμένα (επειδή ποιος θα τους… δικάσει;) να παραιτηθούν πάραυτα.

Έπρεπε ανάλογη κατακραυγή να υπάρξει και τότε που, ενώ από όλους τους μισθωτούς, λόγω της οικονομικής κρίσης, μειώθηκε ο μισθός τους, οι ίδιοι οι Δικαστές αποφάσισαν να εξαιρέσουν τους εαυτούς τους.

Τέτοια ντροπή!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button