Greek Reports (Ελληνικά)

Το «rescEU» δικαιώνει την πρόταση Θεοχάρους για δημιουργία μηχανισμού πολιτικής προστασίας έναντι φυσικών καταστροφών στην ΕΕ

  • Απάντηση της Corina Creţu, αρμόδιας Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική στην Ελένη Θεοχάρους.

Σε επίσημη απάντησή της στα ερωτήματα που είχε θέσει η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη και Ευρωβουλευτής της Ομάδας του ECR, Δρ. Ελένη Θεοχάρους, στην αρμόδια Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική, σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Κομισιόν, με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική, η κα Corina Creţu θέτει ως προμετωπίδα της επιστολής της “την ετοιμότητα της Επιτροπής να ενεργήσει το συντομότερο δυνατόν, χρησιμοποιώντας τη μέγιστη ευελιξία των μέσων και των διαδικασιών, τηρώντας ταυτόχρονα τις απαιτήσεις που καθορίζονται από τον Κανονισμό, για την κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης”.

European Commission 1a logo LLLLΠρέπει να υπογραμμιστεί ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης αποζημιώνει το Κράτος, για τα έξοδα αρωγής και αποκατάστασης που καταβάλλει και σε καμία περίπτωση απευθείας τους πληγέντες.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονισθεί ότι στην επιστολή της η κα Creţu υπενθυμίζει την έγκριση, από πλευράς Κομισιόν, της πρότασης για ενίσχυση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, γνωστού ως «rescEU», τον περασμένο Νοέμβριο, πρόταση την οποία είχε υποβάλει η Δρ. Θεοχάρους, ήδη από το 2009, με την μορφή της δημιουργίας κοινού ενιαίου αμυντικού μηχανισμού πυροπροστασίας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών που πλήττουν τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, ο οποίος και θα εδρεύει στον νότο.

Με την ίδρυση του «rescEU», η Δρ. Θεοχάρους εκφράζει την βαθύτατη ικανοποίηση της αισθανόμενη ότι η πρόταση της εγκρίθηκε πανηγυρικά από την Κομισιόν.

Η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη μέλη θα επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από αυτήν την πρόταση, καθώς ο μηχανισμός θα αναπτύξει πρόσθετο δυναμικό σε επίπεδο ΕΕ που θα συμπληρώσει τα υπάρχοντα εθνικά, ως προς την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών. Στόχος της Επιτροπής είναι να αναπτύξει εναέρια μέσα πυρόσβεσης ως ένα πρώτο σύνολο δράσεων του rescEU. Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική αποτελούν ακόμα έναν κώδωνα κινδύνου, υπενθυμίζοντας την αναγκαιότητα μιας τέτοιας πρότασης”, ολοκληρώνει την επιστολή της η Επίτροπος Creţu.

Στη συνέχεια της επιστολής της, η Επίτροπος καλωσορίζει τις συγκεκριμένες προτάσεις της κας Θεοχάρους, όπως για παράδειγμα, την τροποποίηση του προγράμματος “Εξοικονομώ κατ’ οίκον”, και καλεί την Ελληνική κυβέρνηση να επιληφθεί αυτής, εφόσον εμπίπτει στις δικές της εθνικές αρμοδιότητες.

Στην επιστολή της η Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική σημειώνει ότι “οι υπηρεσίες της ΕΕ είναι έτοιμες να διερευνήσουν, μαζί με τις αρμόδιες εθνικές και περιφερειακές Αρχές, τη δυνατότητα αναθεώρησης του (των) επιχειρησιακού (-ών) προγράμματος (-ων) που συγχρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, σχετικά με τις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, για την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών και την αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τους κανονισμούς”, και συμπληρώνει:

Αυτές οι ενέργειες θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα γενικότερο σχέδιο για την ανασυγκρότηση των περιοχών, με βάση όχι μόνο την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, τη βελτίωση της περιβαλλοντικής προστασίας και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων πολιτικής προστασίας”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button