Greek Reports (Ελληνικά)

Αναστασιάδης, Αγγελίδης, Λεοντάρης ενσυνείδητα διαλύουν την άμυνά μας

Θα πούμε τα πράγματα με το όνομά τους επειδή οι Έλληνες αυτού του τόπου οφείλουν να ξυπνήσουν, επιτέλους, και να συνειδητοποιήσουν ποιοι μοιραίοι διαχειρίζονται τις τύχες και την ασφάλειά του: Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης (ο οποίος τυχαία βρέθηκε εκεί!) και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Ηλίας Λεοντάρης, ευθύνονται για τη διάλυση της Δύναμης – και τώρα της εφεδρείας. Ο Ν. Αναστασιάδης, ως ορκισμένος ναινέκος, θιασώτης, κράχτης και προαγωγός του τερατουργήματος Ανάν, υλοποιεί πεισματικά τις πρόνοιες εκείνου του αθλιογραφήματος: Διάλυση της ΕΦ και ανάθεση καθηκόντων αστυνόμευσης και ασφάλειας σε αστυνομική δύναμη.

Ο υπουργός Άμυνας, ο οποίος υπηρέτησε ως ανθυπολοχαγός, εκτελεί απλώς τις εντολές άνωθεν. Ο αρχηγός ΓΕΕΦ, ενώ γνωρίζει ότι οι πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη καθιστούν όμηρο την ανοχύρωτη Κύπρο στην αρπακτικότητα της Τουρκίας, βολεύεται σιωπών, ανεχόμενος το έγκλημα.

Savvas Iakovides 2b LLΣάββας Ιακωβίδης

Την περ. Πέμπτη, ο υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε πέντε πυλώνες οι οποίοι, κατά την άποψή του, αναβαθμίζουν την εφεδρεία: «1) Μείωση συνολικής χρονικής διάρκειας παρουσιάσεων, 2) Πλήρης αξιοποίηση χρόνου παρουσιάσεων, 3) Εφαρμογή ανοικτού πεδίου βολής, 4) Εφαρμογή «εθελοντή έφεδρου» και εθελοντικών παρουσιάσεων, 5) Αξιοποίηση έφεδρων αξιωματικών». Παρουσιάζοντας τους πέντε άξονες ο Σ. Αγγελίδης υπογράμμισε ορθά ότι «η εφεδρεία είναι η σπονδυλική στήλη της Ε.Φ. που διαχρονικά έχει υποστεί φθορά…». Και διερωτήθηκε: «Η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη ή υπάρχει θεραπεία αποκατάστασης; Σίγουρα “η σκιά της τερατσιάς” δεν λύνει το πρόβλημα», κατέληξε.

Παχυλή άγνοια

Ο υπουργός Άμυνας υπέδειξε ότι ο έφεδρος και ο εθνοφύλακας είναι «εκείνος που στην ώρα τη δύσκολη θα αναλάβει να σηκώσει το βάρος της πατρίδας. Γι’ αυτό και θα πρέπει να ξέρει πού θα πρέπει να πάει όταν τον καλέσει η πατρίδα, ποιος θα είναι ο Διοικητής και ποιος ο ηγήτορας του και με ποια μέσα θα κληθεί να εκτελέσει την αποστολή του». Κύριε, ελέησον! Υπηρέτησα σχεδόν 25 χρόνια ως εθνοφύλακας και ως εθελοντής εθνοφύλακας. Πραγματικά εκπλήττομαι με την παχυλή άγνοια ενός υπουργού, ο οποίος υπηρέτησε και ως έφεδρος αξιωματικός. Στον Λόχο Κατοικημένων Περιοχών (ΛΚΤ), στον οποίο υπηρέτησα με περηφάνια και ενθουσιασμό, γνωρίζαμε εξ αρχής πού θα πάμε, αν συμβεί ό,τιδήποτε, ποιος ήταν ο διοικητής και οι αξιωματικοί μας και με ποια μέσα θα εκτελούσαμε την όποια αποστολή μας.

Ο νέος υπουργός Άμυνας δεν ανακάλυψε, συνεπώς, την «τασιηνόπιττα». Εκτός και αν οι παρακοιμώμενοι επιτελείς του τον παραπλάνησαν με τέτοιον αδιάντροπο τρόπο. Ναι, η εφεδρεία είναι και πρέπει να είναι η ραχοκοκαλιά της Εθνικής Φρουράς. Τι επιχειρεί ο Σ. Αγγελίδης, με την έγκριση του Προέδρου και την ακατανόητη ανοχή του αρχηγού της ΕΦ; Να την τσακίσει και να την διαλύσει! Μειώνει τη διάρκεια παρουσιάσεων. Καταργεί τις παρουσιάσεις το καλοκαίρι (μάνα μου, ρε, οι έφεδροι και οι εθνοφύλακες να μη χάνουν τις διακοπές τους). Επαφίεται στην εθελοντική παρουσία εφέδρων (μα, πού ζει;). Ελπίζει ότι έφεδροι και εθνοφύλακες θα μεταβαίνουν στα πεδία βολής όποτε τους καπνίσει. Α! και θα αξιοποιήσει τις δεξιότητές τους. Πώς; Πότε; Πού; Καμία εξήγηση.

Ο Σ. Αγγελίδης γνωρίζει εμφανώς ότι η δήθεν ανασυγκρότηση, αναδιάρθρωση της ΕΦ ήταν μία παταγώδης αποτυχία, η οποία κατέφερε καίρια πλήγματα στην αμυντική δυνατότητα της Δύναμης. Τώρα αναζητούν τα λάθη. Έκλεισαν στρατόπεδα και φυλάκια, σύμπτυξαν μονάδες και έστειλαν στα παλιοσίδερα πάνω από 160 άρματα. Κατέστρεψαν δεκάδες τόνους πυρομαχικών. Προκαλούμε ξανά: Πότε θα αναπληρωθεί το αρματικό δυναμικό της ΕΦ; Αναπληρώθηκαν τα καταστραφέντα πυρομαχικά;

Ουδεμία απάντηση. Αν το επιτρέψει ο Χάρης, άλλος ορκισμένος πολέμιος της ΕΦ. Γι’ αυτό, με όλους τους πολίτες οργιζόμαστε όταν ακούμε καθημερινά τον Πρόεδρο και τον νυν υπουργό Άμυνας να παπαγαλίζουν την επικοινωνιακή ανοησία περί της Κύπρου ως «πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας».

Ο βιασμός από τον «Πορθητή»

Προκαλούμε: Όταν σύντομα ο «Πορθητής» θα βιάσει την κυπριακή ΑΟΖ και θα κάνει γεωτρήσεις, ποιος θα τον εμποδίσει; Ποιος θα τον εξαναγκάσει να αποχωρήσει; Μήπως η μαούνα που μας δώρισε ο εμίρης του Κατάρ, επειδή δεν ήξερε τι να την κάνει; Ή μήπως το άρτι αποκτηθέν πλοίο εξ Ισραήλ, το οποίο όλως περιέργως αλλ’ όχι ανεξήγητα δεν είναι εξοπλισμένο με πυραυλικά συστήματα; Μήπως και ο υπουργός τρέφει την ανόητη ψευδαίσθηση ότι θα αντιδράσουν το Ισραήλ, η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, οι εταίροι μας, η Γαλλία, το «ξανθό γένος» ή οι εταιρείες πετρελαιοειδών; Κατά τα ειωθότα, ο Ν. Αναστασιάδης θα κλαψουρίσει στην ποδιά της Ευρώπης, θα εκδώσουν ένα ψήφισμα συμπάθειας αλλ’ όλοι θα τον οικτίρουν επειδή άφησε την Κύπρο ανοχύρωτη. Πώς;

-Μείωσαν τη θητεία στους 14 μήνες, για λόγους αδίστακτα και μόνο ψηφοθηρικούς και για να ικανοποιήσουν μαμμάδες και τα μαμμόθρεφτά τους. Όχι για την… κοινωνία ή την οικονομία, όπως ψευδώς διαλαλεί ο Αβέρωφ

-Όταν απολύονται οι κληρωτοί, ουσιαστικά η ΕΦ μένει με όσους ΣΥΟΠ δεν δραπέτευσαν ακόμα. Γυμνή!

-Ο τέως αρχηγός της Δύναμης, στρατηγός Νάσης, είχε εισηγηθεί και υλοποιήθηκε η αναπλήρωση των αμυντικών κενών από την εφεδρεία. Τώρα, η εφεδρεία θα βρίσκεται σε διακοπές!

-Εδώ και έξι χρόνια ακούμε για απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων αλλ’ αυτό που ξέρουμε και βλέπουμε είναι ένα επικίνδυνο κενό. Οι καημένοι S-300 κείνται στο Κρητικό νεκροταφείο τους ενώ άλλα οπλικά συστήματα της ΕΦ είναι πεπαλαιωμένα και άχρηστα.

Σε ποιες καταβόθρες;

-Τα οπλικά συστήματα της ΕΦ δεν έχουν εκσυγχρονιστεί ούτε αναπληρωθεί αλλ’ ο υπουργός Άμυνας και ο Πρόεδρος εμπαίζουν χοντρά όσους αφελείς τους πιστεύουν ότι έχουμε «εξοπλιστικά προγράμματα μακράς διάρκειας».

-Πού είναι το ναυτικό μας; Πού είναι η αεροπορία μας; Πού είναι η αξιοποίηση της εφεδρείας – όχι το γλείψιμο των εφέδρων-εθνοφυλάκων, ενόψει ευρωεκλογών;

-Σε ποιες καταβόθρες της κυβερνητικής ασωτίας χάνονται τα δισεκατομμύρια της εισφοράς των πολιτών αντί να διατίθενται για την αμυντική θωράκιση του τόπου για αντιμετώπιση της ασίγαστης και αταλάντευτης τουρκικής επιθετικότητας κατά της Κύπρου; Ο υπουργός θα δώσει κάποτε πειστικές εξηγήσεις;

-Ο σουλτάνος εξάγγειλε προχθές ενίσχυση αντί απόσυρση του Αττίλα. Ο υπουργός Άμυνας, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπεύθυνος για την ασφάλεια του τόπου, δεν όφειλε να αντιδράσει ακαριαία; Σιώπησε ευσχημόνως. Αλλά τι να πει στον Τούρκο κατακτητή; Ότι δεν μπορεί να του αντισταθεί, δεν μπορεί να τον πολεμήσει, δεν μπορεί καν να εκδώσει μια ανακοίνωση επειδή το απαγορεύει ο ψοφοδεϊσμός και ο τουρκολιγουρισμός των κυβερνώντων; Μήπως και… χαλάσει το ανύπαρκτο κλίμα ανύπαρκτων συνομιλιών.

-Ως δικηγόρος, ο υπουργός γνωρίζει το λατινικό ρητό: «Si vis pacem para bellum» (Αν θέλεις ειρήνη να ετοιμάζεσαι για πόλεμο). Οι επεκτατικές βλέψεις της κατοχικής Τουρκίας συνεχώς εντείνονται στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Οι τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν και η θέση του ΣΕΑ Τουρκίας είναι ενδεικτικές των ξεκάθαρων τουρκικών προθέσεων. Αν θέλουμε ειρήνη, οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για πόλεμο. Όχι για να κάνουμε πόλεμο αλλά για να προστατέψουμε τα εθνικά συμφέροντά μας, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία μας. Αυτά θα επιτευχθούν με ισχυρές, άρτια εξοπλισμένες, Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδος και Κύπρου. Πού είναι; Πώς προετοιμαζόμαστε όχι μόνο για ενδεχόμενο πόλεμο αλλά και ως θωράκιση της πολιτικής ηγεσίας;

Προειδοποιήσεις Φ. Κλόκκαρη

Επειδή ο υπουργός Άμυνας μπορεί να ισχυριστεί ότι όσα επισημαίνουμε πιο πάνω δεν ευσταθούν, ας ακούσει και ας διαβάσει τον κατ’ εξοχήν ειδικό, τον  Φοίβο Κλόκκαρη, αντιστράτηγο ε.α. και τέως υπουργό Άμυνας. Ο Φ. Κλόκκαρης είναι ο μόνος ίσως στρατιωτικός και βαθύς γνώστης της άμυνας, ο οποίος συχνά αρθρογραφεί με την ελπίδα να αφυπνίσει Κυβέρνηση και κόμματα, υπουργούς και πολίτες, για τους εφιαλτικούς κινδύνους που ελλοχεύουν για τον κυπριακό Ελληνισμό. Σε πρόσφατη ανάλυσή του (6.9.2018) υπογραμμίζει:

«Οι κίνδυνοι για μια επερχόμενη κρίση είναι ορατοί και βρίσκουν την Κυπριακή Δημοκρατία εξασθενημένη στον τομέα της αμυντικής θωράκισης. Είναι εθνική επιταγή, άμεσα και ταχύτατα να ληφθούν από την πολιτεία δραστικά μέτρα ενίσχυσης της, με βάση και τις διαπιστώσεις  του Συνδέσμου Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού για το αξιόμαχο της ΕΦ. Να σταματήσει η τάση ωραιοποιήσεων στον κρίσιμο αυτό τομέα και η κυβέρνηση μας, με τη στήριξη όλου του πολιτικού κόσμου και του λαού, έστω και αργά, να αποδυθεί σε μια τιτάνια προσπάθεια, ενίσχυσης της μαχητικής ισχύος της ΕΦ στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα.

»Όλες οι εισπράξεις του ΤΑΘ να διατίθενται για τους εξοπλισμούς της ΕΦ. Να έχουμε ένα μικρό αλλά σύγχρονο στρατό, αποφασισμένο να υπερασπιστεί την πατρίδα μας και να λειτουργεί αποτρεπτικά στην τουρκική επιθετικότητα. Καμιά ξένη δύναμη δεν θα μας προστατεύσει από τη βαρβαρότητα του τουρκικού στρατού, αν εμείς δεν ασκήσουμε το δικαίωμα της αυτοάμυνας.

ΕΑΧ και ΣΕΑ

»Παράλληλα με την ενίσχυση της ΕΦ, να επιδιωχθούν και άλλες δράσεις ενδυνάμωσης της αμυντικής μας θωράκισης όπως:

  • Αναζωογόνηση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου – Ελλάδας και υποβολή αίτησης ένταξης στον Συνεταιρισμό για την ειρήνη.
  • Συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ)
  • Αναθεώρηση της μορφής λύσης του Κυπριακού
  • Μετατροπή, των στρατηγικών συνεργασιών με τις γειτονικές μας χώρες, σε συμμαχίες, στη βάση κοινών συμφερόντων αλλά και κοινής συνεισφοράς στην ασφάλεια που προϋποθέτει ενίσχυση της ΕΦ.

»Η επιτυχής ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της ΚΔ προϋποθέτει πολιτική βούληση και συνειδητοποίηση από τον λαό, του εφιαλτικού κινδύνου της τουρκικής απειλής και των δραματικών αδυναμιών της άμυνάς μας».

Ακούει κανείς; Καταλαβαίνει κανείς; Μάλλον, όχι! Και καλά, ο Πρόεδρος και ο υπουργός Άμυνας είναι άσχετοι με τα ζητήματα της άμυνας. Ο αρχηγός της ΕΦ; Με τόσες περγαμηνές, διακρίσεις και μετάλλια, ο αντιστράτηγος Λεοντάρης, γιατί σιωπά; Γιατί, προπάντων, συναινεί στη διάλυση της ΕΦ; Αν διαφωνούσε, η στρατιωτική και προσωπική τιμή και αξιοπρέπειά του θα του επέβαλλαν την παραίτηση και την αποχώρηση από τη Δύναμη. Η σιωπή του σημαίνει ανοχή, συνενοχή και συναίνεση για λόγους που δεν καταλαβαίνουμε. Ο κυπριακός Ελληνισμός σε άλλου είδους Έλληνες αξιωματικούς συνήθισε…

  • Δημοσιογράφος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button