Greek Reports (Ελληνικά)

O Corbyn αποφεύγει γεύμα με Νετανιάχου για τα 100χρονα της δήλωσης Πάλφουρ για δημιουργία κράτους του Ισραήλ

Σύμφωνα με ειδησεογραφικό του Alexander Fulbright (με συνεργασία του  Raphael Ahren)  στους Times of Israel, ο ηγέτης του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος Τζέρεμυ Κόρπιν αποφεύγει να συμμετάσχει σε γεύμα στο Λονδίνο για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την δήλωση του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών λόρδου Άρθουρ Πάλφουρ (Lord Arthur Balfour) στις 2 Νοεμβρίου 2017 για δημιουργία κράτους του Ισραήλ.

Παρόλο που ο κ. Κόρπιν δεν έδωσε οποιαδήποτε δικαιολογία για την απόφαση του αυτή, την οποία δημοσίευσαν οι Sunday Times, ο ίδιος υπήρξε διαχρονικά επικριτής του Ισραήλ και κατηγορήθηκε για ανοχή αντισημιτισμού εντός του κόμματός του, έγραψαν οι Times of Israel.

Zio 3cΟ Τζέρεμυ Κόρπιν ζήτησε από την Σκιώδη Υπουργό Εξωτερικών του κόμματός του κα Έμιλυ Θόρνπερυ (Emily Thornberry) να παρευρεθεί στο δείπνο.

Και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το ίδιο έκανε και πριν ένα μήνα όταν και σε άλλη εκδήλωση των Φίλων του Ισραήλ , έστειλε και πάλιν την Σκιώδη Υπ. Εξωτερικών.

Η κα Θόρνπερυ δικαιολογώντας τον είχε πει ότι  ήταν απασχολημένος ετοιμάζοντας ομιλία του για κάποια εκδήλωση, όμως, αργότερα ο κ. Κόρπιν εντοπίστηκε σε ξεχωριστό πάρτι το ίδιο βράδυ.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, επισημαίνει η εφημερίδα, την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα γιορτάσει με περηφάνια το ρόλο του στην ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ και την επέτειο των 100 χρόνων.

Ο δε πρέσβης του Ισραήλ Mark Regev αφενός  αποφεύγοντας να σχολιάσει την απόφαση του Κόρπιν  αφετέρου, χαρακτήρισε όσους εναντιώνεται στην Δήλωση Πάλφουρ  ως «εξτρεμιστές».

Εν τω μεταξύ Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι  τις τελευταίες εβδομάδες επίσπευσαν το κάλεσμα τους προς το Λονδίνο να αποσύρει την υποστήριξή του για Εβραϊκό κράτος στην περιοχή που ήταν κάτω από βρετανική διοίκηση, με τη θέση ότι η γη δεν ανήκε στη Βρετανία και επομένως δεν είχε το δικαίωμα να την υποσχεθεί στο Σιωνιστικό κίνημα. «Οι Παλαιστίνιοι ζητούν από το ΗΒ πρωτίστως να αναγνωρίσει την ιστορική ευθύνη του και να απολογηθεί» και ότι πρέπει να «αναγνωρίζει τις ευθύνες του και να δεσμευθεί να προστατεύσει και να προωθήσει τα πολιτικά και εθνικά δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού».

Η «Δήλωση Πάλφουρ»

Συγκεκριμένα ο τότε Βρετανός Υπ. Εξωτερικών Α. Πάλφουρ είχε στείλει επιστολή στον λόρδο Ρόθτσάιλτ (Rothechild) ενημερώνοντάς τον εκ μέρους της κυβέρνησης της Αυτού Μεγαλειότητας για την απόφαση του Υπουργικού το οποίο είχε δει με συμπάθεια τις εβραϊκές φιλοδοξίες που είχαν κατατεθεί και εγκριθεί από το ίδιο (Υπουργικό).

Zio 2bΗ απόφαση σε ελεύθερη μετάφραση έλεγε:

« Η Κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητας υποστηρίζει την ίδρυση στην Παλαιστίνη κράτους του εβραϊκού λαού και θα κάνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην εκπλήρωση αυτού του στόχου. Γίνεται ξεκάθαρα κατανοητό ότι δεν θα γίνει τίποτα που να θέτει σε κίνδυνο τα πολιτικά και θρησκευτικά δικαιώματα των ήδη μη εβραϊκών κοινοτήτων στη Παλαιστίνη. Ούτε τα δικαιώματα και πολιτικό στάτους που χαίρουν οι Εβραίοι σε άλλη χώρα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button