Greek Reports (Ελληνικά)

Γιατί μία ακόμη πλατφόρμα;

Stratos Panayides 1a LLLLΗ πολιτική ζωή έχει ανάγκη από προστασία των θεσμών και εναλλακτική πολιτική στο κυπριακό.

Αυτή  την ανάγκη έρχεται να υπηρετήσει η πλατφόρμα πολιτών που ιδρύθηκε την Παρασκευή.

Με ορισμένα στελέχη καταξιωμένα από τον πρότερο έντιμο πολιτικό τους βίο. Αλλά και με αρκετά νέα άτομα που δεν είναι διατεθειμένα να συμβιβαστούν με ξοφλημένες αντιλήψεις.

Από την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι θεσμοί του γενικού ελεγκτή και του γενικού εισαγγελέα γίνεται φανερό ότι το σαθρό κατεστημένο αντιστέκεται και επιμένει. Ο αγώνας κατά της διαφοράς θα είναι επομένως μακρύς και δύσκολος. Η πολιτεία χρειάζεται φορείς που θα εκφράζουν το αίτημα για εξυγίανση και θα θωρακίζουν τους θεσμούς.  Κι’ αυτό πρέπει να γίνεται έμπρακτα, όχι μόνο θεωρητικά. Γιατί υπάρχουν αρκετοί πολιτικοί που, ενώ διακηρύττουν την πάταξη της διαφοράς, με τις πράξεις ή παραλείψεις τους την συντηρούν.

Οι φορείς, επομένως, θα πρέπει να είναι αξιόπιστοι. Να έχουν δώσει εξετάσεις με επιτυχία. Η νέα πλατφόρμα έχει μόνον τέτοιους πολίτες. Γύρισαν την πλάτη στα αξιώματα όταν είχαν την άνεση να τα αποκτήσουν. Γιατί για να τα αποκτήσουν, έπρεπε να κάνουν έκπτωση στις αρχές τους.

Ένα από τα κυρίαρχα πεδία συζήτησης για το κυπριακό στα τελευταία 20 χρόνια ήταν η συνταγματική μορφή της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ).

Η αμφισβήτησή της αρχικά προερχόταν κυρίως από τις αυτόνομες φοιτητικές οργανώσεις, από φορείς διακίνησης ιδεών όπως το ΚΥΚΕΜ και από προσφυγικά σωματεία όπως η Αδούλωτη Κερύνεια.

Μέχρι που το 1996 ήρθαν οι Νέοι Ορίζοντες για να αποτελέσουν το πρώτο κόμμα με επίσημη γραμμή αποκήρυξης της ΔΔΟ. Στα πρώτα χρόνια που ακολούθησαν ο δημόσιος διάλογος είχε ήδη καταδείξει πόσο άδικη είναι η ΔΔΟ. Στη συνέχεια, και με κορύφωση το Σχέδιο Ανάν, είχε καταδειχθεί και το άλλο, ακόμη χειρότερο: Ότι η ΔΔΟ είναι ένα από τα εργαλεία που θα έχει η Τουρκία προκειμένου να ελέγχει το νησί. Μαζί, φυσικά, με τις εγγυήσεις, τα επεμβατικά δικαιώματα, τα στρατεύματα και τη νομιμοποίηση των διμερών «συμφωνιών» μεταξύ ψευδοκράτους και Τουρκίας.

Αυτό που απομένει είναι οι πολίτες να ενημερωθούν, και προπαντός να πεισθούν, για τους τρόπους επίτευξης μιας άλλης λύσης που να είναι στοιχειωδώς λειτουργική.

Οι προτάσεις υπάρχουν. Πρέπει να μορφοποιηθούν και να προβληθούν περισσότερο.

Αυτό το στόχο καλείται η νέα πλατφόρμα να επιτύχει. Έχοντας στις τάξεις της ανθρώπους που πρωταγωνίστησαν για αρκετά χρόνια τώρα στη σωστή, πειστική ενημέρωση για τη λύση. Οπλισμένους με την αξιοπιστία που αυτή τους η αποτελεσματική παρέμβαση προσδίδει.

Για μια νέα στρατηγική, της οποίας ακρογωνιαίος λίθος πρέπει να είναι η Ελλάδα. Η καθημαγμένη Ελλάδα, που δεν παύει να είναι η Ελλάδα την οποία η Κύπρος χρειάζεται αλλά και η οποία χρειάζεται την Κύπρο. Μια απλή αλήθεια που στηρίζεται στη ψυχρή λογική, όχι μόνον σε συναισθηματικές θεωρήσεις. Όσοι νομίζουν ότι μπορούμε μόνοι μας να πετύχουμε μια αξιοπρεπή λύση, είτε πλανώνται είτε παραπλανούν.

Όσοι επιμένουν, παρά τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία, «να μας αφήσουν ήσυχους οι μητέρες πατρίδες», όπως είπε ο Δημ. Χριστόφιας, μας οδηγούν απροστάτευτους στο στόμα του λύκου.

Εκεί μας οδηγούν και όσοι κατηγορούν, όπως ειρωνικά αποκάλεσε ο Νίκος Αναστασιάδης, τους «εξ’ Ελλάδος επισκέπτες», όταν αυτοί δε συμφωνούν μαζί τους. Οι επιθέσεις, άμεσες και έμμεσες, του ΔΗΣΑΚΕΛ εναντίον του Νίκου Κοτζιά αποδεικνύουν ότι τα δύο κόμματα βρίσκονται σε πλήρη σύμπλευση στον ουσιαστικό παραγκωνισμό της Ελλάδας.

Οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να ενισχυθούν σε όλα τα επίπεδα: γεωστρατηγικό, πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό. Οι σχεδιασμοί που έγιναν του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου πρέπει να επανέλθουν. Χρειάζεται συντονισμός της διπλωματίας και των δράσεων εντός της ΕΕ, ιδιαίτερα τώρα που, μετά την έξοδο της Βρετανίας, έχουμε ένα εμπόδιο λιγότερο στους κόλπους της.

Το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο. Γιατί υπάρχουν οι κατεστημένες δυνάμεις και τα οικονομικά συμφέροντα, σε Κύπρο και Ελλάδα, που θα αντιταχθούν. Εμείς θα το επιχειρήσουμε.

Χρειάζονται, φυσικά, και οι συνεργασίες με άλλες χώρες στον πυρήνα της ΕΕ και στην περιοχή μας. Να αξιοποιήσουμε τα κοιτάσματα που νόμιμα έχουμε, τα γεωστρατηγικά προβλήματα της Τουρκίας, την ενισχυμένη θέση των Κούρδων. Ακόμη και τη διαφορετική θεώρηση που έχει πλέον η Τουρκία από τους Αμερικανούς.

Οι εξελίξεις ευνοούν εκείνους που μπορούν να τις αξιοποιήσουν. Οι προσεγγίσεις δεν πρέπει να είναι υπερφίαλες.

Αλλά ούτε και να μηδενίζουν μοιρολατρικά τις δυνατότητες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button