Greek Reports (Ελληνικά)

Στις τουρκικές φυλακές διασώζεται η αξιοπρέπεια του Ανθρώπου

Costas Mavrides 6f standing in EU parliament LLLLΠαραβιάζοντας βασικούς κανόνες ενός δημοκρατικού πολιτεύματος, το καθεστώς Ερντογάν προχωρά εναντίον υπηκόων του με βαναυσότητες που προβάλλονται εκτενώς σε άλλες χώρες, αλλά απουσιάζουν στις ανταποκρίσεις από Τουρκία στην Κύπρο.

Πρόσφατο παράδειγμα η  σύλληψη του επικεφαλούς της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία και 22 δικηγόρων.

Στο μεσοδιάστημα, το Τουρκικό δικαστικό σύστημα μετατράπηκε σε εργαλείο του Ερντογάν που τώρα στρέφεται με μανία εναντίον μιας γυναίκας. Η Φιγκέν Γιούκσεκνταγκ (Yüksekdağ),  συμπροέδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) της μαχόμενης αντιπολίτευσης, συνελήφθη Νοέμβριο 2016 με τον Ντεμιρτάς, τον άλλο συμπρόεδρο  και 7 βουλευτές του κόμματος. Το νεοσουλτανικό καθεστώς με διατάγματα ακύρωσε την βουλευτική της έδρα και καθαίρεσε από συμπρόεδρο και μέλος του HDP. Τώρα, μετά από 8 μήνες φυλάκιση με εγκληματίες (Kandıra, F Type Prison), ετοιμάστηκε κατηγορητήριο εναντίον της που θα της προσάψουν στις 4 Ιουλίου σε  Κακουργιοδικείου της Άγκυρας, σαν … μέγιστος κακούργος. Περιλαμβάνονται κατηγορίες για «εγκαθίδρυση ένοπλης τρομοκρατικής  οργάνωσης», «προπαγάνδα για τρομοκρατική οργάνωση» κ.ά. Στοιχεία στους 8 Φακέλλους εναντίον της, είναι οι δημόσιες ομιλίες της! Χαρακτηριστικά, κατηγορείται για παρότρυνση σε αντίσταση ενάντια στην πολιορκία του Κομπάνι από το Ισλαμικό Κράτος. Στην μανία και τύφλα του, το καθεστώς αποκαλύπτει έμμεσα όσα πεισματικά αρνείται για συνεργασία του με τους τζιχατιστές.

Ο Ερντογάν με το ισλαμιστικό κόμμα του AKP, στοχοποίησαν την Γιούκσεκνταγκ επειδή είναι γυναίκα και τουρκικής καταγωγής (όχι κουρδικής). Ένα καθεστώς μισογυνισμού θέλει την γυναίκα υποταγμένη και αποστρέφεται τον πλουραλισμό και ισότητα των φύλων. Η Γιούκσεκνταγκ ως Τουρκάλα, δείχνει την πολυσυλλεκτικότητα του HDP και το καθεστώς θέλει να συντρίψει μια τέτοια  γυναίκα.

Άλλο πρόσφατο «κατόρθωμα» του καθεστώτος Ερντογάν, είναι η απαγόρευση κάθε εκδήλωσης μνήμης για την σφαγή των Αλεβιτών στο Μαράς της Τουρκίας το 1978. Αυτή την βδομάδα, διοργανώθηκε το Α΄ Διεθνές Συνέδριο στο Ευρ. Κοινοβούλιο για την σφαγή των Αλεβιτών, με στοιχεία για τις εκατοντάδες που δολοφονήθηκαν, ανάμεσά τους βρέφη και παιδιά, καταστροφές σπιτιών και μαγαζιών και εκδίωξη χιλιάδων. Το οργανωμένο έγκλημα διέπραξε το βαθύ κράτος της Τουρκίας, για το οποίο δεν τιμωρήθηκε κανένας και το καθεστώς Ερντογάν συγκαλύπτει σήμερα απαγορεύοντας κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας. Όπως τόνισα στο συνέδριο, οι διώξεις εθνοτήτων και θρησκευτικών ομάδων στην Τουρκία αποτελούν ατιμώρητα εγκλήματα και ταυτοχρόνως μακάβριο εργαλείο στα χέρια του βαθέους κράτους της Τουρκίας που συνεχίζει πιο βρώμικο σήμερα στην νεοσουλτανική του εκδοχή. Παραλληλίζοντας την τουρκική εισβολή το 1974 στην Κύπρο και την σφαγή στο Μαράς το 1978, επεσήμανα την ίδια πολιτική εθνοκάθαρσης και μια μακάβρια διαπίστωση. Στις δύο περιπτώσεις, εκατοντάδες θύματα δολοφονήθηκαν και εξαφανίστηκαν ή θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους, αλλά  τα σημάδια της θηριωδίας σκόπιμα εξαφανίστηκαν από το τουρκικό κράτος, ενώ συγγενείς αναμένουν ακόμη να μάθουν για τους αγαπημένους τους.

Σε αυτή την μάχη για την ανθρωπότητα, επικρατεί σιωπή από διάφορους στην ΕΕ αλλά και στην Κύπρο, που ενώ ενδύονται τον μανδύα του προοδευτισμού, ενοχλούνται από την αποκάλυψη τέτοιων εγκλημάτων. Διάφοροι αριστεροδέξιοι «προοδευτικοί», ενώ καταριούνται τον Χίτλερ φωνάζοντας «ποτέ ξανά φασισμός», σιωπούν μπροστά στα σύγχρονα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Καταριούνται τον Χίτλερ, αλλά εφευρίσκουν λόγους να εμπιστευτούν ένα ισλαμοφασιστικό καθεστώς στο πλαίσιο «ειρηνικής λύσης».

Καθώς στην Κύπρο η εφ. «Πολίτης» πανηγύριζε που νίκησε ο Ερντογάν και στο Προεδρικό προσδοκούσαν σε επικράτηση του στο δημοψήφισμα για να φανεί διαλλακτικός στα θέματα ασφάλειας στο Κυπριακό, στις τουρκικές φυλακές μια γυναίκα διασώζει την αξιοπρέπεια της ανθρωπότητας και απογυμνώνει την υποκρισία.

  • Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) – costas.mavrides@europarl.europa.eu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button