Greek Reports (Ελληνικά)

Νεκρολούλουδα εις Μνήμην – Στο καλό Άντυ Κεβόρκιαν

Ένας αφανής εργάτης για την απελευθέρωση της Κύπρου

Στις 14 Απριλίου 2017 πέθανε στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών ο φίλτατος και συναγωνιστής για την απελευθέρωση της ημέτερης μας πατρίδας Κύπρου, ο Αρμένης Άντυ Κεβόρκιαν.

Ο Άντυ Κεβόρκιαν ήταν μέλος του Λόμπυ για την Κύπρο από το 1998, τότε ζούσε στο Λονδίνο και όσοι συνεργαζόμασταν με το Λόμπυ τον συναντούσαμε στις συνεδριάσεις του οργανισμού που λάμβαναν χώρα στο χόλ της Εκκλησίας Τιμίου Σταυρού στο Golders Green.

ANDY KEVORKIAN 1aΉταν πάντοτε παρόν και πρόθυμος να συμμετέχει σε όλα,  και να προσφέρει από την πλούσια γνώση που κατείχε της τουρκικής ιστορίας και πολιτικής.

Εν καιρώ ο Άντυ ανέλαβε να γράφει τις ανακοινώσεις του Λόμπυ για την Κύπρο ως μέρος της προσφοράς του αλλά και της άριστης γνώσης της αγγλικής γλώσσας που κατείχε. Κάτι που συνέχισε μέχρι πρόσφατα. Πολλές παρεμβάσεις του με επιστολές στις βρετανικές εφημερίδες για το Κυπριακό δημοσιεύθηκαν στο Λονδίνο και εκπροσώπησε ουκ ολίγες φορές το Λόμπυ για την Κύπρο σε συγκεντρώσεις και σεμινάρια, όπως και στα συνέδρια της ΠΣΕΚΑ στην Αμερική.

Ο μακαριστός Άντυ απέρριπτε έντονα την βρετανο-τουρκική δι-κοινοτική, δι-ζωνική ομοσπονδία και υποστήριζε την γνήσια απελευθέρωση της μαρτυρικής Κύπρου από την τουρκική κατοχή.  Ως βαθύτερος γνώστης της τουρκικής πολιτικής έβρισκε μαζοχιστική και τουρκόφιλη την επιμονή της ελληνικής πλευράς στην διαιρετική και αντιδημοκρατική φυλετικών διακρίσεων δι-ζωνική.

Ο Κεβόρκιαν αν και δεν ήταν Κύπριος εργάστηκε αθόρυβα, παρασκηνιακά αλλά με όλη τη δύναμη της ψυχής του για την απελευθέρωση της Κύπρου. Ένας αφανής εργάτης για μια ξένη γι΄αυτό  χώρα με αξιοθαύμαστο ζήλος. Από το πόστο του και όπου μπορούσε έδιδε το μήνυμα της συνεχιζόμενης τουρκικής σκλαβιάς της μισής Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το τελευταίο χρόνο αντιμετώπισε προβλήματα υγείας και σύμφωνα με τους γείτονές του στην Φιλαδέλφεια τον είχαν μεταφέρει σε hospice.

Εις Μνήμη του Άντυ Κεβόρκιαν, του ακούραστου φίλτατου Αρμένη φίλου μας, θα ήθελα να μοιραστώ τα ακόλουθα.

Όταν το Φόρειν ΄Οφις εν κρυπτώ και παραβύστω διοργάνωσε ημερίδα στο οίκημά του στις 2 Μαρτίου 2015 με οικοδεσπότη τον υφυπουργό Ντέιβιντ Λιττινγτον (σημερινό Hγέτη του βρετανικού Κοινοβουλίου)  με κύριους πρωταγωνιστές το πρόεδρο του νόμιμου Εμπορικού  και Βιομηχανικού  Επιμελητηρίου  και το αντίστοιχο παράνομο Επιμελητήριο και τον ‘πρόεδρό’ του στα κατεχόμενα,  με επιλεγμένους  συμμετέχοντες μεταξύ των οποίων και το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Σερ Στέλιου Χατζηιωάννου, θυμήθηκα κάτι.  ‘Οτι πριν χρόνια, ο μ. Άντυ μας είχε αναφέρει  μια ατυχή συνάντησή του με τον Στέλιο Χατζηιωάννου.  Τότε ακόμα δεν είχε αποκτήσει αν θυμάμαι καλά,  τον τίτλο του ‘Σερ΄ από την Βασίλισσα για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες (αυτό έγινε το 2006)  ούτε είχε ξεκινήσει την… ‘επιχείρηση’  αποδοχής της διζωνικής με τα λεγόμενα επαναπροσεγγιστικά του βραβεία κτλ…

Επικοινώνησα με το φίλο Άντυ για να φρεσκάρω το  μυαλό μου και μου απάντησε ότι όντως καλά θυμώνουν. Συνάντησε τον Στέλιο Χατζηιωάννου σε μια δεξίωση στο Λονδίνο. Δεν τον γνώριζε αλλά μόλις του είπαν ότι αυτός είναι ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας ιδιοκτήτης της αεροπορικής εταιρίας Easyjet  έτρεξε ο άνθρωπος και του  συστήθηκε ως μέλος του Λόμπυ για την Κύπρο.  Και τόλμησε να του ζητήσει κάποια οικονομική βοήθεια  για τις  εργασίες του Λόμπυ για την Κύπρο.

Η απάντηση ήταν αρνητική. «Ναι μου αρνήθηκε, αν θυμάμαι σωστά, μου είπε περίπου « ίσως να είναι καλή ιδέα να μοιραστεί η νήσος».  Θυμάμαι έτρεξα πίσω του γιατί έμαθα γι αυτόν καθώς φεύγαμε. Μου αρνήθηκε, δεν ήταν αγενής αλλά συνάμα δεν ήθελε να συζητήσει το θέμα αλλά απ΄ότι κατάλαβα γνώριζε για το Λόμπυ» μου έγραψε στην απάντησή του ο μ. Άντυ.

Είχα δε την καλή τύχη να ξαναδώ τον Άντυ για τελευταία φορά το  Μάιο του 2010 στη Νέα Υόρκη. Τον είχα ενημερώσει  ότι θα βρισκόμουν εκεί ως κύρια ομιλήτρια στην 91η επέτειο της Ποντιακής Γενοκτονίας προσκεκλημένη της Παν-Ποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά στο Bowling Green Park και ήταν μεγάλη η έκπληξή και η χαρά μου να τον δω εκεί παρόν!

Αιωνία σου η Μνήμη φίλτατε Άντυ και ας γραφτεί και το δικό σου όνομα στην πληθώρα άλλων σαν και εσένα, αφανών,  ειλικρινών , αφιλοκερδών  εργατών, που πρόσφεραν για αυτή τη δίσμοιρη πατρίδα κόντρα στους ξένους και δικούς μας υποχείριους …

  • Ερευνήτρια/δημοσιογράφους, Λονδίνο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button