Greek Reports (Ελληνικά)

Γιαννόπουλος

Όταν αρχές Φεβρουαρίου παρακολούθησα στην τηλεόραση  διαδηλώσεις, κατάληψη,  βανδαλισμούς και ζημιές στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας που κατέληξαν σε δυναμική παρέμβαση της αστυνομίας διερωτήθηκα γιατί.

Όταν πληροφορήθηκα ότι διαμαρτύρονταν και απαιτούσαν ακύρωση της προγραμματισμένης ομιλίας του  32χρονου Βρετανού Milo Yiannopoulos απόρησα ακόμα περισσότερο.

Milo Yiannopoulos 1a Getty Images
Milo Yiannopoulos. Picture: Getty Images

Αυτό κέντρισε ακόμα περισσότερο  την περιέργεια μου. Το όνομα Γιαννόπουλος είναι ελληνικότατο οπότε διερωτήθηκα πρώτα ποιος είναι αυτός ο οποίος στα 32 του χρόνια προσκαλείται για διάλεξη σε πανεπιστήμια περιωπής, όπως το Berkeley, και γιατί οι βίαιες διαδηλώσεις οπότε και το έψαξα.

Ο Μάϊλο να είναι ένα μοντέρνο όμορφο αγόρι που γεννήθηκε στην Αγγλία τον Οκτώβρη του 1984, δημοσιογράφος, συγγραφέας, επιχειρηματίας, ομιλητής και εκδότης της ακροδεξιάς ιστοσελίδας  «Breitbart News» που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Το 2011 ίδρυσε το «The Kernel», ένα διαδικτυακό περιοδικό για θέματα τεχνολογίας, το οποίο τελικά αναγκάστηκε να πωλήσει  το 2014 για οικονομικούς λόγους.

Είχε επινοήσει ένα τρόπο αξιολόγησης των νέων τεχνολογιών και χαρακτηρίστηκε επίσημα ανάμεσα στους 100 ανθρώπους που επηρεάζουν την ψηφιακή οικονομία της Αγγλίας.

Ο Μάϊλο έζησε τα παιδικά του χρόνια στη μικρή πόλη Kent της νοτίου Αγγλίας.

Ο πατέρας του προφανώς ήταν Έλληνας και η μητέρα του αγγλίδα.

Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν μικρός και έμεινε με τη μητέρα και τον πατριό, με τον οποίο δεν τα πήγαιναν καθόλου καλά, τον περιέγραφε ως «τρομερό» και άφησε υπονοούμενα ότι είχε σχέση με τον υπόκοσμο.

Εγκατέλειψε το σπίτι του στην εφηβεία και πήγε να ζήσει με τη γιαγιά του.

Είναι βαφτισμένος καθολικός και έχει δηλώσει ότι η γιαγιά του είναι εβραϊκής καταγωγής κάτι που φαίνεται να ενόχλησε τους ακροδεξιούς φίλους του.

Πρώτα φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Manchester, απ’όπου έφυγε πριν πάρει πτυχίο.

Ακολούθως γράφτηκε στο Cambridge (Αγγλική φιλολογία), αλλά και πάλι εγκατέλειψε.

Η αρχική του πρόθεση ήταν να γίνει κριτικός θεάτρου αλλά στην πορεία έγινε δημοσιογράφος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα θέματα τεχνολογίας.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές συζητήσεις σε γνωστά προγράμματα των ΜΜΕ υποστηρίζοντας προκλητικές θέσεις σε θέματα όπως γάμο ομοφυλοφίλων, πειρατεία μουσικής, το φεμινισμό και έθεσε θέμα για το ρατσισμό εναντίον των αντρών.

Ο Γιαννόπουλος έλαβε μέρος στη διαμάχη Gamergate, ασκώντας κριτική σε παιγνίδια video τα οποία γράφτηκαν από «κοινωνιοπαθείς φεμινιστές προγραμματιστές» όπως έγραψε.

Η όλη διαμάχη κατέληξε με απειλές για βιασμό και δολοφονία γυναικών προγραμματιστών.

Aποτέλεσμα τον Ιούλιο του 2016 ο Μάϊλο αποκλείστηκε μόνιμα από το Twitter που έκλεισε το λογαριασμό του με την κατηγορία ότι ενέσπειρε το μίσος.

Ο Γιαννόπουλος ευχαρίστησε δημόσια το Twitter γιατί τον έκαμε διάσημο και ισχυρίστηκε ότι απειλήθηκε και ο ίδιος σε αρκετές περιπτώσεις.

Ο Γιαννόπουλος (δηλωμένος ομοφυλόφιλος) είναι φανατικός υποστηρικτής του Donald Trump και της άκρας δεξιάς.

Αποκάλεσε τον εαυτό του «Trump-sexual», παρόλο που όπως είπε, στην κρεβατοκάμαρα του δεν προτιμά τους λευκούς.

Από το τέλος του 2015 προγραμμάτισε μια σειρά διαλέξεων σε Πανεπιστήμια της Αγγλίας και ΗΠΑ με προκλητικό τίτλο περί ομοφυλοφιλίας.

Αρκετές από τις διαλέξεις στην Αγγλία ακυρώθηκαν λόγω διαμαρτυριών.

Οκτώβριος 2015, Πανεπιστήμιο Manchester: ακυρώθηκε.

Νοέμβριος 2015, Πανεπιστήμιο Bristol: ακυρώθηκε.

Στις 9 Φεβρουαρίου 2016 μίλησε στο Πανεπιστήμιο Rutgers με πολλές διακοπές από διαδηλωτές.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2016 μίλησε στο Πανεπιστήμιο Minnesota ενώ έξω διαδηλωτές φώναζαν.

Στις 24 Μαΐου 2016 μίλησε στο Πανεπιστήμιο DePaul όπου υπήρχαν συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και διαφωνούντων.

Ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου απολογήθηκε εκ των υστέρων υποστηρίζοντας την ελευθερία λόγου.

Ανάλογες διαμαρτυρίες προέκυψαν και στο UCLA  (Los Angeles) στις  31 Μαΐου 2016.

Στις 7 Δεκεμβρίου 2016 στο Πανεπιστήμιο Michigan ξεγέλασε τους διαδηλωτές που δεν επέτρεπαν την είσοδο στον κόσμο φορώντας μάσκα και κρατώντας πανώ εναντίον του.

Αποχώρησε με συνοδεία αστυνομίας.

Αναφέρονται και άλλες διαλέξεις με ανάλογες αντιδράσεις: Πανεπιστήμιο Wisconsin-Milwaukee (13/12/2016), Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας Davis (13/1/2017), Πανεπιστήμιο Washington (20/1/2017) και  Πανεπιστήμιο Berkeley (1/2/2017) όπου τελικά ακυρώθηκε η ομιλία λόγω ταραχών.

Τίποτα δε φαινόταν να αναχαιτίζει την πορεία του Μάϊλο αλλά οι απόψεις του για την παιδοφιλία ήταν η χαριστική βολή.

Είχε δηλώσει ότι εφόσον το παιδί είναι πάνω των 13 ετών δεν υπάρχει πρόβλημα, κάτι που προκάλεσε την ανάκληση των προσκλήσεων για ομιλίες.

Ο ίδιος προσπάθησε να ανασκευάσει δηλώνοντας ότι μίλησε έτσι διότι ήταν και ο ίδιος θύμα παιδοφιλίας αλλά δεν έπεισε.

Οι δηλώσεις του Γιαννόπουλου ήταν πάντα προκλητικές, μισογύνης, ρατσιστής, εναντίον της θρησκείας κ.ά. αλλά φαίνεται ότι τελικά έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Έμεινε χωρίς δουλειά και χωρίς εκδότη αλλά σίγουρα έγινε διάσημος.

Η ελευθερία λόγου έχει και τα όρια της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button