Greek Reports (Ελληνικά)

Ο ΠτΔ να αξιοποιήσει τα ισχυρά διαπραγματευτικά μας όπλα

EDEK 3c Wall LLLLL
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Δικαιολογημένη η χθεσινή αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας τόσο για την προκλητική συμπεριφορά του κ. Ακιντζί όσο και για την παρελκυστική τακτική του κ. Άιντα.

Όμως την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αναγνωρίσει και τα δικά του λάθη αν θέλει να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις.

Όπως:

  1. Το γεγονός ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα εξεθείαζε τον εκπρόσωπο της Τουρκικής κατοχής, τον εξωράιζε και δήλωνε ότι μοιράζεται μαζί του του κοινά οράματα. Αυτό εκ των γεγονότων φαίνεται να διαψεύδεται.
  2. Ανέχτηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα τη συμπεριφορά του κ. Άιντα και παρά τις εισηγήσεις μας ότι θα έπρεπε εδώ και καιρό να είχε ζητήσει την αντικατάστασή του δε το έπραξε.
  3. Δεν τήρησε την υπόσχεση που έδωσε ότι η διαδικασία των συνομιλιών θα στηριχθεί εξαρχής στη διασταυρουμένη συζήτηση κεφαλαίων και στη διαδικασία πάρε-δώσε.

Το αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι η μέχρι σήμερα «πρόοδος», που κάποιοι διατείνονται ότι παρατηρήθηκε στις συνομιλίες, να είναι αποτέλεσμα των δικών μας μονομερών υποχωρήσεων και παραχωρήσεων και σε αυτή την κομβική στιγμή των συνομιλίων να δίνετε η ευκαιρία στην Τουρκική πλευρά να κωλυσιεργεί.

Αυτή η κωλυσιεργία είναι αφενός αποτέλεσμα της προσπάθειας της Τουρκίας να αποφύγει την κατάθεση προτάσεων στα σημαντικά ζητήματα της εξωτερικής πτυχής και αφετέρου να ασκήσει πρόσθετες πιέσεις για ακόμα περισσότερες παραχωρήσεις από την πλευρά μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του, όπως πολλές φορές η ΕΔΕΚ έχει προτείνει, είναι ώρα να αναθεωρήσουν την τακτική τους όσον αφορά τις συνομιλίες και να αξιοποιήσουν τα ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα τα οποία διαθέτει η πλευρά μας και όχι συστηματικά να τα απεμπολούν, εάν όντως όπως δημόσια δηλώνουν, επιθυμούν μια δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button