Greek Reports (Ελληνικά)

Δεν επιδιώκουμε μια δημοκρατία, δεν επιδιώκουμε σταθερότητα, ή πολλά άλλα..

Ερόλ Κειμάκ: Δεν επιδιώκουμε μια δημοκρατία, δεν επιδιώκουμε σταθερότητα, ή πολλά άλλα πράγματα που γνωρίζετε, επιδιώκουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία!

Σε σεμινάριο στρογγυλής τραπέζης που έλαβε χώρα στις 8 Φεβρουαρίου 2017 σε χώρο της βουλής των Λόρδων διοργανωθέν από το Κέντρο Τουρκικών Σπουδών στο Λονδίνο που ιδρύθηκε το 2011 και στο οποίο προήδρευσε άνευ εκπλήξεως ο λόρδος Ντέιβιντ Χάνευ,  υπήρξαν δύο ομιλητές.

Hak 1a
Δεξιά του λόρδου Χάνευ ο Δρ. Ατταλίδης και αριστερά ο Δρ. Κειμάκ

Ο πρώην πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρ. Μιχάλης Ατταλίδης εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς και ο Δρ. Erol Kaymak καθηγητής στο λεγόμενο πανεπιστήμιο των κατεχομένων Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνον εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Θέμα: «Το Κυπριακό και οι συνομιλίες για επανένωση».

Ωμές και άνευ ενδοιασμών οι  δηλώσεις του Δρ. Κειμάκ για το τι διαπραγματεύονται και τι επιδιώκουν οι Τουρκοκύπριοι με τις συνομιλίες μεταξύ της  κυπριακής κυβέρνησης και  του εγκάθετου της Άγκυρας Μουσταφά Ακκιντζί. Στο σεμινάριο παρευρέθηκε και ο  ΄Υπατος Αρμοστής της  Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ευρυπίδης Ευριβιάδης.

Ξεκίνησε λοιπόν ο κ. Κειμάκ λέγοντας:

« Τι επιδιώκουμε; Και θα πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός εδώ γιατί επιδιώκουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Η οποία είναι μια ομοσπονδία με διαμοιρασμό εξουσίας. Δεν επιδιώκουμε μια δημοκρατία, δεν επιδιώκουμε σταθερότητα, ή πολλά άλλα πράγματα που γνωρίζετε, επιδιώκουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Όμως, υπάρχουν  συγκρουόμενες αξίες εδώ, κάποιες από αυτές λένε  ότι το σύστημα πρέπει να είναι όσο δυνατό γίνεται δημοκρατικό, ότι το σύστημα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα ακόμα περισσότερο με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ η λύση πρέπει να συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό  κεκτημένο. Για όλα αυτά υπάρχουν συγκρουόμενες αξίες αλλά στο τέλος της ημέρας πρέπει να καταλάβουμε ότι η δομή των διαπραγματεύσεων είναι μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, και το πώς χειριζόμαστε το θέμα των περιουσιών και εδαφικού.  Το τι συζητείται σήμερα, είπε ο κ. Κειμάκ,  είναι παρόμοιο με το περιεχόμενο του Σχεδίου Ανάν, αλλά λόγω του ότι η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ από τότε, και επειδή οι Ελληνοκύπριοι και η ΕΕ δεν έχουν το στομάχι να επαναδιαπραγματευθούν την ένταξη της Κύπρου θα πρέπει να επανα-ερμηνευθεί το πρωτόκολλο 10 , διότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία παραβιάζει τους νόμους της ΕΕ σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι φοβούνται ότι μπορούν οι Ελληνοκύπριοι να τους πάρουν στα δικαστήρια και να ανατρέψουν οποιεσδήποτε συμφωνίες. Γι΄αυτό οι Τουρκοκύπριοι επιδιώκουν να προσαρμοστεί  το πρωτόκολλο 10 ούτως ώστε να δίνει νομιμότητα στην διζωνική που σήμερα δεν έχει, δεν συμβαδίζει με τους νόμους της ΕΕ.

Το Σχέδιο Αναν ήταν καλύτερο γιατί ήταν ξεκάθαρο, ανέθετε το θέμα των περιουσιών στην επιτροπή περιουσιών. Σήμερα οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να πάνε στον  ίδιο δρόμο και οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν αβεβαιότητες. Θέλουν να ξέρουν ποίος είναι ο ιδιοκτήτης εδώ και τώρα των περιουσιών, ο χρήστης ή ο Ελληνοκύπριος.

Οι χάρτες που δόθηκαν  πρέπει να βγουν από εκεί που τους έκρυψαν και να συζητηθούν».

Ένα άλλο θέμα,  είπε , είναι τα χρέη των Τουρκοκυπρίων, η «ΤΔΒΚ» έχει πολλά χρέη σε δάνεια που είναι δεσμευτικά για το συνιστών κράτος και αυτά είναι θέματα υπό συζήτηση.

Για την Συνθήκη Εγγυήσεως,  είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι την θεωρούν ισχύουσα,  η Τουρκία λέγει ήταν νόμιμο να επέμβει, οι Ελληνοκύπριοι την θεωρούν παράνομη, και ίσως να χρειάζεται επιπρόσθετα πρωτόκολλα αντί να ακυρωθεί. Η Τουρκία δεν εφάρμοσε το Ευρωπαϊκό πρωτόκολλο της Άγκυρας αλλά η ΕΕ δεν έχει τρόπους  να το επιβάλει της Τουρκίας και ίσως οι σχέσεις ΕΕ/Τουρκίας στο μέλλον να καταρρεύσουν πλήρως.

Ολοκλήρωσε λέγοντας  ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν γνωρίζουν ποίο θα είναι το σχέδιο Β, θεωρεί ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις, δεν βλέπει ουσιαστικά λύση εντός του χρόνου με προεκλογικές περιόδους να προσεγγίζουν και πιστεύει τώρα είναι η ώρα της λύσης αλλιώς οι Τουρκοκύπριοι θα πάρουν το δρόμο τους.

Οι δηλώσεις του Δρ. Ο. Κειμάκ εδώ: https://soundcloud.com/ceftus

Ο  καθηγητής Κειμάκ είναι ιδρυτικό μέλος του κόμματος (Halkin Partisi) που ηγείται ο καθηγητής Kudret Ozersay. Σύμφωνα με το βιογραφικό που ανάρτησαν οι διοργανωτές, αυτός συνεργάστηκε για εκθέσεις με την ειρηνευτική δύναμη, με το ΠΡΙΟ Νορβηγίας και άλλους οργανισμούς, και διετέλεσε σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, δούλεψε στενά με την διαπραγματευτική ομάδα των τουρκοκυπρίων μεταξύ  2010 και 2015, και ήταν μέλος των τεχνικών επιτροπών το 2004 που δούλεψαν με τα ηνωμένα έθνη για την ολοκλήρωση του σχεδίου Ανάν.

Ατού ο Χάνευ στο αγωγό μέσω Τουρκίας

Ο λόρδος Χάνει επικαλέστηκε ότι σήμερα υπάρχουν καλύτερες προοπτικές επιτυχίες από το 2004 καθώς οι ηγέτες αμφοτέρων των πλευρών είναι διατεθειμένοι να βρουν λύση με ένα πάρε δώσε. Δεν ήταν έτσι προηγουμένως. Ότι οικονομική διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών σμίκρυνε λόγω της κρίσης του ευρώ και ότι με την  ανεύρεση των θαλάσσιων κοιτασμάτων  κοντά στη νήσο, αμφότερες οι πλευρές θα έχουν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν εμπορικά με αγωγό μέσω Τουρκίας με μια ενωμένη Κύπρο. Εμφανίστηκε αισιόδοξος για λύση που θα εγγυάται την ασφάλεια αμφοτέρων των πλευρών.

Ο Δρ. Ατταλίδης είπε ότι παραμένουν να κλείσουν όλα τα 6 κεφάλαια , και ότι θέματα όπως η συμμετοχή στην ομόσπονδη εκτελεστική εξουσία και εκ περιτροπής προεδρία έχουν προκαλέσει προβλήματα, όπως  και  το  περιουσιακό και τα δικαιώματα, ειδικά τα δικαιώματα των προσφύγων να επιστρέψουν στις περιουσίες τους. Για την  παρουσία του τουρκικού στρατού, είπε ότι πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές διευθετήσεις για να φύγει το μεγαλύτερο μέρος του αλλά διασφαλίζοντας την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Άλλο πρόβλημα είναι το αποτέλεσμα έρευνας που λέγει ότι σε περίπτωση δημοψηφίσματος ένα τρίτο του πληθυσμού από την κάθε κοινότητα θα απορρίψει τη λύση αλλά είναι αισιόδοξος,  όμως,  παραμένει το ερώτημα κατά πόσο η εκ περιτροπής προεδρία θα γίνει δεκτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά και κατά πόσο τα τουρκικά στρατεύματα πράγματι θα αποχωρήσουν.

  • Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Λονδίνο 17.2.2017

  • Ανταπόκριση από Ράδιο Πρώτο, πρόγραμμα Πρώτη Εκπομπή Λάζαρου Μαύρου 17.2.2017

http://www.radioproto.com.cy/articles/videos/449/proti-ekpompi-radio-proto-paraskeyi-17022017  στα 33 λεπτά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button