Greek Reports (Ελληνικά)

Η επόμενη μέρα της λύσης θα βρει τις δυο κοινότητες να ζουν χωριστά σε ένα δυσλειτουργικό κράτος

Προτείνουμε μια νέα στρατηγική λύσης η οποία θα ανατρέπει την κατοχή και τη διχοτόμηση, θα δίνει συνέχεια στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα επανενώνει το λαό, την οικονομία και τους θεσμούς σε ένα Κράτος Δικαίου, λειτουργικό και θα σέβεται όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Symmaxia Politon 1a long & narrow logo LL
ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΛΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΦΙΛΑΡΕΤΟΥ / ΚΥΠΡΙΑΚΟ-ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΚΙΝΤΖΙ

Για άλλη μια φορά ο κ. Ακιντζί αποκαλύπτει το χάσμα που υπάρχει στις υποτιθέμενες συγκλήσεις αλλά και τις δυσλειτουργίες που θα προκύπτουν στο νέο κρατικό μόρφωμα.

Κορυφαία ζητήματα όπως η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και εγγυήσεων , το δικαίωμα   επιστροφής των προσφύγων, η κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελεύθερης εγκατάστασης και ιδιοκτησίας, όπως και οι  δημοκρατικές  ελευθερίες  είτε έχουν ρυθμιστεί με ασάφειες, είτε ακρωτηριάζονται με κριτήρια, που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο, είτε με περιορισμούς και παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Το ίδιο το κράτος στον τρόπο διακυβέρνησης του διακρίνει τους πολίτες του στη βάση της εθνικής τους καταγωγής σε Έλληνες και Τούρκους παραχωρώντας τους μάλιστα διαφορετικά δικαιώματα και εξουσίες.

Οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων (με τα πολλά βέτο και τις ειδικές πλειοψηφίες) τόσο στην Εκτελεστική όσο και στη Νομοθετική  εξουσία δεν οδηγούν σε λειτουργικό κράτος αλλά σε αδιέξοδα τα οποία θα δημιουργούν πολιτικές κρίσεις και  κρατική παραλυσία, με ορατό τον κίνδυνο της κατάρρευσης του κράτους.

Η επόμενη μέρα της λύσης δεν θα βρει τις δυο κοινότητες να ζουν μαζί σε συνθήκες ασφάλειας και ομαλής συνεργασίας αλλά θα συνεχίσουν να ζουν χωριστά σε ένα δυσλειτουργικό κράτος.

Ως Συμμαχία Πολιτών δηλώνουμε ξεκάθαρα πως απορρίπτουμε την παρούσα κατοχική και διχοτομική κατάσταση ως λύση του κυπριακού.

Για αυτό προτείνουμε μια νέα στρατηγική λύσης η οποία θα ανατρέπει την κατοχή και τη διχοτόμηση, θα δίνει συνέχεια στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα επανενώνει το λαό, την οικονομία και τους θεσμούς σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος που θα ‘ναι Κράτος Δικαίου, λειτουργικό και θα σέβεται όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

  • 7 Φεβ. 17

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button