Greek Reports (Ελληνικά)

Τα “πάρκα” της λύσης

Το εδαφικό που συζητείται στις διαπραγματεύσεις αφορά κατά κύριο λόγο τις περιουσίες μας και την επιστροφή μας στην γενέθλια γη.

Τώρα με πιο δικαίωμα, είτε εκλογικό ή άλλως, πως αναλαμβάνει ο εκάστοτε Πρόεδρος την απαλλοτρίωση των περιουσιών μας για να την παραδώσει στην Τουρκία, μέσω συνομιλιών με τον εγκάθετο της.

Πραγματικά ξεφεύγει κάθε λογικής και δημοκρατικής έννοιας αυτό το θέμα. Σε αυτά τα πλαίσια, νέες λέξεις συνεχώς εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο μας, καντόνια, περιοχές με ειδικό καθεστώς, η απελευθέρωση έγινε επανένωση, το δεν ξεχνώ έγινε επαναπροσέγγιση, κλπ.

Δεν υπήρξε ποτέ Πρόεδρος της Δημοκρατίας που να μην μιλήσει για των ηρωισμό, την θυσία των Εγκλωβισμένων, και για την δικαίωση της καρτερίας τους. Σε σχέση με τους Εγκλωβισμένους μας λοιπόν, τελευταία έχει μπει μια νέα λέξη στην ζωή μας, «Πάρκα». Σε χάρτη, στις περιοχές που ζουν Εγκλωβισμένοι, στην Καρπασία όπου βρίσκεται και ο μεγαλύτερος αριθμός, καθώς και στην περιοχή Κορμακίτη, παρουσιάζονται οι περιοχές αυτές με την περιγραφή «Πάρκα». Στις προτάσεις μας για το εδαφικό παραχωρούμε από μόνοι μας, στους Έποικους και Τουρκοκύπριους το 28.2% της χώρας μας και αυτοί ζητούν να κρατήσουν το 29.2%. Δηλαδή θεωρητικά έχουμε 1% διαφορά στην παράδοση γης.

Σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένες πηγές, το ποσοστό εδάφους των «Πάρκων» έχει μείνει εκτός των ποσοστών 29.2% και 28.2%που συζητούν οι δύο ηγέτες. Δυστυχώς ,ο Διαπραγματευτής μας, πέραν του ότι δέχθηκε να μείνουν εκτός των ποσοστών συζήτησης του εδαφικού τα «Πάρκα», έχει αποδεχτεί να παραμείνουν υπό την διοίκηση του Τουρκικού Συνιστώντος Κράτους. Δηλαδή αν τα βρούνε, ας πούμε για χάρη συζήτησης, στο 28.5%, αυτόματα οι Τούρκοι στα μουλαχτά θα αποκτήσουν επιπλέον περίπου 3% έδαφος. Εμείς θα εξακολουθούμε να είμαστε με την εντύπωση πως παραδώσαμε μόνο 28.5% και θα θριαμβολογούμε για την διαπραγματευτική μας δεινότητα.

Βέβαια αυτό θα το ξέρουν μόνο οι Τούρκοι, ο Διαπραγματευτής και μερικοί άλλοι της διαπραγματευτικής ομάδας. Σε ένα πιθανό δημοψήφισμα η πλευρά μας, μέσω εποικοδομητικών ασαφειών, πιθανόν να αφήσει να νοηθεί πως θα επιστρέψει ο κόσμος πίσω, στα «Πάρκα», με κάποιου είδους ειδικό καθεστώς. Άσε που θα μας διχάσουν καθώς πολύς κόσμος θα είναι με την εντύπωση πως θα πάει σπίτι του ελεύθερος, και μέχρι να καταλάβει το κόλπο γκρόσσο θα είναι πολύ αργά.

Δεν είναι εντελώς τυχαίο που ο Ακκιντζί, ο ηγέτης των Εποίκων, Τουρκοκυπρίων, και υπηρέτης της Τουρκίας, σε δηλώσεις του προ ενός μηνός περίπου, είχε πει πως, σε περίπτωση λύσης, αυτοί που ζούνε στον βορρά θα έχουν «Περισσότερα Δικαιώματα». Δηλαδή, δεν θα έχουν πλήρη ανθρώπινα δικαιώματα, θα είναι δεύτερης τάξης πολίτες, όπως τότε επί Τουρκοκρατίας. Ενδεχομένως σε όσους επιτραπεί από τους Τούρκους να επιστρέψουν στα «Πάρκα», θα γίνουν και αυτοί στην ουσία εγκλωβισμένοι, με Περισσότερα Δικαιώματα, αλλά ποτέ όλα.

Σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη, πάρκα είναι χώροι με γρασίδι, φυτά, δένδρα και μερικές φορές τεχνητές λίμνες και ποταμάκια μέσα στις πόλεις. Σίγουρα δεν είναι αυτό που υπονοείτε με τα «Πάρκα» για τις περιοχές των Εγκλωβισμένων. Ο Μπαμπινιώτης όμως  κάνει αναφορά και σε ζωολογικά πάρκα. Κύριοι της διαπραγματευτικής ομάδας, οι Εγκλωβισμένοι δεν είναι τσίρκουλο για πάρκα. Για σαράντα τρία χρόνια κρατάνε την τιμή και εθνική μας αξιοπρέπεια ψηλά, έχουν υποστεί δολοφονίες και δεν έχουν καθόλου ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά παραμένουν εκεί, φύλακες Θερμοπυλών, περιμένοντας τα σήμαντρα της ελευθερίας να κτυπήσουν.

Απαιτείται ο μέγιστος σεβασμός σε αυτούς τους ανθρώπους, οι Εγκλωβισμένοι μας είναι η μαγιά των πολλών.

  • Πρόεδρος της Κίνησης για την Προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button