Greek Reports (Ελληνικά)

Συνάντηση προέδρου Συμμαχίας Πολιτών με Γάλλο πρέσβη

Συνάντηση με τον Γάλλο Πρέσβη είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Ακολουθούν απομαγνητοφωνημένες δηλώσεις.

25 Ιαν. 17

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ο ΠτΔ να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας , το ίδιο να συγκαλέσει Διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό.

Μόνο τότε θα γίνει μια πραγματική διεθνής Διάσκεψη και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για άσκηση πιέσεων πάνω στην Τουρκία Με τον συσχετισμό δυνάμεων όπως ισχύει στη διάσκεψη της Γενεύης η Τουρκία δεν πρόκειται να βρεθεί υπό πίεση για να συμβιβαστεί.

Lillikas & French ambassador 1a 25 01 2017Είχα την ευκαιρία να μεταφέρω στον Πρέσβη της Γαλλίας τις εκτιμήσεις της Συμμαχίας Πολιτών αναφορικά με τα αποτελέσματα της Γενεύης και του Μοντ Πελεράν 3.

Η εκτίμηση μας ως Συμμαχία Πολιτών είναι ότι η Τουρκία θα διατηρήσει την αδιάλλακτη στάση την οποία τηρεί και αυτή η αδιαλλαξία δεν θα εκφράζεται μόνο στις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού δηλαδή στο θέμα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων.

Αυτή η αδιαλλαξία θα εκφραστεί και μέσα από την τουρκοκυπριακή ηγεσία στις διακοινοτικές συνομιλίες και θα καλύψει και τις εσωτερικές πτυχές.

Δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει πρόοδος στα ανοιχτά θέματα.

Μετέφερα τη θέση μας την οποία θα καταθέσω και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη  όταν θα αποφασίσει να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο ότι θα πρέπει να αξιοποιήσει η Κυπριακή Κυβέρνηση το ενδιαφέρον που τουλάχιστον λεκτικά εκφράζουν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συμβάλλουν στη λύση του Κυπριακού.

Εάν είναι ειλικρινές το ενδιαφέρον θα πρέπει να αξιοποιηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλάζοντας τους όρους του παιχνιδιού.

Θα πρέπει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να ζητήσει επίσημα από το Συμβούλιο Ασφαλείας , το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας να συγκαλέσει Διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει συγκαλέσει και στο παρελθόν Διασκέψεις και για άλλα διεθνή ζητήματα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εμπλέκεται στο Κυπριακό ούτως ή άλλως αφού εντός των επόμενων λίγων ημερών θα εγκρίνει ψήφισμα ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ταυτόχρονα με βάση τα δικά του ψηφίσματα έχει και αρμοδιότητα να πάρει αυτή την πρωτοβουλία.

Τότε θα γίνει μια πραγματική διεθνής Διάσκεψη.

Τότε θα τεθούν και τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ προ των ευθυνών τους για να μπορεί να κρίνει και η Κυπριακή Κυβέρνηση ποιοι είναι η πραγματικοί σύμμαχοι της Τουρκίας και ποιοι οι πραγματικοί σύμμαχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μόνο μέσα από μια πραγματικά διεθνή Διάσκεψη, με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Ασφαλείας θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για άσκηση πιέσεων πάνω στην Τουρκία για να υποχωρήσει και να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της και την επιμονή της για συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων ή για παραμονή τουρκικών στρατευμάτων είτε υπό τη μορφή κυρίαρχης βάσης ή άλλως πως.

Με τον συσχετισμό δυνάμεων όπως ισχύει στη διάσκεψη της Γενεύης η Τουρκία δεν πρόκειται να βρεθεί υπό πίεση για να συμβιβαστεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button