Greek Reports (Ελληνικά)

Άκου… «εξ Ελλάδος επισκέπτες»!

Μια απάντηση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη από τηνΕλευθερία‘  Λονδίνου

ΕΠΙΚΡΙΘΗΚΕ – και δικαίως – ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για την απαξιωτική αναφορά σε «επισκέπτες εξ Ελλάδος», επειδή εκφράζουν διαφορετική άποψη για χειρισμούς που γίνονται  στο Κυπριακό αλλά και για την ίδια τη μορφή της λύσης του Κυπριακού.

Anastasiades eironas 1a LLLLΦυσικά, η αναφορά του ήταν γενικόλογη, δεν αναφερόταν μόνο στον καθηγητή Άγγελο Συρίγο που, ως ομιλητής στο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου, είπε κάποια πράγματα που κι εμάς δεν μας βρίσκουν σύμφωνους.

Η θέση ότι η προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία θα δώσει στην ε/κ πλευρά τον πραγματικό συνομιλητή και θα επιβεβαιώσει την κατάσταση που βιώνουμε από το 1974 και εντεύθεν, δεν είναι εξέλιξη που επιθυμούμε και μας… βοηθά.  Δεν συμφέρει την Τουρκία να πράξει κάτι τέτοιο.  Το ότι το επικαλέστηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ως κίνδυνο για να δικαιολογήσει τη συμφωνία του για Διεθνή Διάσκεψη, απλώς αποδεικνύει έλλειψη επιχειρημάτων και πειστικού λόγου.  Η απάντηση δεν είναι «ας γίνει προσάρτηση».

Όμως, η ουσία δεν είναι αυτή. Διότι ακραίες τοποθετήσεις και κινδυνολογία παρατηρείται και από τη μία και από την άλλη «σχολή σκέψεως» για το Κυπριακό. Ο «αφορισμός» του Προέδρου για όσους από την Ελλάδα ή από οποιαδήποτε άλλη χώρα «εμφανίζονται ως πατριώτες με εύηχα συνθήματα», δεν προσφέρει στον αγώνα της Κύπρου Το να λέει ότι όσοι Έλληνες ή Ομογενείς εκφράζουν απόψεις, έστω ακραίες ή αδικαιολόγητες, το κάνουν επειδή «δεν είναι αυτοί που πληρώνουν το κόστος διότι δεν είναι το δικό τους χωριό ή η δική τους κωμόπολη ή η δική τους περιοχή που είναι υπό κατοχή», είναι θέση αδιανόητη, καταδικαστέα και εθνικά επικίνδυνη.

Όταν λέμε ότι το Κυπριακό είναι εθνικό θέμα του Ελληνισμού σημαίνει ότι ο κάθε Έλληνας είτε της Ελλάδος είτε του εξωτερικού δικαιούται να έχει άποψη και θέση.  Πρέπει, ας πούμε, να αφορίσουμε το ΚΚΕ επειδή τάχθηκε ανοικτά κατά της λύσης της διζωνικής;  Το κάνει μήπως επειδή δεν είναι το… δικό του χωριό που είναι σκλαβωμένο;

Με την ίδια έννοια των λόγων του κ. Αναστασιάδη (επειδή αναφέρθηκε και σε επισκέπτες από οποιαδήποτε άλλη χώρα) ούτε οι Ομογενείς του εξωτερικού θα πρέπει να μιλούν «από καθέδρας», διότι δεν είναι σκλαβωμένη η περιοχή τους. Αυτούς, δηλαδή, που αποκαλεί ο κάθε Κύπριος πολιτικός ως «τους καλύτερους πρεσβευτές της Κύπρου στο εξωτερικό», θα πρέπει να τους.. φιμώσουμε όταν εκφράσουν άποψη αντίθετη  απ΄αυτή του Προέδρου;

Με την ίδια λογική (παρατραβηγμένη ίσως) ούτε οι Παφίτες ούτε οι Λεμεσιανοί πρέπει να έχουν λόγο διότι… δεν είναι σκλαβωμένο το… χωριό τους!

Πιστεύουμε ότι τέτοιες αστόχαστες αναφορές από προεδρικά χείλη δεν είναι μόνο αχρείαστες, αλλά προκαλούν και ρήγμα στην ψυχική ενότητα του Ελληνισμού.  Πρέπει όλοι να το αντιληφθούμε, υπό τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην Κύπρο μετά την εισβολή του 1974, χωρίς τη στήριξη της Ελλάδος και του Ελληνισμού γενικότερα, η Κύπρος ίσως να μην υπήρχε.

«Ε»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button