Greek Reports (Ελληνικά)

«Μετανάλυση Ναυαγίου Συνομιλιών»

Nikos Ioannou 1a dr
Νίκος Ερρ. Ιωάννου

Η γνώση και πρόοδος της Ιατρικής επιστήμης στηρίζονται εν πολλοίς στις λεγόμενες προοπτικές μελέτες που οργανώνονται με μεγάλη μεθοδικότητα και αυστηρό προσδιορισμό των κριτηρίων για εξαγωγή συμπερασμάτων και αναλόγων θεραπευτικών εφαρμογών.

Πολύ συχνά όμως προκύπτουν ανεκτίμητες πληροφορίες από τις λεγόμενες μεταναλύσεις των προοπτικών μελετών, διότι από την εκ των υστέρων ψύχραιμη μελέτη αναδεικνύονται πληροφορίες και ευρήματα για τα οποία δεν είχε γίνει ειδικός σχεδιασμός.

Φαντάζομαι ότι και στη διαχείριση των Εθνικών Θεμάτων επιδεικνύεται ανάλογη προσοχή και υπευθυνότητα, γι’ αυτό και η καθιέρωση των όρων «στοίχημα» και «μπλόφα» στο επικοινωνιακό λεξιλόγιο των πολιτικών, κρίνεται ως αδόκιμη αν όχι και επικίνδυνη. Εσχάτως προσετέθη και το «αφήγημα» αλλά ας μένει….

Επί δεκαετίες διεξήγοντο εντός αλλά και εκτός Κύπρου οι λεγόμενες διακοινοτικές συνομιλίες με υποτιθέμενον στόχον μία δίκαιη λύση.

Ο όρος «δίκαιη» μάλλον θα πρέπει να ξεχαστεί και να είμαστε ευτυχείς αν επιτευχθεί τουλάχιστον βιώσιμη λύση που δεν θα εκτραπεί, δηλονότι, σε νέες συγκρούσεις συμφορές και αιματοκύλισμα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καλλιέργεια και εμπέδωση πνεύματος εμπιστοσύνης και ομόνοιας μεταξύ των νομίμων κατοίκων της Νήσου χωρίς ξένες επιρροές και επεμβάσεις. Με απλά λόγια ένας ειλικρινής διάλογος.

Τι γινόταν όμως, στην πραγματικότητα;

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπεβιβάσθη σε ηγέτη της Ελληνοκυπριακής κοινότητας. Και ο αντλών την δύναμιν να διαπραγματεύεται, δήθεν εκ μέρους της Τουρκοκυπριακής κοινότητος, αλλά στην ουσία από τον Τουρκικό στρατό κατοχής, ανηγορεύθη σε «Εξοχότατον» ηγέτην του προαλειφόμενου συνεταιριστικού κρατιδίου.

Αμφιβάλλω αν υπάρχει έστω κι ένας Κύπριος που να μην επιθυμεί διακαώς να τερματιστεί αυτή η θλιβερή, ψυχοφθόρος και ανθρωποκτόνος εκκρεμότης.

Όμως, δεν είναι δυνατόν να μην επισημανθεί η εντελώς υποκριτική απουσία από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, της Τουρκίας, η οποία εισέβαλε και κατέχει παράνομα το ήμισυ σχεδόν της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μέχρι πρότινος αυτή η άποψη εθεωρείτο εξωπραγματική και απεδίδετο στους δήθεν απορριπτικούς. Και για να πάμε και λίγο πιο βαθιά στην αναδρομική εκτίμηση των πεπραγμένων των συνομιλιών, εγένετο αιτία δημιουργίας ανύπαρκτων στρατοπέδων και διαχωρισμών.

Η μέχρι παρεξηγήσεως τήρηση εκ μέρους της Κυπριακής Κυβερνήσεως, συνεπούς και ειλικρινούς προσπαθείας για έντιμο συμβιβασμό, επιβραβεύεται με την τελευταία εξέλιξη στην Ελβετία.

Πίσω από την κουρτίνα, η αχαλίνωτη επεκτατική Τουρκία εκινούσε τα νήματα του θεάτρου σκιών αλλά όταν έφθασε να συζητηθεί η ουσία, το αγγελικά πλασμένο προσωπείο του «καλού φίλου Μουσταφά» κατέπεσε με πάταγο.

Ευχάριστη έκπληξη των ημερών ήταν η σαφής δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συζήτηση για εγγυήσεις. Ελπίζω να μην παρασυρθεί έστω και σε συνάντηση με το Νεοσουλτάνο διότι δεν έχει δείξει να έχει την ικανότητα  ή την γνώση να διαπραγματευτεί….

Σήμερα μπορούμε αβίαστα να συμπεράνουμε ότι οι πραγματικοί στόχοι της Τουρκίας είναι κατάληψη, δολίως, ολόκληρης της Κύπρου και με τέτοιο προφανή εχθρό δεν υπάρχουν περιθώρια για τεχνητές διαφορές μεταξύ μας. Επίσης αναδύεται επιτακτικά η ανάγκη επανατοποθετήσεως του Κυπριακού στον αρχέγονο στόχο για Απελευθέρωση από τον εισβολέα.

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είναι πολύ πιο ξεκάθαρη έννοια και στόχος από την «επανένωση» με χωριστά, όμως κρατίδια και ρατσιστικές διακρίσεις βάση φυλής, θρησκείας και δεν ξέρω τι άλλο προβλεπόταν στα υπό εκκόλαψιν ομόσπονδα κρατίδια.

Η Κυπριακή κυβέρνηση ετίμησε την ιδιότητά της με το να μην υποκύψει στον ωμό εκβιασμό που ασκήθηκε ιδίως τις τελευταίες εβδομάδες.

Θα καταλάβει εξέχουσα θέσιν στην Ιστορία της διεκδίκησης των Δικαίων των μικρών Λαών, αν επανατοποθετήσει το Κυπριακό στη σωστή βάση και πείσει την ενωμένη Ευρώπη να υποστηρίξει ένα ακριτικό μέλος της και δεν αφήσει να μεταβληθεί σε Κερκόπορτα εισόδου στην Ευρώπη, της χώρας, που οσονούπω απορρίπτεται σαν υπό ένταξιν μέλος.

Ενότης μπορεί να υπάρξει μόνο γύρω από ένα Ιερό Σκοπό και όχι γύρω από πρόσωπα. Ας κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας. Και όσοι επίστεψαν πράγματα που δεν επαληθεύτηκαν αλλά και όσοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν μειοδότες αυτούς που τελικά άντεξαν και είπαν όχι.

Η μετανάλυση του ναυαγίου της Ελβετίας είναι εξαιρετικά χρήσιμη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button