Greek Reports (Ελληνικά)

Ποινές για κλοπές

Zena Poulli 1aΣερφάροντας στο διαδίκτυο «έπεσα» σε σκηνές διάρκειας 1,5 λεπτού από την παλιά ελληνική ταινία «Οι Παπατζήδες» (1957) όπου ο ηθοποιός Νίκος Σταυρίδης απαντά στο ερώτημα ποιες είναι οι ποινές όταν κλέψεις στην Ελλάδα.

Ενδιαφέρουσα η απάντηση:

«Εξαρτάται. Δηλαδή, όταν αρπάξεις ένα δεκαχίλιαρο (δραχμές) λέγεται κλοπή σε βαθμό πταίσματος και αρπάζεις 1 μήνα. Όταν πάρεις 100,000 λέγεται κλοπή σε βαθμό πλημμελήματος και αρπάζεις μέχρι 4 μήνες. Για 10 εκατομμύρια λέγεται υπεξαίρεση, γίνεται σύμφωνο μετά του εισαγγελέως και ανακριτού και εξέρχεσαι από την ανάκριση. Για 100 εκατομμύρια λέγεται κατάχρηση εμπιστοσύνης, είναι κακούργημα να πούμε, η δίκη αναβάλλεται και εξέρχεσαι με βούλευμα. Για 500 εκατομμύρια λέγεται σύμβαση και δέχεσαι συγχαρητήρια. Όταν μπλεχτείς με τα δις και τρις (εκατομμύρια) λέγεται εξαγωγή συναλλάγματος και χραπ … παίρνεις και παράσημο».
Είναι αδύνατο να μην κάμει κάποιος συνειρμούς με την κυπριακή πραγματικότητα.

Φαίνεται ότι λίγα έχουν αλλάξει πάνω από μισό αιώνα μετά. Όσοι έκλεψαν μικροποσά πάνε φυλακή, ενώ οι μεγαλοκομπίνες επιβραβεύονται και κάποιοι που καταχράστηκαν μεγάλα ποσά ενίοτε γίνονται και ευεργέτες. Τα κλεφτρόνια συλλαμβάνονται και δικάζονται πάραυτα ενώ οι μεγαλοαπατεώνες «ζουν και βασιλεύουν».

Εξαρτάται από το θράσος του καθενός.

Παραδείγματα άπειρα:

• 65χρονη μητέρα κινδυνεύει να πάει φυλακή διότι αδυνατεί να ξεχρεώσει 2000 ευρώ που δανείστηκε για να πληρώσει τους γιατρούς της μακαρίτισσας κόρης της που έπασχε από ανίατη ασθένεια.
• 39χρονος δεσμοφύλακας συνελήφθηκε για υπεξαίρεση €33,000 και κατάχρηση εξουσίας από το Ταμείο Προσωπικών Λογαριασμών.
• 40χρονη καταδικάστηκε σε δυο χρόνια φυλακή διότι ξεγέλασε ηλικιωμένο και «έφαγε» 40,000 ευρώ (16/3/2016).
• Κάποιοι έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό μετά από προνομιακή πληροφόρηση ενώ ο κοσμάκης «κουρευόταν».
• Κατάκλεψε χώρα του εξωτερικού και επιστρέφοντας έγινε και ευεργέτης.
• Μεγαλοεπιχειρηματίας άφησε απλήρωτους τους προμηθευτές και υπαλλήλους, κήρυξε πτώχευση και κυκλοφορεί «κύριος» με τα λεφτά ασφαλισμένα στο εξωτερικό.
• «Χωρίς διώξεις το σκάνδαλο με τους σκάρτους πασσάλους, έκλεισε η υπόθεση δίχως την τιμωρία των ενόχων, με την ΑΗΚ να μετρά ζημιές 10 εκατομμυρίων». (Φιλελεύθερος, 6/10/2016)
• «Μπουλούτας – Φόρος, δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο στη Λευκωσία … αντιμετωπίζουν κατηγορίες περί χειραγώγησης της αγοράς λόγω της μη ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού (δις & τρις) …» (Φ, 6/10/2016).

Μένουμε άναυδοι με τα τόσα σκάνδαλα (υπεξαιρέσεις κατά το Σταυρίδη) που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι οι αδιάφθοροι και αυτοί κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως γραφικοί. Και αντί κάποιοι να τα βάζουν με όσους καταχράστηκαν τη θέση τους για να πλουτίσουν προσπαθούν να σπιλώσουν όποιον με παρρησία τα βγάζει στο φως. Και η δικαιολογία είναι ότι το θέμα έχει πολιτική χροιά και ανακατεύεται στα πολιτικά.

Μήπως δεν έχουν όλα πολιτική χροιά;

Ο αρχαίος πολιτικός, ρήτορας του 5ου αιώνα π.Χ., Περικλής, κατηγορήθηκε ότι ανάθεσε στο φίλο του Φειδία, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την ανοικοδόμηση των κτιριακών συγκροτημάτων του Παρθενώνα, να κάμει μία μορφή που του έμοιαζε υπερβολικά να πολεμά εναντίον των μυθικών Αμαζόνων στην ασπίδα της θεάς Αθηνάς στο χρυσελεφάντινο άγαλμά της. Παρά το γεγονός ότι αφορούσε την τέχνη και τον πολιτισμό είναι φανερό ότι η δίωξη ήταν για καθαρά πολιτικούς λόγους. Ο αδιάφθορος Περικλής, που εκλεγόταν για δεκατέσσερα συνεχόμενα χρόνια στο αξίωμα του στρατηγού, απαλλάγηκε των κατηγοριών αλλά ο μεγάλος γλύπτης Φειδίας καταδικάστηκε και πέθανε στη φυλακή.

Όταν γίνεται τόση φασαρία στην Αμερική λίγο καιρό πριν τις προεδρικές εκλογές για το γεγονός ότι ο Donald Trump έχει φοροδιαφύγει για πολλά χρόνια δεν είναι για πολιτικούς λόγους;

Όταν γίνεται μείζον θέμα η πνευμονία της Hilary Clinton, είναι διότι ενδιαφέρονται για την καλή της υγεία ή διότι θέλουν να την πλήξουν πολιτικά;

Σε μια μικρή Κύπρο που ξέρουμε όχι μόνο ο ένας τον άλλο αλλά και τα πατρογονικά του, ας μην στρουθοκαμηλίζουμε, ας αφήσουμε να βγουν στο φως κίνητρα και αποφάσεις διότι σε τελευταία ανάλυση αν δεν υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό «καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button