Greek Reports (Ελληνικά)

ΕΕ και Κυπριακή οικονομία: η μάχη που αξίζει

Costas Mavrides recent photo 1a LLLLΣημαντικές εξελίξεις ενώπιον μας στην ΕΕ για την οικονομία, αφορούν καθοριστικά την Κύπρο, κυρίως για θέματα εταιρικής φορολογίας και το Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνγκερ.

Δυστυχώς, στην Κύπρο, επικρατεί μείγμα άγνοιας,  λαϊκισμού και εξυπηρέτησης στενών ιδιωτικών συμφερόντων από αρμόδιους, εντός και εκτός Κυβέρνησης.

Η Κύπρος έχτισε εδώ και δεκαετίες συγκριτικό πλεονέκτημα στην προσφορά υπηρεσιών με επίκεντρο τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή για εταιρείες με έδρα φορολογίας την Κύπρο  ή για τις συναλλαγές τους. Η ΕΕ  με συντριπτική στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προχωρά στον περιορισμό ή εξάλειψη διάφορων πρακτικών/μεθόδων που χρησιμοποιούνται ευρέως και στην Κύπρο. Προ καιρού ενημερώσαμε το Προεδρικό για το επερχόμενο «γώνιασμα». Σήμερα ακούμε ότι “πρέπει να προβάλουμε τα επιχειρήματά μας”, “πρέπει να δώσουμε τη μάχη” …  Τα επιχειρήματα μας τέθηκαν και αξιολογήθηκαν ήδη και το αποτέλεσμα υπήρξε συντριπτικά εις βάρος μας στο Ευρ. Κοινοβούλιο. Εκείνη λοιπόν η μάχη, κρίθηκε και ουσιαστικά παραμένει και στο μέλλον χαμένη, ενόσω έχουμε τα ίδια επιχειρήματα. Τι επιλογές έχουμε τώρα;

Οι επιλογές είναι δύο. Είτε η Κυβέρνηση προτάσσει βέτο, όπως διαβεβαίωνε, που η συμπεριφορά της άλλα δείχνει αφού ήδη, Ιούνιο 2016, αποδέχτηκε το πρώτο σοβαρό πλήγμα στην προσφορά υπηρεσιών με την φορολογία αλλαγής έδρας (για τους γνώστες, exit taxation), είτε διαφοροποιούμε τον τομέα υπηρεσιών με εκ των προτέρων πολιτικές ώστε να κερδίσουμε την μάχη. Φυσικά, μπορεί και τα δύο. Προσωπικά, ενημέρωνα για την επιτακτική ανάγκη να διαμορφώσουμε ποιοτικά ελκυστικό πλαίσιο για πραγματική δραστηριοποίηση/εγκατάσταση  εταιρειών στην Κύπρο με γραφεία και θέσεις εργασίας για πολλούς. Το υφιστάμενο μοντέλο, χωρίς προσαρμογές, υπηρετεί το συμφέρον κάποιων (π.χ. συγκεκριμένων δικηγορικών γραφείων), αλλά ΔΕΝ λύνει μακροπρόθεσμα το πρόβλημα που αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσουμε. Δυστυχώς, μερίδα πολιτικών επιλέγει να εντυπωσιάζει με λόγια για γενναίες μάχες, μόνο που εκείνες τέλειωσαν και χάθηκαν ήδη, αλλά αυτό δεν το λένε.

Το Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ είχε συσταθεί αρχικά με φιλόδοξους στόχους, κυρίως για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο χάσμα επενδύσεων εντός της ΕΕ και για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με χρηματοδότηση επενδύσεων υψηλού ρίσκου. Κανονικά, θα έπρεπε να επωφεληθεί αναλογικά, ιδιαίτερα ο ευρωπαϊκός νότος που πλήττεται από την κρίση. Εκ του αποτελέσματος ως τώρα, όχι μόνο οι αρχικοί στόχοι δεν επιτυγχάνονται αλλά χαρακτηριστικά η Κύπρος δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ (από τα 620 δις μέχρι το 2020) και η Ελλάδα έχει πάρει κάποια ψίχουλα. Αλλά τα εγκωμιαστικά λόγια περισσεύουν και εδώ… Μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην αποτυχία του προγράμματος στην Κύπρο φέρει και η Κυβέρνηση ως άμεσα αρμόδιος φορέας. Προϋπόθεση όμως για να  προχωρήσουμε είναι η αναγνώριση της αποτυχίας (αντί των εγκωμιαστικών σχολίων!) και ακολούθως, μια στοχευμένη προσπάθεια αξιοποίησης του Σχεδίου. Στο βαθμό που μπορώ από την θέση του εισηγητή που έχω οριστεί εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχετικό νομοθέτημα με διαθέσιμο ποσό γύρω στα €150 εκατ., θα επιδιώξω ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να απορροφήσουν κονδύλια για παροχή τεχνογνωσίας για διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, περιλαμβανομένου και της διαχείρισης και υποβολής επενδυτικών σχεδίων.

Τις προάλλες ανακοινώθηκε η κατάταξη των χωρών στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στην οποία δεν προσδίδω ιδιαίτερη σημασία. Θεωρώ πιο σημαντικό να σταματήσει η επικρατούσα κυβερνητική πολιτική υποβάθμισης της δημόσιας υγείας και δημόσιας εκπαίδευσης, που γίνεται για να «εξυπηρετηθούν» εμπλεκόμενοι ιδιώτες. Αλλά αναφέρω την κατάταξη ανταγωνιστικότητας ώστε η κοινωνία να αποκτήσει καλύτερη κριτική ματιά. Η Κύπρος λοιπόν από την 65η θέση για το 2015-16 έπεσε στην 83η θέση για το 2016-17, πάνω μόλις από την Ναμίμπια. Η είδηση «εξαφανίστηκε»…

Αν συνέβαινε το ανάποδο με αντίστοιχη αναβάθμιση, στο Προεδρικό θα έκαναν δηλώσεις και διάφοροι στρατευμένοι αναλυτές θα εγκωμίαζαν το μέγα επίτευγμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button