Greek Reports (Ελληνικά)

Περίπου 140 ασυνόδευτοι ανήλικοι εξακολουθούν να παραμένουν σε συνθήκες περιορισμού ελευθερίας

Dimitris Papadakis 5e LLLLΓραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων στο Κέντρο Υποδοχής στη Λέσβο

Υπάρχει ανανεωμένο σχέδιο δράσης για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων στα κέντρα υποδοχής που πλέον έχουν μετατραπεί σε κέντρα κράτησης ;

Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ,S&D) με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση των Γιατρών του Κόσμου-Ελλάδας, η οποία αποτυπώνει την  ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί για τους ασυνόδευτους ανηλίκους στο Κέντρο Υποδοχής της Μόριας στη Λέσβο, υπέβαλλε σχετική γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Περίπου 140 ασυνόδευτοι ανήλικοι εξακολουθούν να παραμένουν σε συνθήκες περιορισμού ελευθερίας εντός του Κέντρου πέραν του τετραμήνου, ενώ σε αυτούς προστίθενται σταδιακά και νεοαφιχθέντες. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες ένταξης περισσότερων δραστηριοτήτων στο πρόγραμμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, η παρατεταμένη παραμονή σε συνθήκες εγκλεισμού έχει προκαλέσει σημαντική επιδείνωση της ψυχολογίας τους, όπως αναφέρει η οργάνωση “Γιατροί του Κόσμου”, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την αύξηση των περιστατικών όπου οι ανήλικοι εκδηλώνουν κρίσεις πανικού.

Ο κ. Παπαδάκης, που είναι και εισηγητής γνωμοδότησης εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ανάγκη ολιστικής προσέγγισης της ΕΕ όσον αφορά τη μετανάστευση, ρωτά την Επιτροπή αν έχει εκπονήσει ανανεωμένο σχέδιο δράσης για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων στα κέντρα υποδοχής που πλέον έχουν μετατραπεί σε κέντρα κράτησης. Ο Ευρωβουλευτής θίγει επίσης το θέμα των καθυστερήσεων στην εξέταση αιτήσεων ασύλου που υποβάλλουν τα ασυνόδευτα ανήλικα άτομα γεγονός που έχει επιπτώσεις στις συνθήκες κράτησης τους.

Τέλος, ο κ. Παπαδάκης θέτει ενώπιον της Επιτροπής το ερώτημα κατα πόσο έχει προβλεφθεί ή προβλέπεται οικονομική βοήθεια, κυρίως στα ελληνικά νησιά που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, όπως η Λέσβος, για την δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων δεδομένου ότι οι υπάρχουσες δομές είναι μη αποτελεσματικές και δεν επαρκούν, και αν ναι, μέσω ποιων Ευρωπαϊκών Ταμείων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button