Greek Reports (Ελληνικά)

«Η προστασία των καταθέσεων στην ΕΕ είναι και ζήτημα ηθικής υποχρέωσης»

EU flag 1a good photoΩς ζήτημα ηθικής έθεσε την εφαρμογή της προστασίας των καταθέσεων στο πλαίσιο της Τραπεζικής Ένωσης, ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, Σ&Δ) με δύο παρεμβάσεις του στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου ενώπιον του αρμόδιου Επιτρόπου Τζόναθαν Χιλλ, και σε συνέδριο που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών.

Ο κος Μαυρίδης ανέφερε στους σύνεδρους ότι «η ηθική και η πολιτική δεν πάνε πάντα μαζί, αλλά το θέμα της προστασίας των καταθέσεων – εκτός από οικονομικό- είναι και ζήτημα ηθικής. Είναι ηθική  υποχρέωση της ΕΕ να εφαρμόσει τον τρίτο και τελευταίο πυλώνα της Τραπεζικής Ένωσης, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, για προστασία των καταθέσεων χωρίς διακρίσεις σ΄ όλη την ΕΕ. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν αποτέλεσμα συναίνεσης ανάμεσα στα κράτη μέλη, που δυνατόν να μην γινόταν αποδεκτός αν ήταν εκ των προτέρων γνωστό ότι θα εφαρμόζονταν όσα ικανοποιούν μεγάλα κράτη μέλη αλλά όχι η ευρωπαϊκή προστασία των καταθέσεων». Όπως επεσήμανε, «τώρα που φτάσαμε στο κοινό σύστημα  εγγύησης των καταθέσεων, συνεχώς αναστέλλεται και προβάλλονται προσκόμματα με πρωτοστάτη τη Γερμανία, πράγμα που δεν συνιστά ηθική στάση προς άλλα κράτη-μέλη, που συμφώνησαν στη συγκεκριμένη δομή της Τραπεζικής Ένωσης με δεδομένο το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων». Εξήγησε ότι η δομή της Τραπεζικής Ένωσης έχει προσυμφωνηθεί να εφαρμοστεί σε εύλογο χρονοδιάγραμμα, με τους δύο πυλώνες ήδη σε εφαρμογή, επομένως είναι αναξιόπιστα τα επιχειρήματα, «ναι μεν υποστηρίζουμε την εφαρμογή του τρίτου πυλώνα» αλλά δεν είναι η «σωστή χρονική στιγμή».

Απευθυνόμενος στον Επίτροπο Χιλλ, τον ρώτησε πώς θα αντιμετωπίσει την επίκληση τέτοιων προφάσεων από κράτη μέλη που ουσιαστικά μεταθέτουν την προστασία των καταθέσεων στο αόριστο μέλλον. Ο Κύπριος ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι «στην Τραπεζική Ένωση, οι ευρωπαίοι καταθέτες πρέπει να τυγχάνουν ίδιας μεταχείρισης, κάτι το οποίο σήμερα δεν υφίσταται. Η άνιση μεταχείριση των τραπεζών με βάση τη γεωγραφική τους προέλευση, υπονομεύει τον δίκαιο ανταγωνισμό και την ανάπτυξη εμπιστοσύνης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο Επίτροπος Χιλλ απέφυγε να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις και αρκέστηκε να πει ότι στο ερώτημα για το αν είναι η σωστή χρονική στιγμή, αυτός  θα ανταπαντούσε «Γιατί να μην είναι η σωστή στιγμή;»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button