Greek Reports (Ελληνικά)

Εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο για το Συνεργατισμό

Εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με θέμα «Η Διαφορετικότητα του Συνεργατισμού στον Τραπεζικό Τομέα» (The co-operative Difference in Banking) πραγματοποιήθηκε, από τον ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ – Σ&Δ) σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Συνεργατικών Τραπεζών (European Association of Co-operative Banks).

Syny 1aΕκτός από τον κ. Μαυρίδη, ομιλητές ήταν ο H. Guider, Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Συνεργατικών Τραπεζών, οι Καθηγητές H. Groeneveld (TIAS University) και D. Llewellyn (Loughborough University), ο F. Lang από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο και ο νεαρός ερευνητής G. Caselli (Cranfield University), οποίος βραβεύτηκε στο τέλος της εκδήλωσης για την αξιόλογη έρευνα του σχετικά με τα συνεργατικά ιδρύματα στην Ευρώπη.

Στην παρέμβαση του ο κος Μαυρίδης ανέφερε αρχικώς ότι με βάση της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, τα συνεργατικά ιδρύματα αναγνωρίζονται ως ξεχωριστές οικονομικές οντότητες με τις δικές τους διαφορετικές αρχές λειτουργίας από άλλες επιχειρήσεις (π.χ. σε σχέση με τις ιδιωτικές εμπορικές τράπεζες). Δυστυχώς όμως, επεσήμανε ο ευρωβουλευτής, αυτή η διαφορετικότητα δεν αντικατοπτρίζεται στο υφιστάμενο εποπτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο της Τραπεζικής Ένωσης (Banking Union), που αντιμετωπίζει διαφορετικά πιστωτικά ιδρύματα με τον ίδιο τρόπο, καθιστώντας έτσι τη μελλοντική επιβίωση των συνεργατικών ιδρυμάτων εύθραυστη εντός ΕΕ.

Syny 2bΌπως εξήγησε ο ευρωβουλευτής, ο συνεργατισμός ως οικονομική οντότητα έχει τη δική του ιδιομορφία και αρχές λειτουργίας που ενσωματώνουν την κοινωνική διάσταση επειδή δεν λειτουργεί με γνώμονα τη μεγιστοποίηση του κέρδους, είναι κύριος παράγοντας στήριξης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κ.ά.

Καταλήγοντας ο κος Μαυρίδης τόνισε: «Δεν ζητάμε χαλαρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά ένα δίκαιο ρυθμιστικό πλαίσιο, στο οποίο να προκύπτει ένα δίκαιο ανταγωνιστικό πλαίσιο για όλα τα είδη των  τραπεζικών ιδρυμάτων εντός ΕΕ».

Ο κος Μαυρίδης αναφέρθηκε επίσης στον τρίτο πυλώνα της Τραπεζικής Ένωσης, το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, που ενόσω δεν εφαρμόζεται, η Τραπεζική Ένωση παραμένει όχι μόνο ατελής αλλά και μεροληπτική υπέρ των δυνατών και μεγάλων κρατών.

Ο ευρωβουλευτής εξήγησε ότι στην Τραπεζική Ένωση, οι ευρωπαίοι καταθέτες πρέπει να τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης, κάτι το οποίο σήμερα δεν υφίσταται εφόσον διαφέρει το επίπεδο ασφάλειας των καταθέσεων βάσει της χώρας όπου γίνεται η κατάθεση (π.χ. Γερμανική vs Ελλαδική Τράπεζα). «Η άνιση μεταχείριση των τραπεζών με βάση τη γεωγραφική τους προέλευση, δεν αποτελεί δίκαιο πλαίσιο ανταγωνισμού και η ανισότητα αυτή ελλοχεύει σοβαρούς κίνδυνους για το χρηματοοικονομικό σύστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως υπογράμμισε, παρά τον αρχικό σχεδιασμό, η εφαρμογή της πανευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων συνεχώς αναστέλλεται, αφού κάποιες χώρες με πρωτοστάτη τη Γερμανία προβάλλουν προσκόμματα. Αυτό όμως δεν αποτελεί δίκαιη αντιμετώπιση προς άλλα κράτη-μέλη, που αν γνώριζαν ότι το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων δεν θα εφαρμοζόταν, πιθανώς να μην συναινούσαν στο υφιστάμενο πλαίσιο της Τραπεζικής Ένωσης.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι συνεργατικών ιδρυμάτων από διάφορες χώρες της ΕΕ, εκπρόσωποι της Κομισιόν, τεχνικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι επιχειρηματικών συνδέσμων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button