Greek Reports (Ελληνικά)

Το παράδειγμα της Leicester City (Λέστερ Σίτι)

Dinos Avgousti 1aΣυνήθως δεν παρακολουθώ το αγγλικό ποδόσφαιρο. Όχι γιατί δεν είναι ενδιαφέρον. Το αντίθετο θα έλεγα. Δεν το παρακολουθώ, όμως, επειδή, οτιδήποτε το αγγλικό, μου προκαλεί φοβερή απέχθεια.

Προσωπικά δεν θα συγχωρέσω ποτέ μου την αλγεινή συμπεριφορά των άγγλων απέναντι στους Έλληνες τους δύο τελευταίους αιώνες τουλάχιστον. Που ξεκινά πριν και κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, συνεχίζεται από τη επομένη της δημιουργίας του πρώτου ελευθέρου ελληνικού κράτους και φθάνει έως τις μέρες μας.

Οι άγγλοι μας προτιμούσαν σκλάβους και προσκυνημένους στην υψηλή πύλη γι’ αυτό και προσπάθησαν, χρησιμοποιώντας όλα τα αθέμιτα μέσα, να κρατήσουν την Ελλάδα, εσαεί σκλαβωμένη στους σουλτάνους. Κι όταν δεν τα κατάφεραν, έκαναν ό,τι μπορούσαν ώστε η Ελλάδα να παραμείνει μικρή και ανίσχυρη. Σε αυτήν την προσπάθεια τους, βρήκαν δυστυχώς πρόθυμους και πολλούς εσωτερικούς εφιάλτες και κατά την διάρκεια και μετά την επανάσταση (Κωλέτηδες, Μαυροκορδάτους, Μαυρομιχαλέους και άλλους πολλούς). Τελευταία εγκληματική πράξη των οποίων ήταν η δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, του Ιωάννη Καποδίστρια, του πιο έντιμου και ικανού πολιτικού που ανέδειξε ποτέ ο Ελληνισμός! Αυτά γράφει η άλλη, η αληθινή ιστορία μας, που ελέω κοτζαμπάσηδων, αλλά και των Ρεπούσηδων που γράφουν ιστορία κατ’ εντολή και πάντα με κριτήριο τα δικά τους ιδεολογικά κόμπλεξ,  δεν διδάσκεται ποτέ στα σχολεία μας.

Ας έρθουμε όμως στο σημερινό θέμα μας. Αν κάθισα και ξόδεψα χρόνο και φαιά ουσία, προκειμένου να γράψω για ένα αθλητικό γεγονός, το οποίο αφορά μάλιστα μια αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα, την Leicester City, που δεν την είδα ούτε ένα δευτερόλεπτο να αγωνίζεται στο γήπεδο (παρά το ότι είμαι ποδοσφαιρόφιλος), το έκανα μόνο και μόνο για ένα πολύ απλό λόγο: Διότι επικεφαλής της προπονητικής της ομάδας, είναι ένας πολύ γνωστός μας από τη σύντομη θητεία τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πρόκειται για Ιταλό Claudio Ranieri (Κλαούντιο Ρανιέρι), τον άνθρωπο που διετέλεσε προπονητής της Εθνικής μας ομάδας, της ομάδας που έχασε δυό φορές από τα νησιά Φερόε! Τα οποία νησιά Φερόε, δεν είχαν κερδίσει ποτέ τους καμιά ομάδα, εκτός έδρας τουλάχιστον, και που στον όμιλο μας συγκέντρωσαν μόνο έξι βαθμούς, όσους δηλαδή αντιστοιχούν στις δύο νίκες τους επί της Εθνικής μας ομάδας! Αυτή η ομάδα, με τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστής, που παίζουν ποδόσφαιρο για την πλάκα τους, κατόρθωσε να κερδίσει, την Εθνική μας ομάδα (και στην έδρα μας), η οποία το 2004 κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης και έχει στις τάξεις της ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε πολύ μεγάλες και καταξιωμένες στο ποδοσφαιρικό στερέωμα ευρωπαϊκές ομάδες, με απολαβές εκατομμυρίων!

Και ερωτώ: Είναι δυνατόν τα αποτελέσματα των αγώνων της εθνικής μας ομάδας (σχεδόν έχασε απ’ όλους στον όμιλο) με προπονητή τον Ιταλό Claudio Ranieri, που κατέκτησε το πρωτάθλημα Αγγλίας με μια άγνωστη ομάδα, να είναι φυσιολογικά; Είναι δυνατόν αυτός ο τεράστιος προπονητής, με τέτοιο σπουδαίο υλικό, να χάσει δυό φορές από τα νησιά Φερόε; Τι να φταίει άραγε; Το στοίχημα, η κακοδαιμονία, ή η κακή νοοτροπία μας; Ιδού τι υποστηρίζει για το θέμα αυτό ο Γιώργος Σαρρής, ο άνθρωπος που έφερε τον Claudio Ranieri στην Εθνική ομάδα, σε συνέντευξη του Sport24.gr: «Στην Ελλάδα τον ξεφτιλίσαμε … ήταν άνθρωπος ανώτερου επιπέδου από εμάς. Κάποιες συμπεριφορές εντός και εκτός ομάδας είχαν σκοπό την απομάκρυνση του Ranieri από τον πάγκο της εθνικής μας ποδοσφαίρου. Άλλη λογική εξήγηση  δεν υπάρχει ….».

Αυτός ο αποτυχημένος προπονητής λοιπόν, ανέλαβε από το πουθενά, μια ομάδα της Premier League  (Πρέμιερ Λιγκ) στην Αγγλία, που κατέκτησε το πρωτάθλημα  της Football League Championship (Φούτμπολ Λιγκ Τσάμπιονσιπ) την ποδοσφαιρική περίοδο 2013-14, σηματοδοτώντας την επιστροφή της στην κορυφαία τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου έπειτα από δεκαετή απουσία. Και την ανέδειξε για πρώτη φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια της Premier League! Εδώ δεν αναφερόμαστε απλώς σε μια πολύ καλή πορεία. Εδώ μιλάμε για κατάκτηση τους αγγλικού πρωταθλήματος, στο οποίο συμμετέχουν τεράστιες ομάδες, με τεράστιους ποδοσφαιριστές και τεράστιους προϋπολογισμούς, δυσανάλογα μεγαλύτερους απ’ ότι ο προϋπολογισμός της Leicester City!

Ο Claudio Ranieri μίλησε στην Ιταλία για το «θαύμα» της Leicester City, τονίζοντας πως ο ίδιος δεν έχει αλλάξει καθόλου σε σχέση με τον Ranieri που απολύθηκε από την εθνική Ελλάδας! Ο 64χρονος τεχνικός αναφέρθηκε στο πέρασμά του από την Ελλάδα, στο πλαίσιο βράβευσής του στη Ρώμη (πήρε το βραβείο «Enzo Bearzot 2016»), λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ακόμα αισθάνομαι ο ίδιος άνθρωπος με αυτόν που ήταν στην Ελλάδα. Εκεί έχασα, τώρα νικώ …. Εκδιώχτηκα από την Ελλάδα οπότε γύρισα την Ευρώπη για να δω πως δουλεύουν άλλοι προπονητές και νομίζω πήρα ένα σημαντικό μάθημα …».

Και η άποψη του αρχηγού της εθνικής μας Βασίλη Τοροσίδη, για το θέμα: «Μπορείς να αποκλειστείς από τον όμιλο, αλλά δεν μπορείς να χάσεις δύο φορές από τα Νησιά Φερόε. Την ομάδα που πέτυχε μόνο δύο νίκες στον όμιλο. Εναντίον μας. Μόνο στα δικά μας παιχνίδια. Για τα Νησιά Φερόε αποκλειστικά υπεύθυνοι είμαστε εμείς οι ποδοσφαιριστές. Κανείς άλλος …..

Τα συμπεράσματα δικά σας!

  • Εκπαιδευτικός στο ΤΕΙ Λάρισα

Από το Μονάγρι Λεμεσού

a.avgoustis@hotmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button